7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

StakleneBombone

Data ostatniego logowania: Jul 17, 2011
Napisz do użytkownika

Najnowsze komentarze użytkownika [4]

"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
zrobiony! użyłam mąki razowej, dodałam mniej cukru (a i tak jak dla mnie trochę za słodki, ale to już kwestia smaku), mniej oleju, trochę więcej wody. wrzuciłam podprażony sezam, słonecznik, rodzynki, migdałowe pozostałości po produkcji mleka. nie miałam dżemu więc zastąpiłam to tym, co pod ręką - pokroiłam brzoskwinię i zmieliłam część melona - wrzuciłam, zamieszałam, wrzuciłam na 40 min. pięknie wyrosło, smakuje naprawdę dobrze no i cudnie pękło na środku:) ach, dodałam też odrobinę mniej sody (nie lubię tego sodowego wrażenia na języku, a łycha to jednak sporo...) - mimo wszystko wyrosło świetnie, a sodki jakoś się nie czuje;)
polecam!
StakleneBombone Jun 30, 2011

Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska)
ok, zafrapowana tyloma komentarzami sama postanowiłam zrobić ciacho. użyłam mąki razowej, a zamiast cukru słód jęczmienny. cynamonu dałam odrobinę więcej + imbir w proszku.
co, jak sądzę, ważne - zamiast proszku do pieczenia wykorzystałam sodę. być może to jest zasadniczy problem w tym przepisie i powód, dla którego tak często wychodzi zakalec - ciasta, które robi się na bazie warzyw (np. marchewka, dynia etc.) i większości owoców należy potraktować sodą oczyszczoną, a nie proszkiem, który nie poradzi sobie z takim ciężarem. ja dodałam łyżeczkę (z małą górką) sody i ciasto jest oczywiście ciężkie (jak przystało na ciasto z owocowe/warzywne), ale nie zakalcowate.
no i jeszcze jedno pytanie - co to znaczy, że ciasto powinno być "dość gęste"? dodałam szklankę wody, ale teraz myślę, że spokojnie mogłam dodać i więcej. wydaje mi się, że ciasta, które są bardziej płynne lepiej wyrastają, ale nie mam na tę tezę poparcia naukowego ino próby praktyczne:)
blaszkę wzięłam większą, okrągłą. bałam się, że jak zrobię w keksówce to zakal murowany.
co do smaku - szału może i nie ma, ale all in all ciasto bardzo przyzwoite. warto spróbować!
StakleneBombone Jun 12, 2011

Wegeciasto owsiane z bananami i bakaliami - bez mąki, jajek i mleka! (wegańska)
ha, właśnie upiekłam! wyszło całkiem niezłe - wrzuciłam może odrobinę mniej bananów niż w przepisie, zatem zgaduję, że moje jest "cięższe", ale jakoś mu to nie zaszkodziło, pięknie się zrumieniło i generalnie nie mam zastrzeżeń;) ach, dodałam trochę migdałów i zamiast samych płatków owsianych wrzuciłam mieszankę owsianych i razowych płatków, które najpierw zblenderowałam odrobinę.
@olciaks - woda nie jest potrzebna, bo banany po zmiksowaniu robią się płynnym musem, który spokojnie pochłonie wszystkie sypkie składniki.
co do blaszki to ciasto przecież nie wyrośnie, więc zakładam, że jakąkolwiek weźmiesz, do której ci się cała masa zmieści, taka będzie dobra.
StakleneBombone Jun 5, 2011

Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska)
orzechy warto namoczyć kilka godzin wcześniej - mleko łatwiej się robi, a noże w blenderze mniej tępią;)
dodatkowo zamiast słodziku czy słodu warto spróbować zrobić je z np. z kilkoma daktylami albo z esencją wanilii. no i nie wiem jak wy, ale ja zawsze odcedzam mleko po zrobieniu - kaszka migdałowa/orzechowa jakoś nie idzie mi z kawą, za to przechowywana w lodówce jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast etc. a mleko pozostaje płynne i gładkie;)
StakleneBombone Jun 5, 2011






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas