7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Antonówki w słoikach, na szarlotkę i nie tylkoMiałam wątpliwości co do nieobierania jabłek, ale to działa, to naprawdę działa! I oszczędza tyle pracy :) W szarlotce w ogóle nie czuć kawałeczków skórki. Genialny sposób jeśli ktoś ma nadmiar antonówek do zagospodarowania - zwł. że to jabłka delikatne i długo nie poleżą. Później można je wg. potrzeb dodać do szarlotki prosto ze słoika (do szarlotki sypanej, która ma też wersję kukurydzianą, bezglutenową), rozdusić (np. do szarlotki na kruchym spodzie) albo wykorzystać w dowolny inny sposób, kiedy przyjdzie czas (np. robiąc pyszny dżem żurawinowo-jabłkowy).
Średnia ocena:
[4.5
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:antonówki - 1 kg starcza średnio na 1 litrowy słoik, akurat, żeby zrobić np. szarlotkę sypaną
3-4 łyżki cukru na litrowy słoik Przygotowanie:Jabłka umyć i po wykrojeniu gniazd nasiennych zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach (oczywiście że nie ręcznie, tylko w malakserze czy czymś takim). Tak, antonówki będą ciemnieć, brązowieć, ale nie panikujmy - podczas gotowania znów staną się jaśniejsze i będą o wiele ładniejsze :)
Jabłka przełożyć do słoików, upchać dobrze, żeby zostało w nich jak najmniej powietrza. W połowie słoika przesypać 1-2 łyżkami cukru, upchać jabłka zostawiając na górze ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni [*], a na wierzch dać jeszcze 2 łyżki cukru. Jeśli antonówki były za mało soczyste, żeby na wierzchu zostało trochę soku, to lepiej dolać do słoików po kilka łyżek wody lub soku jabłkowego. Antonówki pasteryzować ok. 20-30 minut na półlitrowe słoiki i 30-40 min. litrowe. Czas liczymy od momentu zagotowania wody. Słoików nie odwracamy do góry dnem. Wskazówki i uwagi:[*] To bardzo ważne, żeby na górze słoika zostało więcej wolnej przestrzeni niż w przypadku dżemów. Inaczej podczas pasteryzacji ze słoików będzie wyciekał sok, a trwałość przetworów będzie wątpliwa.
Dodatek cukru jest bardzo ważny - to pomaga zakonserwować antonówki. Pierwszym razem testowo zrobiłam 2 słoiki bez cukru i w dodatku po pasteryzacji postawiłam je do góry dnem, przez co między jabłkami było sporo powietrza (co też raczej nie zwiększa trwałości przetworów). Jeden słoik się udał, ale drugi się zepsuł.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Nov 13, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie kpodr.pl, strony Kujawsko-Pomorskiego Ośr.Doradztwa Rolniczego (ale dana podstrona już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową (wegańska)Leczo do słoików (wegańska) Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska) Sałatka z kapusty do słoików (wegańska) Sos hawajski do słoików (wegańska) Włoszczyzna solona (do słoików) (wegańska) Chutney imbirowy do słoików (wegańska) Ogórki chilli do słoików (wegańska) Sałatka z cukinii (do słoików) (wegańska) Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Ale uprażyłam pokrojone i zasypane cukrem . Wyszło tego 8słoików litrowych
monika77 Nov 26, 2010