7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Leczo z kabaczkami, kalarepką, fasolką szparagową i wkładką sojową



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

ok. 300 g kotletów sojowych lub innych kawałków soi ;)
8 papryk (2 czerwone, 3 żółte i 3 zielone)
3 duże kabaczki (tudzież cukinie)
2 duże kalarepy
2 duże pomidory
300 g fasolki szparagowej
3 duże cebule

4 łyżki koncentratu pomidorowego (pół słoiczka)
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kawałki sojowe gotować kilka minut i odstawić do wystudzenia. Paprykę oczyścić z nasion. Kabaczki i kalarepę obrać ze skórki. Pomidory sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Z fasolki poodcinać ogonki, cebulę obrać. Wszystko pokroić w kostkę oprócz kabaczka i kalarepy, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie warzywa oprócz cebuli wrzucamy do jednego dużego garnka i zalewamy wodą do jednej trzeciej objętości. Dusimy na średnim ogniu.

Tymczasem na patelni podsmażamy cebulkę, a gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy warzywa są półmiękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, a gdy zmiękną całkiem, dodajemy do nich soję z cebulą. Gotujemy jeszcze chwilę, przyprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z makaronem, brązowym ryżem lub ziemniakami. :)
Nadesłał(a) fyfyg, dnia: 2010-07-27 18:28:40.784
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Haha, a na początku w tekście to co zacytowałaś. ;) Zwracam honor, aczkolwiek później w tekście jest to dość niejasno określone, w takim razie.
fyfyg 2010-12-20 17:22:52.18

Tak btw MagdoM zajrzałam na poleconą przez Ciebie stronę i wyczytałam, że cukinia ma wiele kolorów i różni się właśnie właściwościami miąższu w zależności od koloru. Nic o kabaczku nie było...
fyfyg 2010-12-20 17:21:02.538

Aj waj. Zwrot "tudzież cukinie" miał być takim dopiskiem z przymrużeniem oka. Do tej pory było mi wiadomo, że są to właśnie dwie nazwy tego samego warzywa. Jeśli jest inaczej, to i tak nie ma znaczenia dla przepisu, bo używałam do niego "roślin o spornej nazwie" w każdym istniejącym kolorze. Podejrzewam, że to z powodu starcia na tarce ta różnica się zaciera. ;) Czy coś, w każdym razie nie bijcie. ;)
fyfyg 2010-12-20 16:54:32.159

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Leczo z cukinii z fasolką szparagową i kalarepką (wegańska)
Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym (lakto-wege)
Fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą (wegańska)
Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska)
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi (wegańska)
Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska)
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów (wegańska)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege)
Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas