7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żurek wegański z butelki

To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna!
Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D


Średnia ocena: [4.7 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [18]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10 małych lub 5 dużych porcji

ziemniaki
żurek z butelki - 0,5 litra
cebula - 1 szt., nieduża
kawałek pora lub włoszczyzna
olej do smażenia
woda lub bulion warzywny (np. z kostki) - 2 litry
czosnek - 3-4 spore ząbki
2 listki laurowe
ew. ziele angielskie (2-3 szt.)

majeranek - spora garść
sól - 1-1,5 płaskiej łyżeczki
pieprz
ew. pieprz ziołowy - 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po czym zabieramy się za przygotowanie zupy.

W wersji szybszej przesmażamy na oleju posiekaną cebulę i pora dodając listki laurowe (pora przekrawamy wzdłuż, cebulę w ćwiartki, wszystko siekamy w cienkie plasterki). Zalewamy bulionem lub wodą, wrzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku (oprócz jednego, który dodamy na koniec) i ziele angielskie, gotujemy 5-10 minut.

W wersji bardziej praco- i czasochłonnej przygotowujemy najpierw bulion: obieramy włoszczyznę, myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka i przesmażamy chwilę na oleju. Cebulę kroimy i przesmażamy z resztą warzyw lub opalamy nad ogniem i wrzucamy w całości. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 30-40 min. razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec dodajemy pokrojony czosnek (1 ząbek zostawiamy na później).

Do bulionu wlewamy żurek (ja wlewam razem z mąką, która po ugotowaniu dodatkowo zagęszcza zupę) i doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy sporo majeranku oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany lub utarty na tarce o drobnych oczkach. Trzymamy na ogniu jeszcze trochę, ale tak, żeby raczej nie dopuścić do wrzenia. Dzięki temu czosnek i majeranek dadzą zupie aromat, ale majeranek nie zgorzknieje i nie popsuje całego efektu.

Doprawiamy do smaku, podajemy z ziemniakami.

Wskazówki i uwagi:

* Wrzucając majeranek można go najpierw rozetrzeć kciukiem w zagłębieniu dłoni, co wydobędzie z niego trochę więcej aromatu.
* Majeranku nie należy żałować. To jest _sekretny_składnik_ tej zupy i powinno go być sporo!
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Sep 9, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

zawsze go gotuje, od lat, rewelka!!!
~gdy Nov 24, 2016

Najlepszy jaki jadłem od czasu przejścia na dietę bezmięsną. Polecam!
~Epikurejczyk Apr 13, 2014

Na pewno wypróbuję, a z doświadczenia proponuję dodać do żurku łyżeczkę (lub więcej na wyczucie:) chrzanu, świetnie zaostrza smak zupy!!!
~Weronika Apr 10, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Żurek żeniaty (wegańska)
"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege)
Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi (ovo-wege)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas