7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

majczi : komentarze użytkownika

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Czy liście w sloikach maja być w calosci czy mogą być porwane na kawałki? Taki listek dębu jest chyba dosyć spory... Na dniach zamierzam próbować ;)
majczi Jul 6, 2016

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem (wegańska)
Kolejny sezon z tą zupą :) tym razem doprawiona sokiem z cytryny
majczi Jul 6, 2016

Muffiny bananowe (wegańska)
robiłam je już kiedyś x lat temu, dziś była powtórka, są świetne. cukru dałam tylko łyżkę (trzcinowego), bo jadł je też mój 7-miesięczniak. następnym razem w ogóle nie dodam, tylko banany muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. mąka to pół na pół biała i pełnoziarnista pszenna. kusi mnie dodatek ryżowej - próbował ktoś?
aha, dodałam też chlust mleka, bo ciasto było za gęste.
majczi Apr 10, 2016

Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą (wegańska)
pyszna potrawka, błyskawiczna w przygotowaniu. oprócz suszonych grzybów dodałam jeszcze pieczarki, które podsmażyłam na początku z cebulką. ziemniaki pominęłam. z przypraw dałam sporo wędzonej papryki, sos sojowy, płatki drożdżowe, pieprz i trochę chilli. dodatek masła, miodu i śmietany idealnie zwieńcza całość, choć ja dorzuciłam jeszcze kawałek startego parmezanu. z proporcji podanych przez autorkę wychodzę trzy spore porcje.

ps. faktycznie wygląda jak jedzenie dla psa :D
majczi Dec 3, 2015

Ciasto z dyni (ovo-wege)
bardzo smaczne i szybkie do zrobienia, smakuje jak piernik marchwiowy, aczkolwiek wyszedł mi zakalec :(. możliwe że to moja wina, więc daję 5 gwiazdek.
majczi Nov 9, 2015

Pasta pomidorowa z tofu (wegańska)
dobra pasta, ale dopiero po zakwaszeniu sokiem z cytryny, który niweluje specyficzny posmak tofu. dodałam też trochę sosu sojowego. pasowałyby posiekane zioła, następnym razem :)
majczi Aug 4, 2015

Kukurydza gotowana w kolbach (wegańska)
polecam wodę trochę posłodzić, zamiast solić. cukier w wodzie podkreśla słodycz kukurydzy, solimy już po ugotowaniu :)
majczi Jul 31, 2015

Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem (wegańska)
mi bardzo smakowało, dodałam jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki. pyszna kolacja.
majczi Jul 18, 2015

Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
jaki cenny tłuszcz, ciecierzyca ma zaledwie 6 g tłuszczu na 100 g nasion, a to naprawdę niewiele, dla porównania soja - 20 g. nie popadajmy w paranoje.
majczi Jul 16, 2015

Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska)
pyszne, nie dodałam czosnku, za to kawałek cukinii, a pomidory już na koniec, do prawie gotowego curry. mieszankę przypraw sporządziłam własną: kurkuma, zmielony kumin, goździki, kardamon, cynamon, kolendra i chilli. w towarzystwie ryżu i falafeli smakowało świetnie.
majczi Jul 14, 2015

Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska)
smaczny bób, podobnie jak patrycccja dodałam kumin, a majeranek pominęłam. przyprawy najpierw podsmażyłam na oleju, żeby wydobyć aromat. sos sojowy bardzo tu pasuje. myślę że podsmażony bób z samym sosem sojowym również wyszedłby pysznie, wzorem fasolki z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/2718-fasolka_szparagowa_z_sosem_sojowym_i_oliwa.html. może z dodatkiem pasty miso...
majczi Jul 11, 2015

Brokuły z ciecierzycą (wegańska)
pyszne, do tego czosnek, płatki drożdżowe i makaron. z przypraw wystarczy pieprz i sól do smaku. uwielbiam to danie :)
majczi Jul 6, 2015

Zupa gulaszowa (wegańska)
bardzo bardzo smaczna. soku pomidorowego na koniec dolałam znacznie więcej, bo w sumie całą buteleczkę 0,3 l. z przypraw: wędzona papryka w proszku, majeranek, kolendra, płatki drożdżowe, plus przyprawy z przepisu. nigdy nie jadłam zupy gulaszowej, a ta mi bardzo smakuje :)
majczi Jun 28, 2015

Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska)
czy taki jarmuż w paczce z biedrinki (już podzielony na liście) nada się do tych chipsów?
majczi Jun 27, 2015

Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska)
zrobiłam :) pestek nie namaczałam, tylko zmieliłam na pył i zmiksowałam z cebulą. najpierw konsystencja przypominała klej, ale dodałam troszkę wody i już było ok :) pasta wyszła w smaku dość... nijaka. sama jest smaczna, ale ciężko ją poczuć na kanapce. dobra pasta awaryjna.
majczi Jun 27, 2015

Falafel (felafel) (wegańska)
falafele są przepyszne, ale ten przepis jest beznadziejny. falafeli nie robi się z ugotowanej ciecierzycy, tylko z namoczonej, co powinno być jasno i wyraźnie zaznaczone w przepisie!!! to wg. mnie skandal, że tyle osób z przepisu korzystało i tylko zmarnowało składniki, bo falafele rozpływały im się na patelni. przepis powinien być zredagowany, no ale cóż... ja osobiście polecam przepis jadłonomii, zawiera większy zestaw przypraw i nie ma w nim mąki (bo do falafeli się jej nie dodaje...). oto link: http://www.jadlonomia.com/2013/09/falafel-idealny.html
majczi Jun 25, 2015

Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege)
całkiem niezłe :) szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane, trzeba tylko porządnie schłodzić masę przed krojeniem (np. w zamrażalniku przez 30 min). kaszy dodałam 1,5 szklanki, ale następnym razem użyję kaszy błyskawicznej. w smaku podobne trochę do irysów, trochę do krówek... myślę że warto dodać szczyptę soli i trochę kakao, spróbuję przy następnej okazji. no i z mlekiem kokosowym zamiast kremówki też powinno się udać :)
majczi Jun 24, 2015

BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka (lakto-wege)
PRZEPYSZNE danie! co prawda zmodyfikowałam przepis i w efekcie nie użyłam cebuli, pomidory miałam niestety tylko z puszki, bakłażana obsmażyłam bez mąki a zamiast sera koziego dałam mozzarellę. moja zapiekanka miała tylko jedną warstwę i zjadłam nie z bagietką, a z ziarnistym chlebem, ale mimo tych wszystkich zmian wyszła całkiem szybka i pyszna letnia kolacja. polecam:))
majczi Jun 22, 2015

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
dziękuję pięknie za odpowiedź, niedługo dam znać w takim razie jak wyszło. i dziękuję za miłe słowa!:)
majczi Jun 19, 2015

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
kusi mnie ten pasztet już od jakiegoś czasu... tylko mam dwa pytania - czy dodatek brandy/wina jest tu kluczowy? jestem w ciąży, więc odpada jakiekolwiek alko, nie ma gwarancji, że całe odparuje. i drugie pytanie - czy płatki owsiane są bardzo wyczuwalne w smaku? lubię owsiankę, ale nie chciałabym owsianego pasztetu. pozdrawiam.
majczi Jun 19, 2015

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW)
potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D
majczi Jun 18, 2015

Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D
majczi Jun 17, 2015

Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege)
robiłam jakiś czas temu podobną zapiekankę i była przepyszna! kilka różnic, bo nie korzystałam z przepisu: do kaszy dodałam jeszcze podsmażone pieczarki, a ser żółty (na wierzchu) był wędzony, bardzo pasowało. pamiętam tylko, że problem był z nakładaniem, zapiekanka była bardzo sypka, następnym razem dodam więc do masy trochę startego sera, zeby jakoś zlepił całość. podałam z sałatą ze śmietaną, a kiedyś jeszcze z pomidorami ze śmietaną - bardzo pasują takie salatki, jeśli ktoś je nabiał, to polecam.
majczi Jun 17, 2015

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
zrobiłam ostatnio, ale nie dodałam soku z cytryny, cebuli i czosnku (bo przepis dopiero teraz obczaiłam), a i śmietanę miałam mniej tłustą. doprawiłam odrobiną sosu sojowego i pieprzem. pyszne, podałam do kotlecików, kaszy gryczanej i surówki.
majczi Jun 14, 2015

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
tak do tygodnia czasu, oliwa i czosnek dobrze konserwują, tylko właśnie polecam zrobić na oliwie/oleju. warto dodatkowo polać oliwą wierzch, żeby zapobiec pleśnieniu.
majczi Jun 12, 2015

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas