puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Owsianka na mleku ryżowym z musem (koktajlem) owocowym
Ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie, wszystko z powodu pracy. Mimo tego codziennie rano zjadam śniadanie, zazwyczaj jest to owsianka z jabłkiem. Tym razem miałam jednak ochotę i na koktajl i na owsiankę, więc połączyłam te dwie rzeczy.
-
Kefir z grzybka tybetańskiego
Kefir z grzybka tybetańskiego to samo zdrowie! Robi się go łatwo, z dwóch tylko składników.
-
Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać
To ciasto jest tak proste, że uda się niezależnie od wszystkiego. Można je zrobić z jakimikolwiek owocami - świeżymi lub mrożonymi - w wersji laktoowowege (z masłem i jajkami) lub wegańskiej (z margaryną i bananowym puree). Ja zrobiłam je w wersji wegańskiej, z jagodami i ciemnym kakao.
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Placek przekładany masą orzechową
Pomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.
-
Keczup z cukinii
Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
-
Kotlety wegańskie - jaglane z groszkiem
Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz - jaglana warta polecenia ;-)
-
Gryczanki
Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!
-
Pomidory z fetą
Według obliczeń z gazetki reklamowej sklepu Biedronka (z której został podpatrzony przepis) jeden taki pomidor ma 120 kalorii.
-
Zbożowe cappucciuno
Nadchodzą zimne wieczory, w lecie chłodziliśmy się kawą mrożoną a teraz czas się rozgrzać ciepłym cappuccino w wersji zbożowej (także dla dzieci powyżej 3 lat!).
-
Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
-
Ryż czerwony z groszkiem i cebulą
Popularny w krajach arabskich. Ja wzbogaciłam go groszkiem. Smakuje naprawdę wszystkim, w wersji solo, jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.
-
"Nutella" ze śliwek
Moim dzieciom... i mężowi bardzo smakowało :) Mnie w smaku przypomina kostkę piernikową.
-
Niezdrowe, ale pyszne tosty z masłem orzechowym i bananami
Uwaga, ten przepis to prawdziwa bomba kaloryczna! Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie śniadanie ;)
-
Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach
Gotowanej kukurydzy nie trzeba przedstawiać. Oprócz wersji klasycznej, z masłem i solą, można też jeść ją nieco inaczej.
-
Gulasz sojowy po węgiersku z papryką
Jest to przepis z jakiejś strony, przerobiony na wege i nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można jeść z kaszą, ziemniakami, ryżem lub wykorzystać jako sos do placków po węgiersku. Gulasz jest słodko-ostry, bardzo paprykowy i taki węgierski :)
-
Marchewkowa zupa - krem z miodem
Super pomysł na obiad! Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i wyszło pysznie. 1 porcja: 116 kcal, białko - 3.0 g, sól - 0.59 g, tłuszcz - 5 g, w tym tłuszcze nasycone - 3 g, węglowodany - 16 g.
Można ją zamrozić.
-
Kulki orzechowo-daktylowe
autor: ~forra
dieta: wegańska
-
Ziemniaki ze szpinakiem po indyjsku
autor: DiTa
dieta: wegańska
Ostatnio zakochałam się w kuchni indyjskiej, więc jeśli jesteś zwolennikiem mixu przypraw to potrawa dla Ciebie :) Ja podałam z ryżem, ale sprawdzi się również jako danie samo w sobie ;)
-
Mrożone winogrona
autor: pewa
dieta: wegańska
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i zimnego.
-
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą
Quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Źródło pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Jest bezglutenowa i zawiera niski indeks glikemiczny.
-
-
Kotlety z chleba z warzywami
Kotlety powstały w wyniku czyszczenia lodówki i szafek.
-
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini
Hummus to jedno z najpopularniejszych dań krajów dalekowschodnich. Za pierwszym razem niezbyt mi posmakowało, jednak z kolejnymi było coraz lepiej i teraz jestem jego wielką fanką :)
Próbując różnych kombinacji starałam się oddać smak hummusu, jaki oryginalnie jadłam w Palestynie. Chyba mi się udało.
-
|