puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym
Pikantno-słodkie warzywa, pikantno-kwaśne tofu, a do tego aksamitny ryż z wyczuwalną nutą kokosa. Danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.
-
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje
autor: Natka
dieta: lakto-wege
Ciasto praktycznie bez wyrabiania. Potrzeba jedynie więcej czasu, a ciasto się samo robi. Można mrozić, żeby mieć ciągle pod ręką.
-
Zupa pomidorowo-tymiankowa
Aromatyczna algierska zupa - "Hrira b'z-za'ter" - i nie straszne przeziębienie i jesienne słoty :) Zupa mi wyszła gęsta i zawiesista. Rozgrzewa okrutnie :)
-
Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami)
autor: Majlu
dieta: wegańska
Sycący i uniwersalny :] Można dodawać do spaghetti, ryżu, ziemniaków ... i czego jeszcze dusza zapragnie ;) Kolejność składników odpowiada kuchni wg pięciu przemian.
-
Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki
autor: Kej
dieta: wegańska
Pewnego deszczowego dnia naszła mnie ochota na kotleciki. Tak się niestety złożyło, że nie miałam wystarczającej ilości składników na zrealizowanie żadnego ze znanych mi przepisów, a że pogoda była paskudna nie chciało mi się iść do sklepu. Pogrzebałam się zatem po szafkach i wymyśliłam swój własny przepis ;)
-
Kotlety z fasoli, kaszy i brokułów
autor: joa
dieta: wegańska
Kotleciki powstały z lodówkowych resztek. Kombinacje mogą być dowolne.
-
Kabaczek faszerowany kaszą z tofu i pomidorami
autor: joa
dieta: wegańska
Prosty sposób na kabaczka, a przy tym smaczny i pożywny.
-
-
-
-
Mus jabłkowo-ananasowy (z sokiem ananasowym)
autor: Kej
dieta: wegańska
Banalny, błyskawiczny w przygotowaniu mus owocowy. Idealny kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i nie czujemy wewnętrznej potrzeby, żeby spędzić pół dnia w kuchni :)
-
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)
Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D
-
Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś
autor: kaka
dieta: wegańska
Najprostszy pomysł na fasolkę canario.
-
Grahamki drożdżowe
autor: Natka
dieta: wegańska
Z chrupiącą lśniącą skórką i mięciutkim miąższem.
-
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ania D.: "Ja robię raczej bez cukru (to jest wersja dla teściów). Daję słód, miód lub trochę słodu/miodu i sporo rodzynek."
-
Winegret miodowy
autor: kaka
dieta: wegańska+miód
Pyszny, słodki sos. Używam go do sałatek warzywno-owocowych.
-
Pasztet z pestek dyni z cebulą i papryką
autor: Alik
dieta: wegańska
Pyszny! Szczególnie z papryką.
-
Zupa-krem jarzynowo-kalafiorowa
Pyszny krem kalafiorowy :) Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek czosnkowych wsypywanych wprost do miseczki.
-
Dżem z aronii i moreli z nektarynką
autor: Natka
dieta: wegańska
Dżem przez dodanie słodkich moreli i nektaryn oraz cukru cynamonowego zyskuje niesamowicie niepowtarzalny smak.
-
Ogórki w zalewie curry
Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam.
-
-
Placki z ziemniaków i patisonów, cukini lub kabaczka
Można jeść z czym się lubi - cukrem, śmietaną, solą, ketchupem, itp.
-
Sałatka z brokułami, przesmażonym tofu i pestkami
Orzeźwiająca sałatka z aromatycznym, przyrumienionym tofu, brokułami, świeżymi warzywami, oprószona dopełniającymi smak pestkami dyni i słonecznika.
-
-
Ciasteczka waniliowe w czekoladzie
autor: cyla91
dieta: lakto-wege
Przepis zaczerpnięty z książki kucharskiej dla dzieci :P
|