7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych

Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 800 ml

4 szkl. wody
oraz do wyboru 1 szkl.:
- wiórków kokosowych (namocz. przez 1-2 godz.). Wiórków nie trzeba płukać, można je zmiksować razem z zalaną wodą.
- nerkowców (namocz. przez min 2-3 godz.)
- ryżu (namocz. przez ok. 3 godz.)
- ziaren sezamu (namocz. przez min 4-6 godz.)
- ziaren słonecznika (namocz. przez min 6-8 godz.)
- ziarna owsa lub płatków owsianych (namocz. przez 8 godz.)
- migdałów bez skórki (namocz. przez 8-12 godz.)

Przygotowanie:

Technika robienia mleka jest prawie zawsze taka sama. Moczymy 1 szkl. orzechów, pestek, ziaren na noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z 4 szkl. wody. Przelewamy wszystko przez gazę do naczynia, wyciskamy i gotowe.

To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. W przypadku orzechów posiadających skórkę tj. migdałów, można je wcześniej sparzyć gorącą wodą.

Wskazówki i uwagi:

Każde mleko ma jakiś posmak, ale ryżowe jest w miarę neutralne.

Oczywiście stosunek suchych produktów do wody może być inny, wszystko zależny od tego, jak tłuste chcecie mieć mleko. Z podanego sposobu wychodzi ok. 800 ml mleka.

Trudno powiedzieć, ile każde mleko może stać w lodówce. My staramy się je wypić tego samego dnia lub następnego, więc na pewno 2 dni postoi.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: Apr 13, 2011
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ja kupiłam sobie automat do robienia mleka sojowego - ale soja to też dla Polaków b. częsty alergen dlatego w tym automacie robię mleko ze słonecznika, dyni, migdałów bez skórki albo ryżu. Mniej roboty i autoamt robi 1 lirt mleka w 25 minut.
~Majka Jul 21, 2014

Zrobiłam mleko z pestek dyni i słonecznika. Garstkę ziarenek moczę w 1/2 litrowym garnku,żeby pozbyć się choć częściowo chemii. Płuczę, zalewam niewielką ilością wrzątku + szczypta soli i cukru, blenduję i przecedzam, jak mi się chce. Uzupełniam wodą, ew. doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku. W małych ilościach robi się szybciutko i mam cieplutkie świeże mleko. Poza tym - mniejszy żal, gdyby eksperyment się nie powiódł
Dana Jul 20, 2014

P.S. Żeby mleko "nie opadało" zawsze moczę dodatkowo trochę siemienia lnianego. Tylko należy uważać, bo jak da się za dużo to wychodzi "glut".
martusiak May 24, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krem z wiórków kokosowych (wegańska)
Mleko kokosowe (wegańska)
Twarożek z nerkowców i wiórków kokosowych z musem owocowym (wegańska & RAW)
Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska)
Mleko lub śmietanka kokosowa ze świeżego kokosa (wegańska)
Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska)
Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska)
Coleslaw z nasionami selera (bez ograniczeń)
Razowiec wykwintny z orzechami i nasionami (wegańska)
Mleko sojowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas