puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	Nowości
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Burgery z soczewicy, orzechów i curry
							
							Aromatyczne burgery do kanapek. Bardzo proste i smaczne danie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Guacamole de la Mixteca (z cebulą, świeżą kolendrą i ostrymi papryczkami)
							
								autor: admin
								dieta: wegańska & RAW
							 
							Zbyszek: "Mixteca to region Meksyku. Przepis sprawdzony z powodzeniem wiele razy!"
Świetny dip jak i pasta do pieczywa. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pieczarkowo-kiełkowy misz-masz z patelni
							
								autor: Kej
								dieta: wegańska
							 
							Miałam ochotę na kaszę z hmm, właśnie, z czymś ;) pogrzebałam zatem w lodówce, znalazłam kilka produktów i tak powstał misz-masz ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Witariański surowy barszcz na szybko
							
							Zupka witariańska, czyli pełna enzymów i życia :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Czosnkowa pasta z awokado z limonką i bazylią
							
							Zielona pasta z awokado i bazylii - nadaje się doskonale jako smarowidło do kanapek. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem
							
								autor: Natka
								dieta: wegańska
							 
							Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Niebanalne pieczarki - zapiekany sos pieczarkowo-śmietanowo-musztardowy
							
								autor: dak0ta
								dieta: lakto-wege
							 
							"Niebanalne pieczarki" narodziły się z mojego uwielbienia do musztardy i pieczarek:). Nie można nazwać tego samodzielnym daniem. Ale po dodaniu ziemniaczanego puree lub makaronu bardzo szybko można stworzyć potrawę o ciekawej i niezwykle oryginalnej nucie smakowej. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Gołąbki ryżowo-soczewicowe z dodatkiem suszonych grzybów i kuminu
							
							Z różnych eksperymentów gołębiaszkowych, myślę, że te są moim największym sukcesem. Gołąbków wychodzi sporo, więc można nimi nakarmić 4-6 osób lub sobie zamrozić:) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ekspresowy sos meksykański
							
							Szybki pikantny sos idealny zarówno do ryżu jak i do makaronu. Powstał w wyniku opróżniania lodówki. Myślę, że na stałe wkroczy do naszego kuchennego repertuaru. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi
							
								autor: moni
								dieta: wegańska
							 
							Przeróbka tradycyjnej potrawy regionu mazursko-warmińskiego. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zupa krem szpinakowy z grzankami, kiełkami i serem
							
							Gęsta zupa szpinakowa, prosta w wykonaniu, sycąca i szybka. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem
							
							Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pikanta zupa chińska - chiński rosół z makaronem i kapustą pekińską
							
							Pikantna zupa chińska, alternatywa dla sztucznych zupek chińskich, prosta i szybka. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylko
							
							Miałam wątpliwości co do nieobierania jabłek, ale to działa, to naprawdę działa! I oszczędza tyle pracy :) W szarlotce w ogóle nie czuć kawałeczków skórki. Genialny sposób jeśli ktoś ma nadmiar antonówek do zagospodarowania - zwł. że to jabłka delikatne i długo nie poleżą. Później można je wg. potrzeb dodać do szarlotki prosto ze słoika (do  szarlotki sypanej, która ma też wersję  kukurydzianą, bezglutenową), rozdusić (np. do szarlotki na kruchym spodzie) albo wykorzystać w dowolny inny sposób, kiedy przyjdzie czas (np. robiąc pyszny  dżem żurawinowo-jabłkowy).  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Herbata "zimowa"
							
								autor: Kej
								dieta: wegańska
							 
							Pyszna, rozgrzewająca herbatka, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sałatka z roszponki z wędzonym tofu i orzechami włoskimi
							
							Szybka sałatka, którą lubią nawet moi mięsożerni domownicy:) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Raw roco choco
							
							To najczystsza, najbardziej naturalna i najzdrowsza czekolada jaką możesz stworzyć we własnej kuchni. Dzieciaki zwariują na jej widok i będą Cię prosić o więcej! Bez glutenu, idealne dla diabetyków. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Napój enegetyczny czyli Red Bull domowej roboty
							
							Przepis jest w 100% witariański. Bez cukru, kofeiny i sztucznych dodatów. Prawdziwa bomba witaminowa. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem
							
							Wypełnione leciutkim kremem malinowym, przykryte RAW czekoladą i posypane chilli, rozgniecionymi ziarnami kakao, wiórkami kokosa lub goji jagódkami. Niewiarygodnie miękkie, rozpłyną się w Twoich ustach. 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |