7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420    


Płatki śniadaniowe z borówkami, morelami i truskawkami (wegańska)
Brzmi apetycznie :) Ja najczęściej jednak wspieram się gotowymi płatkami - ciągły brak czasu :( Ale na szczęście można i w "gotowcach" znaleźć coś wyjątkowego i smacznego. Polecam Sonatinę Obsta. To różne kompozycje płatków pełnoziarnistych z otrębami i różnymi owocowymi dodatkami. Znakomite na śniadanie :)
~Applepie 2011-06-28 22:25:05.89

Bób z oliwą czosnkową (wegańska)
Rewelka... do oliwy dodalem czerwonej papryczki, do bobu tymianku, majeranku i listka laurowego... bomba! Nie bać się dawać czosnku! :D
~Bob Mob 2011-06-28 20:13:30.186

Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska)
puszka.pl/przepis/3545-pasztet_z_pieczarek_weganski_.html piecze się w 200 st., więc z tym postępowałabym tak samo.
patrycccja 2011-06-28 18:48:34.242

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
W innym przepisie na wegański majonez stosowałam zamiennie, a czasem łączyłam. Więc moim zdaniem bez problemu - i to i to kwaśne :)
patrycccja 2011-06-28 18:47:24.914

Makaron na zielono - z bobem i pesto (wegańska)
Kasia, może dodaj przepis do Puszki, w tym orientacyjnie choćby proporcje. Brzmi świetnie :) Bób i bazylia nie brzmi jak genialne zestawienie, ale po powyższym daniu wiem, że świetnie się łączą :)
patrycccja 2011-06-28 18:45:51.906

Ziemniaki po irlandzku - zapiekane pod sosem serowym z warzywami i zielem angielskim (lakto-wege)
Ponad 5 lat w Irlandii i nigdy z takimi ziemniakami sie nie spotkalam. Tak samo tradycyjna irlandzka potrawa, jak ryba po grecku dla Grekow :-)
~Aga 2011-06-28 18:09:00.505

Makaron Żono Nara (wegańska)
Zamiast tofu wędzonego dałam naturalne (dopiero początki diety wegańskej), poza tym brakowało mi bazylii i dodałam jakąś przyprawę ostrą (gdzie później odkryłam, że może do końca nie być wegańska), oregano i makaron żytnio - razowy. Ja bym jedynie czosnek trochę później dała, gdyż mnie się bardzo spiekł, twardy zrobił. Ale smakowało, no i mąż był zadowolony :)
~Ilona 2011-06-28 15:11:32.61

Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska)
hmm, to prawie majonez czosnkowy- aioli! gdyby zrezygnować z bazylii, dodać jeszcze żółtko i w odpowiedniej kolejności łączyć?
podrzucam link do przepisu:
prowincjalnawioska.blox.pl/2010/07/Nie-ma-kuchni-prowansalskiej-bez-czosnku.html
MEDeah 2011-06-28 13:58:18.412

Pieczone tofu (wegańska)
Zajebisty przepis... czymś tam przypraw, weź jakiś tłuszcz i se upiecz.
~oho 2011-06-28 11:10:30.163

Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska)
Zaraz idę na zakupy i zrobię. Tylko w jakiej temp. piec? Wie ktoś? Pomoże?
~Ilona 2011-06-28 11:09:51.867

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Czy zamiast octu można dodać sok z cytryny?
~Teresa Ewa Leśniak 2011-06-28 09:47:47.274

Makaron na zielono - z bobem i pesto (wegańska)
Aaa, ja robiłam sama pesto - z bobu, bazylii, pestek słonecznika, oliwy i soli. I wyszło py-cho-ta :)
PaniKasia 2011-06-27 18:44:03.061

Dip czosnkowo-ziołowy (lakto-wege)
robię bardzo podobnie ten sos z różnych śmietan i ich miksów. co ważne, jeśli ma być na zaraz, to używam czosnku granulowanego, bo szybciej przechodzi smakiem a taki świeży, to dobrze jak kilka godzin a najlepiej dobę poczeka w lodówce :) i jeśli nie mam akurat prowansalskich, to wrzucam nieco oregano, bazylii i tymianku. jest pyszny i go chwalą :)
MEDeah 2011-06-27 15:42:18.066

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska)
ten przepis to moje wybawienie, gdyż już nie mogłam patrzeć na sosy na bazie przecieru pomidorowego, które gotowałam przez ostatnie parę miesięcy (wiadomo-dobre, ale ile można?!). z warzyw dałam to, co akurat miałam - bez brokuła i pietruszki, za to z papryką, fasolką szparagową i resztką kukurydzy i ciecierzycy z puszki. było przepyszne :).
majczi 2011-06-27 15:31:55.684

"Kefir" wegański porzeczkowy (wegańska)
naprawdę przepyszny, polecam!
majczi 2011-06-27 10:42:16.665

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
mmm kocham to danie! robię wersję rozszerzoną, mianowicie dodaję jeszcze zmielone orzechy nerkowca i mieszam je z najpierw z makaronem, gdy się nimi oblepi to dorzucam od razu pomidorki (z oliwkami). połączenie orzechów i soku z pomidorów daje nam sos śmietano-podobny :). polecam wypróbować, nic nie pływa, jest super. aczkolwiek pierwowzór równie pyszny oczywiście :D.
majczi 2011-06-27 10:36:00.099

Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska & RAW)
przyznam, że słyszałam o tej metodzie, ale moją książką kucharską jest otwarta lodówka i taki ulotny smaczek gdzieś w głowie, a te dwa czynniki nie zawsze współgrają z planowaniem zakupu cytryn, które raczej rzadko spożywam ;-)
Stasia 2011-06-26 20:50:28.239

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
z jakim octem to się robi? :)
majczi 2011-06-26 16:35:06.115

Papryka z brązowym ryżem z mikrofali (wegańska)
To nie jest sałatka tylko danie gotowane, ale skoro 20 sekund Ci wystarczy to smacznego .
szokrana 2011-06-26 15:50:44.652

Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska)
Pychotka ! Ja dodałam do mąki czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy i oregano, mniam.
~Ilona 2011-06-26 14:54:33.579

Grzybki marynowane (wegańska)
Czy można robić to z pieczarek?
~Magdika 2011-06-26 05:51:47.096

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Aha, długie gotowanie pogarsza właściwości żelujące pektyny, więc Dżemix/Żelfix lepiej jest dodać 2-3 min. przed końcem gotowania. Co do wywaru to ja zrozumiałam, że środek cytryny też ma się tam znaleźć. Inaczej niż proponuje X, zrobiłam go więc i ze skórki i miąższu + imbir i tymianek. Dodałam tylko 2/3 szkl. wody - wtedy otrzymujemy akurat 2 szkl. wywaru. Jak naprawdę powinno być to nie wiem ale wyszło :)
patrycccja 2011-06-25 23:00:18.621

Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska)
Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Obawiałam się, że całość będzie kwaśna, ale wyszło ok :) Zrobiłam tylko z 8 cytryn (tyle miałam), do tego 2 płaskie łyżki utartego imbiru i tylko 300 g cukru (kto lubi słodkie, niech doda więcej). W przepisie nie jest to jasno napisane, ale dodałam też skórki otarte z cytryn - dla aromatu. Reszta bez zmian. Imbiru dałabym na przyszłość więcej, bo teraz jest w sam raz, ale z czasem w przetworach jego aromat mocno słabnie.
Wyszło 7,5 słoiczka po 200ml. No to trzymam kciuki żeby mamie smakowało ;D
patrycccja 2011-06-25 22:45:56.32

Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska)
Nie miałam papryczek chilli, więc musiałam zadowolić się sproszkowaną. I tak było pyszne. Natomiast dziś jak odgrzewałam to wczorajsze danie dorzuciłam pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Rewelacja! :-)
~niuton 2011-06-25 19:10:52.006

Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku (wegańska)
Znakomite! W ramach prób (ale nie błędów)na początku gotowania dodałam namoczone wcześniej i pokrojone morele, łyżkę ziarenek słonecznika, migdały, a pod koniec gotowania - ćwiartkę czekolady wzgardzonej wcześniej przez łasuchów. Ależ to dobre! A przy tym - bardzo syte :)
Dana 2011-06-25 14:47:13.204

   410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas