Składniki:
na 5-litrowy garnek, czyli ok. 8 porcji
ziemniaki - ok. 1/2 kg (3-4 szt.)
kasza jęczmienna lub pęczak - ok. 1 szkl.
włoszczyzna: 2-4 średnie marchewki, 1-2 nieduże pietruszki, kawałek bulwy selera lub kilka liści z łodygami, ew. kawałek pora
1/2 niedużej cebuli
opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywnego (już od dawna go nie używam, ale kiedyś dodawałam)
olej do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. papryka słodka w proszku
do posypania zielona pietruszka - bardzo polecam
Przygotowanie:
1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić. Można też utrzeć na tarce. Pora najlepiej przekroić na pół, a następnie pokroić w paseczki - dzięki temu nie przybierze formy ciągnących się glutków. Cebulę obrać ze skórki, posiekać w kostkę.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
3. Do garnka wrzucić ziemniaki, kaszę i ew. kostki bulionowe, zalać wodą. Zacząć gotować.
4. Włoszczyznę poddusić z cebulą na patelni z odrobiną oleju i wody - to nada zupie dodatkowego aromatu. Dorzucić je do garnka.
5. Zupę gotować aż warzywa i ziemniaki będą miękkie.
6. Doprawić do smaku. Podawać posypane pietruszką.
Wskazówki i uwagi:
* Kasza jęczmienna ma różne rozmiary. Najlepiej wybrać grubą lub średnią, ale drobna też jest w porządku.
* Proporcje kaszy i ziemniaków można zmieniać wg. własnych upodobań. Ja wolę dużo kaszy i mało ziemniaków.
* Kasza ma tendencje do przywierania i przypalania. Należy więc co jakiś czas mieszać zupę od dna.
* Jeśli w trakcie zupa za bardzo odparuje, należy uzupełnić ją wodą do odpowiedniej konsystencji.
* Jeśli zostawimy zupę na kolejny dzień kasza wchłonie płyn, a ziemniaki część soli. Poza uzupełnieniem wody zazwyczaj trzeba więc nieco zupę doprawić.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Aug 27, 2000
Źródło/autor przepisu: mama :-)
I ziemniaki rzecz jasna, dużo bo lubię ziemniory ;)
Solshine
Oct 29, 2016
Mój standardowy krupnik składa się z tych samych składników, tylko proporcje zawsze na oko, marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebulka podsmażona na początku w garnku, w którym będzie się gotować zupa, kasza - i clue programu - suszone grzybki i wędzona papryka :)
Solshine
Oct 29, 2016
Zrobiłem i jak zwykle przepis Patki to był strzał w dziesiątkę :)
P.S.W moim przypadku użyłem kaszy owsianej.
Pan Ładny
Nov 2, 2015
Solshine Oct 29, 2016