7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sos cebulowy orientalny (do słoików)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam na spróbowanie z połowy porcji. Dziwne w smaku. Nastawiłam się, że to będzie jak gruszkowy chutney, a tutaj cebulowy smak jest jednak najbardziej wyczuwalny. Ten banan bardziej wpływa na konsystencję niż na smak. Tak sobie myślę, że równie dobrze dla smaku można by dać cukru. Kolorystycznie po zmiksowaniu to wygląda dosyć odpychająco. Nie pasteryzowałam, bo to było do zjedzenia na bieżąco. Wyszły mi dwa słoiki dżemówki i trochę jeszcze do wyjedzenia z garnka.
Zjedliśmy z naleśnikami z masłem orzechowym (rzeczywiście pasuje), ale nie na słodko. Jeden słoiczek mam jeszcze w lodówce. Mam nadzieję, że przez parę dni się nie popsuje. Przetestowane też jako sos do sojburgerów w bułce z sałatą i pomidorem do pracy. Wszystkim mówiłam, że jem sos bananowy, ale oni już są przyzwyczajeni do moich dziwactw ;-)
~Marta Oct 15, 2013

W opisie (pod nazwą sosu) napisałam do czego można wykorzystać :D Podsmażona cebulka jest dominująca. Moja mama nie wiedząc z czego jest sos nie wyczuła banana. Sos dobrze łączy się z ostrzejszymi lub kwaśnymi daniami (bo sam jest dość delikatny). Będzie pasował do ryżu z ostrym sosem pomidorowym, jak i naleśników ze słodkim nadzieniem orzechowo-daktylowym, czy kanapki z masłem orzechowym. Można dodać trochę do buraczków tartych, potrawki warzywnej, kotletów sojowych zamarynowanych w occie.
martina Oct 8, 2013

Zaciekawił mnie ten sos. Gruszki i cebula to świetne połączenie. Jadłam kiedyś chutney właśnie z takiego zestawu (i imbir tam też był).
Ten banan mnie tylko jakoś zniechęca...
Jaki to ma smak i do czego to potem jeść?
~Marta Oct 8, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas