puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe
autor: ~znikam
dieta: wegańska
Taką bułeczkę zabieram ze sobą do szkoły na drugie śniadanie - idealna do kawy lub herbaty. Bułeczki są lekko słodkie, mniej niż kupne drożdżówki, mają pełno suszonych owoców i ziaren - to takie muesli w wersji podręcznej ;)
-
Smażone ziemniaki a'la frytki
Czasami, kiedy nachodzi mnie nieodparta ochota na frytki pozwalam sobie na nie, ale tylko tak przygotowane - niezupełnie oryginalnie, a jednak ten smak... Nie są takie "ciężkie" jak normalnie smażone frytki i zużywa się dużo mniej oleju :-)
-
Pasta słonecznikowa by Eduarda
autor: ala77
dieta: wegańska
Przepis koleżanki weganki.
-
Pasztet z fasoli azuki na ostro
autor: Dzik
dieta: wegańska
Pyszny, prosty pasztet :) A w dodatku przeczytałam, że ta odmiana fasoli wpływa fantastycznie na podnoszenie B12 w organizmie poprzez dużą zawartość kobaltu :D
-
Razowe pierogi z soczewicą
Pyszne razowe, cieniutkie pierogi z sycącym nadzieniem z zielonej soczewicy z dodatkiem sporej ilości rozmarynu i estragonu. Do tego cebulka i masło czosnkowo-pietruszkowe, więcej reklamy chyba nie trzeba? ;-)
-
Kolorowa sałatka z roszponką
Jako, że mojego autorstwa, to chyba nadam jej własną nazwę. Może "palce lizać pod koniec lata"? I niech to pozostanie zachętą ;)
-
Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami
Zdrowe, proste, szybkie do zrobienia. I ma tę zasadnicze zaletę, że przygotowuje się go wieczorem, więc rano pozostaje wyjąć z lodówki i podać. I bardzo, ale to bardzo smakuje dzieciom :)
-
Muffiny cukiniowe
Przepyszne, pachnące czekoladą muffiny z dodatkiem cukinii.
-
Koktajl pełen energii
Samo zdrowie w czterech składnikach!
-
-
-
Ryż z cukinią
Proste, smaczne i pożywne danie. I oko też cieszy!
-
-
Cytrynowa owsianka
Owsianka to świetne, bardzo pożywne śniadanie, jednak smak ugotowanych w wodzie płatków, nawet z dodatkiem owoców jest mało atrakcyjny. W tym celu warto ugotować ją z sokiem z cytryny. Wówczas nabiera lepszego smaku, konsystencji i jest lżej strawna.
-
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Zawsze chciałam ich spróbować, ale raczej z ciekawości. Okazały się świetne! Po usmażeniu są chrupiące, a do tego mają delikatny, niezwykły smak. Nieco podobny do samej cukinii, ale jednocześnie słodkawy i kwiatowo-aromatyczny. Bo te kwiaty mocno i pięknie pachną. Przed smażeniem można wstawić je na trochę do wody jako bukiet - jeśli są podwiędnięte, przy okazji odzyskają nieco formę :) Dyniowate puszczają masę kwiatów, więc mam nadzieję, że z czasem staną się bardziej popularne i... tańsze.
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Borówka brusznica (czerwona) aromatycznie i nieco pikantnie - chutney z jabłkami
autor: ~szama
dieta: wegańska
Było grzecznie i tradycyjnie. Było aromatycznie i ciekawie. Tym razem będzie intensywnie aromatycznie i nieco pikantnie! :) Kojarzycie sosy z żurawiny? Słodko-kwaśne, bogate w smaku. To ubogi kuzyn chutney'ów ;) Chutneye są owocowe, słodkie, kwaskowe i aromatyczne zarazem :) A do tego mogą być mniej lub bardziej pikantne.
-
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem
autor: ~szama
dieta: wegańska
Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...
-
Sałata z ciecierzycą i orzechami
Moja sałatka z ciecierzycą powstała z produktów, które akurat miałam pod ręką. Efekt całkiem fajny - lekkie danie, którym można się najeść ;). Ja robiłam dla siebie, ale i tak wyszło tego dość dużo. Składniki dodawałam 'na oko', także proszę się nie przerazić proporcjami w opisie ;).
-
Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami
Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)
-
Dżem i sos z borówki brusznicy (czerwonej)
autor: ~szama
dieta: wegańska
Dżem, który doskonale sprawdza się też w roli gęstego sosu - np. do smażonego tofu, kotlecików ziemniaczanych z gałka muszkatołową, kotlecików ze strączkowców czy płatków owsianych... a także naleśników :)
-
Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora)
Prawdziwy HIT :) Przepyszne cebulki w indyjskim stylu. Idealne na przystawkę.
-
Imbirowa pomidorowa
Pyszna, rozgrzewająca wersja zupy pomidorowej ;) Moja ulubiona.
-
Konfitura z jarzębiny
autor: ~mika
dieta: wegańska
-
Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej
autor: ~mika
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie! Grażyna: "drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos, np. pieczarkowy – to przesądza o smaku potrawy."
|