7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

majczi : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege)
uwielbiam:)))
majczi 2015-05-31 18:58:49.812

Sos pieczarkowo-soczewicowy (wegańska)
robię podobny sos, ale już nie taki błyskawiczny - soczewicę gotuję osobno z czosnkiem, sokiem z cytryny, masłem i solą (gdzieś na puszce jest dokładny przepis). na patelni podsmażam cebulę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki, smażę to razem a później duszę z odrobiną wody. gdy grzyby są miękkie, sos zaciągam śmietaną (może być roślinna), ew. mąką, jeśli jest rzadki. dodaję soczewicę. przyprawy to w zasadzie tylko sól, pieprz, ew. sos sojowy, cząber. mi najbardziej smakuje z kaszą krakowską, ale ostatnio jadłam z jaglaną i też smacznie wyszło :).
majczi 2015-05-30 00:22:49.145

Prosta ubijana surówka z białej kapusty (wegańska & RAW)
też robię taką surówkę, ale jedna płaska łyżeczka soli na połowę kapusty, to zdecydowanie za dużo według mnie. no chyba, że używasz bardzo małych łyżeczek, Patrycjo. ja dodaję dwie-trzy szczypty i jest ok, a nie ograniczam raczej soli w mojej kuchni.
majczi 2015-05-22 18:45:03.786

Kotlety z płatków owsianych i selera (wegańska)
w smaku pyszne, ale chyba dodałam za dużo wody, bo konsystencja nie była zbyt zwarta, chociaż dość długo odparowywałam. próbowałam ratować jajkiem i bułką tartą, lecz i tak się rozwalały. niemniej jednak tak jak mówię, koleciki bardzo smaczne, myślę że to ten seler wiele tu daje, dlatego przepis koniecznie do powtórzenia.
majczi 2015-05-22 18:40:49.576

Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska)
otworzyłam właśnie tegoroczny sezon na szparagi tym przepisem, przepyszne danie, proste, ale też wykwintne. polecam posypać startym serem a la parmezan, lub płatkami migdałowymi (uprażonymi).
majczi 2015-05-13 14:46:15.845

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
czy ktoś ma pomysł co zrobić, żeby zupa nie wyszła za słodka? nie wiem czy to już marchewki są takie słodkie, ale mimo użycia soli słodycz bulionu jest mocno wyczuwalna :( robię często ten bulion i pierwszy raz mam ten problem.
majczi 2015-05-12 13:40:04.087

Botwinka (wegańska)
wczoraj jadłam pierwszą botwinkę w sezonie, dziś chyba robię kolejną, pyszna!! na bulionie z prawdziwych warzyw, z ziemniakami w kostkę, jajkiem, śmietaną i koperkiem. a liście botwinki dodaję chwilę przed wyłączeniem zupy, bo miękną w mig.
majczi 2015-04-24 11:36:48.811

Pesto z jarmużu i orzechów włoskich (wegańska)
jem jarmuż pierwszy raz w życiu, same listki są całkiem smaczne, ale w pesto po prostu obłędne! :) aż żałuję, że trafiłam właśnie na koniec sezonu... zamiast orzechów włoskich dałam mieszankę słonecznika, ziemnych i migdałów, wszystko podprażone, do tego parmezan i płatki drożdżowe, cytrynę odpuściłam.
aha, jarmużu nie sparzałam, nie jest to konieczne.
majczi 2015-04-12 15:08:53.727

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
od lat robię takie pesto, ale również na oliwie. polecam tylko dodatek parmezanu lub płatków drożdżowych, nadających serowego konkretnego posmaku :). bardzo smaczne jest również pesto pietruszkowo-bazyliowe - oba zielska w równych proporcjach.
majczi 2015-04-11 19:58:17.023

Spaghetti wegańskiej Ladacznicy :) (wegańska)
uwielbiam, używam pomidorów z puszki i sporej ilości oliwek.
majczi 2015-03-29 16:09:31.998

Pomidorówka (wegańska)
ostatnio wracam do tradycyjnych smaków, więc po ciągu kotletów (soczewicowych) z ziemniakami i mizerią, przyszła pora na pomidorówkę :). ręka mi drżała, bo gotowałam pierwszy raz, ale wyszła fantastyczna, taka jak u mamy. dodałam kartonik 500 g przecieru i koncentrat, zaciągnęłam śmietaną, do tego obowiązkowo marchewka, makaron i natka pitruszki. wywar robiłam na maśle roślinnym i dodałam łyżkę sosu sojowego dla pogłębienia smaku. dzięki za przepis!
majczi 2015-03-27 17:44:08.107

Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana) (wegańska)
fajnie, że innym też się udaje. dodam tylko, że ja gotuję już tym sposobem wszystkie kasze a także ryż na sypko. wody minimalnie więcej niż kaszy/ryżu, chwila na gazie (tu zależnie od kaszy, ile wyniesie ta chwila - zawsze sprawdzam widelcem parę ziaren - muszą być prawie miękkie), a po kilkunastu minutach sama dochodzi :). polecam!
majczi 2015-02-26 14:36:32.26

Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
ostatnio przygotowałam tak ziemniaki pocięte na kształt frytek, tylko nie obijałam ich w garnku. polecam, na jakieś 1,5 kg ziemniaków użyłam tylko małego chlustu oleju, a były chrupiące, złociste i pyszne :)
majczi 2015-02-18 16:25:08.106

Sznycel z selera (wegańska)
uwielbiam, ja plastry selera gotuję chwilę w bulionie (mocno słonym, już później nie przyprawiam), a panieruję zawsze w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej. pyszne kotlety :))
majczi 2015-02-18 16:17:45.291

Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
niestety nie do końca podeszła nam ta zapiekanka... smakowała nie wiedzieć czemu jak zupa pomidorowa z proszku, choć konsystencja była stała. następnym razem nie dodam pomidorów, niestety nie sprawdziły się tutaj.
majczi 2015-02-16 16:19:41.979

Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska)
z jednej szklanki soi 350 g tofu? :o muszę koniecznie zrobić, tylko kupię soję i sól gorzką, bo tofu cytrynowe jest niestety dość paskudne, choć mam do niego sentyment ;).
majczi 2015-02-14 20:24:07.808

Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska)
krokietów nie robiłam, oceniam tylko sos: przepyszny! dusiłam dość długo ogórki na maśle, dolewając wody, zagęściłam zasmażką oraz odrobiną śmietany. sos był dość słony, więc radzę nie dodawać soli w ogóle, zawsze można przyprawić na koniec, ja dodałam jeszcze trochę cukru. podałam z kaszą gryczaną, polecam i dziękuję za przepis :).
majczi 2015-01-18 17:41:39.358

Pasta z żółtego sera i marchwi (lakto-ovo-wege)
moja mama często taką robiła, jest PYSZNA :). zawsze jadłam jako sałatkę.
majczi 2014-08-13 21:08:25.507

Makaron z cukinią (wegańska)
dla jedzących polecam dodać do usmażonej cukinii dwie łyżki mascarpone i odrobinę wody, podgrzać mieszając, aż zrobi się sos. pyszne :).
majczi 2014-08-07 22:29:24.486

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
wyszło dobre, dodałam jeszcze ok. szklanki soczewicy czerwonej, przy czym tylko 1/2 litra bulionu, myślę że z litra wyszłaby zupa. z moich uwag: -przepis nie zawiera soli, musiałam potem dosalać bardzo dużo, a ziemniaki w środku i tak były bez smaku.
-łyżka koncentratu to dla mnie trochę za mało, następnym razem wrzuciłabym puszkę pomidorów pod koniec.
-zagęszczanie surowym ziemniakiem w ogóle mi nie podeszło niestety. zostanę przy odparowywaniu, względnie mące...
majczi 2014-08-01 18:08:29.703

Bób z oliwą czosnkową (wegańska)
pyszne, dodałam jeszcze koperek :) tylko nie łuskałam bobu.
majczi 2014-06-13 18:15:41.969

Ratunkowa sałatka z ogórków kiszonych (do obiadu) (wegańska)
czy ja wiem czy taka ratunkowa, u mnie słoik z ogórkami to rzadkość raczej, za szybko znikają :p. ale salatka pyszna, takie ogórki też często robię na kanapki, mogą stać parę dni w lodówce i są o niebo lepsze od takich świeżo pokrojonych. z jakąś pastą albo pasztetem najlepsze :)
majczi 2014-05-31 19:25:17.867

Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami (lakto-ovo-wege)
aaa genialne! miałam akurat świeży szpinak baby (pół paczki - na jedną porcję to idealna ilość). smażyłam co prawda w innej kolejności - najpierw cebulka z pomidorami, po 2 minutach dodałam czosnek (3 ząbki na JEDNĄ porcję ;p), przesmażyłam i później posiekany szpinak na dosłownie parę minut. masę jajeczną odpuściłam, zamiast niej poukładałam plasterki sera blue. 200 stopni z termoobiegiem i 5 minut wystarczyło żeby bagietka była idealnie chrupiąca i zarumieniona. pomijając oczywiste walory smakowe - to istne porn food, przekąska idealna na imprezę, bo prezentuje się fantastycznie :)
majczi 2014-05-18 19:00:56.539

Sos a la serowy do makaronu (wegańska)
hmm przez dwa lata nikt nie robił tego sosu? :P ja owszem, trochę zmodyfikowałam przepis i tak: mąka kukurydziana i razowa pół na pół (dzięki mące kukurydzianej jest mniej mączny w smaku), trochę więcej musztardy, mniej soli i... papryka wędzona w proszku :) oczywiście nie ze wszystkim się dobrze komponuje, ale z kaszą na przykład - genialnie. dobry jest też dodatek skarmelizowanej cebuli, można zmiksować z sosem, a można zostawić w kawałkach.
majczi 2014-05-12 20:44:50.581

Kasza z pesto i żółtym serem (lakto-wege)
zamiast żółtego sera użyłam sera z niebieską pleśnią i zjadłam na zimno w pracy - faktycznie dobre, u mnie raz z pesto zielonym, następnego dnia z czerwonym. nawet żadnych przypraw nie trzeba. oleju już nie dawałam, a kaszę miałam gryczaną. myślę, że ser można spokojnie pominąć lub zastąpić marynowanym tofu (chodzi mi o to marynowane sklepowe) lub tofu-fetą, następnym razem spróbuję w takiej wersji :).
majczi 2014-05-09 23:00:51.238

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas