
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ok, zafrapowana tyloma komentarzami sama postanowiłam zrobić ciacho. użyłam mąki razowej, a zamiast cukru słód jęczmienny. cynamonu dałam odrobinę więcej + imbir w proszku. co, jak sądzę, ważne - zamiast proszku do pieczenia wykorzystałam sodę. być może to jest zasadniczy problem w tym przepisie i powód, dla którego tak często wychodzi zakalec - ciasta, które robi się na bazie warzyw (np. marchewka, dynia etc.) i większości owoców należy potraktować sodą oczyszczoną, a nie proszkiem, który nie poradzi sobie z takim ciężarem. ja dodałam łyżeczkę (z małą górką) sody i ciasto jest oczywiście ciężkie (jak przystało na ciasto z owocowe/warzywne), ale nie zakalcowate. no i jeszcze jedno pytanie - co to znaczy, że ciasto powinno być "dość gęste"? dodałam szklankę wody, ale teraz myślę, że spokojnie mogłam dodać i więcej. wydaje mi się, że ciasta, które są bardziej płynne lepiej wyrastają, ale nie mam na tę tezę poparcia naukowego ino próby praktyczne:) blaszkę wzięłam większą, okrągłą. bałam się, że jak zrobię w keksówce to zakal murowany. co do smaku - szału może i nie ma, ale all in all ciasto bardzo przyzwoite. warto spróbować! StakleneBombone 2011-06-12 17:44:17.993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czykitka 2011-06-12 17:15:07.277 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czykitka 2011-06-12 17:11:38.871 Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska) Robi się mniej niż w godzinę, a jakie dobre. ;) Raz w miesiącu na pewno będę robić. ~joacha 2011-06-12 16:01:44.042 Zupa-krem ziemniaczano-kukurydziana (wegańska) Zrobiłam ją już parę razy. Zupa wyśmienita. Łatwa i szybka w przygotowaniu. ~joacha 2011-06-12 15:59:11.186 Żurek wegański z butelki (wegańska) świetny przepis ~joacha 2011-06-12 15:55:44.569 Koktajl bananowo-kawowy (wegańska & RAW) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patison555 2011-06-12 13:43:51.578 Sorbet owocowy (wegańska & RAW) Spróbuje , dzięki ;) ~Silverka 2011-06-12 12:19:34.261 ![]() Zrobiłam właśnie to tofu, to moje 3 podejście, wcześniej próbowałam z cytryną i klapa. Zrobiłam z podwójnej porcji bo potrzebuję tofu do tofurnika. Od czego zależy ilość uzyskanego sera??? Z podwójnej porcji soi i wody wyszło mi tofu raptem 230 g. Wszystko robiłam wg wskazówek. Pozdrawiam edysqa 2011-06-11 23:51:24.15 Surówka z buraczków i ogórków kiszonych (wegańska) To jest bardzo dobra surówka. Polecam jednak doprawienie jej niewielką ilością oliwy. olgwie 2011-06-11 18:58:10.958 Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kasiarka 2011-06-11 15:51:44.395 Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska) Próbowałam robić mleko kokosowe i migdałowe. W smaku jest ok. Problem mam gdy chcę go dodać np do kawy. Waży się! Macie na to jakiś sposób ~edymal 2011-06-11 13:04:20.113 Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry (wegańska) kasiarka. dobre, bez szalu i komplet gwiazdek??? ~patrycccja 2011-06-11 10:09:17.554 Łazanki z pieczarkami i marchewką (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kasiarka 2011-06-11 01:06:04.377 Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kasiarka 2011-06-11 01:04:01.071 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) niestety mnie ciasto nie zachwyciło... dobre na zimno... na ciepło nie dało się zjeść bo mdliło... ale na zimno w miarę było... będę musiała poeksperymentować... jak na razie na 3 gwiazdki ~gatek 2011-06-10 22:48:53.409 ![]() jak można zastąpić kaszę mannę? Jestem uczulona na gluten mimikra87 2011-06-10 21:17:44.981 ![]() Popieram zwolenników prostoty i rozkoszy! Dana 2011-06-10 19:52:55.985 ![]() Czytałam dawno temu w jakiejś książce, że pianę należy zdejmować/ szumować taką specjalną prawie płaską łyżką z dziurkami (chyba zwana szumowką). Nie pamiętam tylko dlaczego... Może ktoś się wypowie na ten temat? Czy nie prościej krótko (żeby nie zrobić sosiku truskawkowego) potraktować truskawki mikserem lub blenderem przed ich zagotowaniem? Dana 2011-06-10 19:48:47.2 ![]() To chyba wesołe będą te racuszki!!! Jaka szkoda, że ie mam w domu rumu... A może być jakiś inny alkohol? Piwo mam, można by zaszaleć... Dana 2011-06-10 19:38:44.122 ![]() Sądząc po zdjęciu, które zamieściłaś, tak jak ja jesteś wielbicielką smaków mocno-czekoladowego i wiśniowego, więc wezmę duuuuuuużo kakao! Dziękuję! Dana 2011-06-10 19:34:42.407 Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska) Pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest tak łatwa do zrobienia i taka przepyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uwielbiam!!! ~hopla 2011-06-10 17:15:18.146 ![]() Cieniutko? Raczej grubo! Inaczej będą gorzkie - zobacz puszka.pl/przepis/3150-gotowanie_szparagow-przepis_podstawowy.html. patrycccja 2011-06-10 14:39:56.447 Zupa-krem szparagowo-porowa (wegańska) Rozumiem, że białe szparagi trzeba przed wrzuceniem do garnka cieniutko obrać? ~dv 2011-06-10 14:20:50.427 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEDeah 2011-06-10 09:46:17.461 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |