
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Płatki śniadaniowe z borówkami, morelami i truskawkami (wegańska) Brzmi apetycznie :) Ja najczęściej jednak wspieram się gotowymi płatkami - ciągły brak czasu :( Ale na szczęście można i w "gotowcach" znaleźć coś wyjątkowego i smacznego. Polecam Sonatinę Obsta. To różne kompozycje płatków pełnoziarnistych z otrębami i różnymi owocowymi dodatkami. Znakomite na śniadanie :) ~Applepie 2011-06-28 22:25:05.89 Bób z oliwą czosnkową (wegańska) Rewelka... do oliwy dodalem czerwonej papryczki, do bobu tymianku, majeranku i listka laurowego... bomba! Nie bać się dawać czosnku! :D ~Bob Mob 2011-06-28 20:13:30.186 ![]() puszka.pl/przepis/3545-pasztet_z_pieczarek_weganski_.html piecze się w 200 st., więc z tym postępowałabym tak samo. patrycccja 2011-06-28 18:48:34.242 ![]() W innym przepisie na wegański majonez stosowałam zamiennie, a czasem łączyłam. Więc moim zdaniem bez problemu - i to i to kwaśne :) patrycccja 2011-06-28 18:47:24.914 ![]() Kasia, może dodaj przepis do Puszki, w tym orientacyjnie choćby proporcje. Brzmi świetnie :) Bób i bazylia nie brzmi jak genialne zestawienie, ale po powyższym daniu wiem, że świetnie się łączą :) patrycccja 2011-06-28 18:45:51.906 Ziemniaki po irlandzku - zapiekane pod sosem serowym z warzywami i zielem angielskim (lakto-wege) Ponad 5 lat w Irlandii i nigdy z takimi ziemniakami sie nie spotkalam. Tak samo tradycyjna irlandzka potrawa, jak ryba po grecku dla Grekow :-) ~Aga 2011-06-28 18:09:00.505 Makaron Żono Nara (wegańska) Zamiast tofu wędzonego dałam naturalne (dopiero początki diety wegańskej), poza tym brakowało mi bazylii i dodałam jakąś przyprawę ostrą (gdzie później odkryłam, że może do końca nie być wegańska), oregano i makaron żytnio - razowy. Ja bym jedynie czosnek trochę później dała, gdyż mnie się bardzo spiekł, twardy zrobił. Ale smakowało, no i mąż był zadowolony :) ~Ilona 2011-06-28 15:11:32.61 ![]() hmm, to prawie majonez czosnkowy- aioli! gdyby zrezygnować z bazylii, dodać jeszcze żółtko i w odpowiedniej kolejności łączyć? podrzucam link do przepisu: prowincjalnawioska.blox.pl/2010/07/Nie-ma-kuchni-prowansalskiej-bez-czosnku.html MEDeah 2011-06-28 13:58:18.412 Pieczone tofu (wegańska) Zajebisty przepis... czymś tam przypraw, weź jakiś tłuszcz i se upiecz. ~oho 2011-06-28 11:10:30.163 Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska) Zaraz idę na zakupy i zrobię. Tylko w jakiej temp. piec? Wie ktoś? Pomoże? ~Ilona 2011-06-28 11:09:51.867 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Czy zamiast octu można dodać sok z cytryny? ~Teresa Ewa Leśniak 2011-06-28 09:47:47.274 ![]() Aaa, ja robiłam sama pesto - z bobu, bazylii, pestek słonecznika, oliwy i soli. I wyszło py-cho-ta :) PaniKasia 2011-06-27 18:44:03.061 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEDeah 2011-06-27 15:42:18.066 ![]() ten przepis to moje wybawienie, gdyż już nie mogłam patrzeć na sosy na bazie przecieru pomidorowego, które gotowałam przez ostatnie parę miesięcy (wiadomo-dobre, ale ile można?!). z warzyw dałam to, co akurat miałam - bez brokuła i pietruszki, za to z papryką, fasolką szparagową i resztką kukurydzy i ciecierzycy z puszki. było przepyszne :). majczi 2011-06-27 15:31:55.684 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2011-06-27 10:42:16.665 ![]() mmm kocham to danie! robię wersję rozszerzoną, mianowicie dodaję jeszcze zmielone orzechy nerkowca i mieszam je z najpierw z makaronem, gdy się nimi oblepi to dorzucam od razu pomidorki (z oliwkami). połączenie orzechów i soku z pomidorów daje nam sos śmietano-podobny :). polecam wypróbować, nic nie pływa, jest super. aczkolwiek pierwowzór równie pyszny oczywiście :D. majczi 2011-06-27 10:36:00.099 Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska & RAW) przyznam, że słyszałam o tej metodzie, ale moją książką kucharską jest otwarta lodówka i taki ulotny smaczek gdzieś w głowie, a te dwa czynniki nie zawsze współgrają z planowaniem zakupu cytryn, które raczej rzadko spożywam ;-) Stasia 2011-06-26 20:50:28.239 ![]() z jakim octem to się robi? :) majczi 2011-06-26 16:35:06.115 Papryka z brązowym ryżem z mikrofali (wegańska) To nie jest sałatka tylko danie gotowane, ale skoro 20 sekund Ci wystarczy to smacznego . szokrana 2011-06-26 15:50:44.652 Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska) Pychotka ! Ja dodałam do mąki czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy i oregano, mniam. ~Ilona 2011-06-26 14:54:33.579 Grzybki marynowane (wegańska) Czy można robić to z pieczarek? ~Magdika 2011-06-26 05:51:47.096 ![]() Aha, długie gotowanie pogarsza właściwości żelujące pektyny, więc Dżemix/Żelfix lepiej jest dodać 2-3 min. przed końcem gotowania. Co do wywaru to ja zrozumiałam, że środek cytryny też ma się tam znaleźć. Inaczej niż proponuje X, zrobiłam go więc i ze skórki i miąższu + imbir i tymianek. Dodałam tylko 2/3 szkl. wody - wtedy otrzymujemy akurat 2 szkl. wywaru. Jak naprawdę powinno być to nie wiem ale wyszło :) patrycccja 2011-06-25 23:00:18.621 ![]() Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Obawiałam się, że całość będzie kwaśna, ale wyszło ok :) Zrobiłam tylko z 8 cytryn (tyle miałam), do tego 2 płaskie łyżki utartego imbiru i tylko 300 g cukru (kto lubi słodkie, niech doda więcej). W przepisie nie jest to jasno napisane, ale dodałam też skórki otarte z cytryn - dla aromatu. Reszta bez zmian. Imbiru dałabym na przyszłość więcej, bo teraz jest w sam raz, ale z czasem w przetworach jego aromat mocno słabnie. Wyszło 7,5 słoiczka po 200ml. No to trzymam kciuki żeby mamie smakowało ;D patrycccja 2011-06-25 22:45:56.32 Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska) Nie miałam papryczek chilli, więc musiałam zadowolić się sproszkowaną. I tak było pyszne. Natomiast dziś jak odgrzewałam to wczorajsze danie dorzuciłam pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Rewelacja! :-) ~niuton 2011-06-25 19:10:52.006 ![]() Znakomite! W ramach prób (ale nie błędów)na początku gotowania dodałam namoczone wcześniej i pokrojone morele, łyżkę ziarenek słonecznika, migdały, a pod koniec gotowania - ćwiartkę czekolady wzgardzonej wcześniej przez łasuchów. Ależ to dobre! A przy tym - bardzo syte :) Dana 2011-06-25 14:47:13.204 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |