puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Kuskus z tofu, bakłażanem, cukinią, papryką i innymi warzywami
Jeśli będziecie się tak ożywiać, na pewno dożyjecie setki ciesząc się równocześnie lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie jest godne nawet najbardziej uroczystej okazji, a jednocześnie jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
-
-
-
Sałatka warstwowa a'la tortilla z pieczarkami
autor: Dzik
dieta: lakto-wege
Wpadła mi do głowy myśl czy taki tortillowy zestaw nie smakowałby fajnie też w formie sałatkowej i nawet wyszło :)
-
-
"Surowy" sos pomidorowo-kukurydziany do makaronu
Znacznie lepsze niż wszystkie gotowe sklepowe sosy.
-
-
Słodka papka kokosowa z płatków zbożowych
autor: ~plusiasta
dieta: lakto-wege
Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, można zrobić sobie smaczną papkę i się zapchać.
-
-
Kruche ciasto na tartę
autor: kaka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre, kruche ciasto.
-
Wymarzone ciasto czekoladowe z silken tofu
Nigdy nie przepadałam szczególnie za czekoladą, ale to ciasto... to całkiem inna bajka :D Jest przepyszne, wilgotne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach :) Przypomina brownies. Wszyscy, którzy do tej pory próbowali, byli zachwyceni :) Dodatkowa zaleta to że nie można go zjeść za dużo, więc starcza dla sporej grupy ;)
-
Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią
Tak się złożyło, że znalazłam się w posiadaniu dość dużej cukinii. Ponieważ nie miałam żadnych pomysłów na jej przyrządzenie, pierwsze co uczyniłam to umieściłam ją w marynacie z oliwy z oliwek, octu winnego i bazylii. No i oczywiście czosnek też się musiał w niej znaleźć!. A potem dopiero wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę.
-
"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
-
Kotlety z ryżu, pieczarek i zielonego groszku
Pyszne kotleciki. Podane w towarzystwie kapusty z koperkiem lub jakiejkolwiek jarzynki będą wyśmienite. Przepis ten pochodzi z mojej "twórczości" kulinarnej. Bardzo polecam dorosłym i dzieciom. Moje dzieci wcinają z wielkim apetytem :)
-
-
Genialne lody z puszkowanego mango
Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
-
Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem
Leczo jest moim sposobem na szybki, pyszny obiad.
-
Sos paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą
Jeśli chodzi o ciecierzycę, wykorzystuję ją do sosów, gulaszów, etc... Z dodatkiem papryki powstał ciekawy pomysł na dobry obiad.
-
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą
Bardzo smaczna zupa, niewiele składników.
-
-
-
Zupa-krem z cukinii i włoszczyzny, z grzankami
Najlepiej smakuje schłodzona, w sam raz na upalne dni.
-
-
Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki
Kwaśny smak rabarbaru genialnie się komponuje ze słodkimi owocami. Na ten pomysł wpadłam kiedy robiłam kompot z rabarbaru z melisą. Oba są świetne :)
-
|