7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków- Komentarze do przepisu -
sezam czarny "na wagę" (worki 1kg) można kupić przez internet w hurtowni przypraw za 15zł (w cenie białego :D + przesyłka, więc warto zamówić coś jeszcze. Sezam zwykły u mnie najtańszy na wagę jest po 14zł.
martina Oct 13, 2013
Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;)
Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :) nasse Oct 13, 2013
Niełuskany trudno dostać, fakt. Najłatwiej jednak kupić przez sieć. Ja ostatnio kupiłam w Evergreenie. W sklepach azjatyckich też bywa - jednak łatwiej tam dostać łuskany i czarny.
Jeszcze tak dla ścisłości - sezam może być beżowy lub czarny, a podobno może mieć też inne kolory. Kolor daje mu łuska. Po obłuszczeniu zawsze jest jednak jasno-kremowy. W sprzedaży w PL dostaniesz sezam zwykły (łuskany), a z rzadka również niełuskany (ciemniejszy beżowy, taki szarawy w odcieniu) lub czarny (de facto też niełuskany, ale to już w nazwie nie jest podkreślane, bo bardziej liczą się walory estetyczne). Mi chodziło o to, żebyś szukając niełuskanego nie rozglądała się tylko za czarnym :) patrycccja Oct 12, 2013
Ooo, jakoś zawsze myślałam, że czarny i niełukany to to samo. A gdzie kupiłaś go, patrycjo?
martina Oct 12, 2013
Em, tak dla ustalenia uwagi: niełuskany i czarny sezam to 2 różne rzeczy :D Niełuskany jest kremowy, tylko mniej żywy kolor ma i jest ciut ciemniejszy niż łuskany :) Nasse, przy niełuskanym nie masz problemu z gorzkim smakiem? Kiedyś spotkałam się z takim twierdzeniem, choć wydaje mi się to dziwne.. Ja dopiero niełuskany sezam kupiłam i jeszcze nie przetestowałam :)
patrycccja Oct 12, 2013
Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :)
nasse Oct 12, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
martina Oct 13, 2013