7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421    


Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Świetny majonez! Posmakował nawet mojemu chłopakowi, który za zwykłym majonezem nie przepada. Bardzo dobry wychodzi na oleju lnianym - polecam!
askagrzybek 2011-06-25 12:39:10.155

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
robię taki dżem na bieżąco do posmarowania kruchego ciasta
~kingak 2011-06-24 22:14:43.714

Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska & RAW)
Nie będzie tak ciemnieć, jak doda się trochę soku z cytryny.
~c. 2011-06-24 22:12:50.213

Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska)
Proponuję zrobić je tak (mi wyszły pyszne):
Przesiać do dużęj miski mąkę, dodać sól. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, rozkruszone drożdże – wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać do mąki. Dodać trochę oleju (dałam mniej niż przepisie, nie wiem czy to składnik niezbędny). Zagnieść ciasto. Potrzebowałam więcej mąki niż w przepisie, żeby ciasto miało właściwą konsystencję.
Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 30-45 minut, pod ściereczką). I dalej jak w przepisie – odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, kładziemy łyżeczkę powideł, zamykamy jak sakiewkę, formujemy w kulkę, kładziemy na natłuszczoną olejem blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście minut), pieczemy w temp. 180 stopni, 30-35 minut.
Dobre, niesłodkie, właśnie się zajadam.
~eliszebe 2011-06-24 21:48:42.633

Muffiny bananowe (wegańska)
Akurat - musi to na Rusi ;) Wegańskie muffinki są wypas. Są słodkie i wilgotne dzięki b.dojrzałym bananom i dodatkowi oleju - jak razowiec bananowy (puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html). Nie ma jedynie słusznego przepisu na muffinki, więc nie ściemniaj, że coś MUSI i to jeszcze ABSOLUTNIE ;)
~zeina 2011-06-24 20:31:00.983

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
A dlaczego miałyby nie wytrzymać? Nie tylko do zimy, ale co najmniej do wiosny :) Ja już się nie obawiam niepasteryzowanych dżemów z truskawek i przecieru pomidorowego - wystarczy szybko nałożyć gorącą masę do gorących słoików i zasysają się doskonale. Ale jeśli się obawiasz (też przechodziłam tą fazę ;), to pasteryzowanie jest proste: wstawiasz do garnka słoiki tej samej wysokości, zalewasz wodą aż pod zakrętki, dżemówki pasteryzujesz 10-15 min. od zagotowania wody, większe słoiki 20-30 min. Po wyjęciu stawiasz do góry dnem. Oczywiście jeśli pasteryzowałbyś dżem, który zdążył już wystygnąć, to trzeba dłużej gotować - żeby ciepło zdążyło dotrzeć do samego środka słoików. Powodzenia :)
patrycccja 2011-06-24 20:22:32.521

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Stosując tę metodę robienia dżemu myślicie że wytrzymają do zimy?
Bardzo chciałbym przygotować dżemy z różnych owoców z myślą o mroźniej zimie ale boję się że nie wytrzymają. Znacie może jakieś "metody" wydłużania ich żywotności ?
~Jan 2011-06-24 20:06:22.134

Herbata po angielsku (z mlekiem) (lakto-wege)
Widzę, że autor przepisu kompletnie nie wie jak parzy się herbatę. Aby zrobić herbatę angielską potrzebna jest czarna herbata Yunan. Boże broń żadnej herbaty liściastej nie można zalewać wrzątkiem! Temperatura wody jest uzależniona od konkretnego gatunku. Trzeba jeszcze napisać, że jeśli herbata pochodzi z Chin pierwsze parzenie trzeba wylać ponieważ znajdują się w niej same "śmieci". Herbat japońskich to nie dotyczy.
~joacha 2011-06-24 19:16:28.712

Muffiny bananowe (wegańska)
absolutnie musi być jedno (duże) jajko i polecam mleko by mufinka była odpowiednio "nawilżona". na 250 g mąki polecam też 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody, ciasto jest wtedy pulchne i naprawdę pyszne
~BB 2011-06-24 15:55:13.534

Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska)
Wspaniały przepis. Nie przepadam za bardzo za bobem w wersji solo, ale bób z curry jest nawet, nawet. ;)
~joacha 2011-06-24 12:24:14.02

Ciasteczka Carlene (lakto-wege)
Wczoraj po raz drugi zrobiłam ciasteczka. Dałam mniej cukru bo szklanka jak dla mnie to za dużo. Nie dodałam rodzynek w czekoladzie bo nie przepadam za nimi za bardzo, a na dodatek nie miałam ich w domu. ;D Po raz kolejny ciasteczka wyszły przepysznie! Robi się je bardzo szybko. Trzeba tylko położyć od siebie dosyć daleko ciastka na blaszce. Podczas pieczenia mocno się spłaszczają. Jak położymy je za blisko siebie może powstać jedne duże płaskie ciasto. ;)
~joacha 2011-06-24 12:20:01.945

Kotlety ryżowe z cebulką i żółtym serem (lakto-ovo-wege)
właśnie wpierniczam :) wypasione w kosmos :D
~dzikiżbik 2011-06-23 22:13:19.667

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Pyszne, robię tak od dawna. Czasem z lenistwa, bo to szybkie danie
~ika 2011-06-23 20:11:09.89

Bób - jak gotować, do czego wykorzystać (wegańska)
do gotowania jeszcze łyzeczka cukru najpierw, daje extra posmak
~indi 2011-06-23 18:45:30.309

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Można jeszcze przekroić pomidora na pół i zetrzeć na tarce, jest szybciej i drobniej
~trzeci 2011-06-23 17:40:32.355

Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne (wegańska)
Zamiast cienkiego spaghetti użyłam makaronu ryżowego - nie polecam podsmażania go na woku, większość przywarła do dna (a wrzuciłam go na rozgrzany olej). Z podanych w przepisie warzyw użyłam tylko kalafiora. Paprykę dodałam czerwoną, a oprócz niej pieczarki i kapustę (pokrojone w cienkie paski). Efekt końcowy zachwycił moje podniebienie, a wyglądał tak: imageshack.us/photo/my-images/707/s6304975.jpg/
Zanetak 2011-06-23 16:46:52.246

Podwójnie czekoladowe muffinki (wegańska)
Z podanych proporcji wyszło mi 15 muffinów. Dodałam gorzkiej czekolady z kawałkami skórki pomarańczowej. Pycha!
Zanetak 2011-06-23 16:24:30.211

Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
Z dodatkiem czosnku - super! :)
kasiarka 2011-06-23 13:34:00.461

Pyszny długowieczny chlebek (wegańska)
Moja siostra piecze z bardzo podobnego przepisu a ja przejęłam go od niej. Chleb rzeczywiście jest bardzo smaczny, zdrowy i długo utrzymuje świeżość.
Dana 2011-06-23 13:11:56.656

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska)
ty to masz leb, Patrycjo :)
puposzyja 2011-06-22 20:35:39.253

Bruschetta al pomodoro (Bruschetta z pomidorami) (wegańska)
A ja miksuję oliwę z czosnkiem,zostawiam aby "przeszła" i smaruję pieczywo, wspaniale smakuje:)
~Annijka 2011-06-22 20:14:21.994

Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska)
nie podejrzewałam że taaaaak bardzo wkręcę się w bób - wszystko przez ten przepis. stosuję z powyższymi modyfikacjami, zero majeranku i kminku, za to cumin, curry i chilli.
~desan 2011-06-22 20:06:03.526

Sałatka z bobu na zimno, z sosem majonezowo-czosnkowym (lakto-ovo-wege)
Dobre :D
ankaopolanka 2011-06-22 17:45:25.003

Bobomole (fałszywe guacamole) (wegańska)
Panie Czarku,
Jest Pan nie tylko świetnym dziennikarzem, ale doskonałym kucharzem. Ten przepis mnie powalił. Jestem wielkim amatorem guacamole, ale ten przepis to mistrzostwo. Gratulacje!
~mr.dogtag 2011-06-22 15:45:08.684

Papryka z brązowym ryżem z mikrofali (wegańska)
20 min. na maximum?!? O_O chyba 20 sekund, nie?
MEDeah 2011-06-22 11:36:30.876

   411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas