Pyszniutki zieloniutki :) Można podać z sosem chrzanowym. Grażyna: "Placek jest 'pieczony' w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku. [...] Robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny…"
Łatwe, niezwykłe i pyszne :) Sikorska: "Nazywam ten przepis papryka "SANATORYJNA" ponieważ podczas pobytu w sanatorium w Kudowie podała mi go jedna z pań kuracjuszek. Jest wspaniała, a z takim przepisem nigdzie wcześniej się nie spotkałam i robię ją już od 5 lat. Pycha palce lizać."
Zapiekankę wymyśliłam, gdy z powodu awarii odcięli mi gaz i byłam zmuszona do przygotowywania improwizowanych potraw wyłącznie w elektrycznym piekarniku ;) A więc... smacznego ;)
Za samym kuskusem nie przepadam. Zjem, jak muszę. Dlatego w awaryjnej sytuacji wykombinowałam dodatek duszonej włoszczyzny, żeby dodać mu smaku - wyszło bardzo dobre i kolor ma o wiele ciekawszy :)
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.
Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z jabłkami i z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyśmienity efekt! Pyszne ciasto, proste składniki i łatwe wykonanie - to lubię! ;-)
Rozszerzenie podstawowej wersji sałatki ziemniaczanej o ogórki kiszone. Klasyka znana głównie na terenach z wpływami niemieckimi. Uwielbiamy. Moja teściowa też :) Byłam pewna, że przepis jest już dodany, a jednak...
Ziemniaki i pestki typu słonecznik, sezam czy dynia świetnie do siebie pasują. To połączenie sprawdza się również w sałatkach - pycha :) Polecam też inne wersje sałatki, m.in. klasyczną z ogórkami kiszonymi oraz z sałatą, oliwkami i papryką.
Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
Uwielbiam! Pomysł na stworzenie wersji wegańskiej zrodził się w Niemczech (Niedersachsen, WOB) gdzie budki z Döner Kebab znajdują się na każdym niemalże rogu ulicy :-)
Taki chlebek pasuje niemalże do wszystkiego. Szczególnie jednak do sosów typu tzatziki lub innych dipów na bazie twarogu, majonezu lub koncentratu pomidorowego. Do tego można podać surowe warzywa. Polecam zawijany wegański kebab - wersję podstawową.