puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać z dodatkiem jajka lub uszek z grzybami.
-
Barszcz czysty
autor: ryfka
dieta: wegańska
-
-
Barszcz ukraiński
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
-
-
Barszcz zakarpacki
Czyli jak wymyśliłam, żeby barszcz ukraiński przyrządzić z węgierskim pazurem. Nazwę wzięłam od Rusi Zakarpackiej - obecnie części Ukrainy (Obwód Zakarpacki), która przez 1000 lat była częścią Węgier.
-
Barszcz z botwiną
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
Barszcz z rzodkwią
autor: Rena
dieta: lakto-wege
kuchnia rosyjska
-
-
-
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
-
Batony owsiano-malinowe
Bardzo proste i pyszne!!!
-
Baza do zup
Stanowi świetną bazę do zup, np. pieczarkowych lub warzywnych. Wspaniale zastępuje np. rosół/ wywar.
-
-
Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też)
Suszona bazylia to siano! Za to mrożona... bajka! Jakby się używało świeżą :D Naprawdę :) Robimy ją od lat. W zimie jest nieoceniona do pomidorówki, spaghetti, a nawet surówek... Lata temu poznałam ten sposób od pewnej pani uprawiającej zioła na sprzedaż, a ona od jednej z warszawskich włoskich restauracji, która się u niej zaopatrywała :)
-
Bazyliszek - surówka z cykorii, ogórka kiszonego i pomidora
autor: Kinga
dieta: wegańska & RAW
Najważniejszy w tej surówce jest aromat bazylii. A właściwie pasty z bazylii.
-
BB - boczniaki duszone z brokułem
autor: Kinga
dieta: wegańska
Danie jest bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne. Grzyby wspaniale przesiąkają smakiem brokułów. Do tego gotują się tyle, co ziemniaki, tak więc jeśli robicie obiad, nie musicie patrzeć na zegarek. Nastawiacie wszystko w tym samym czasie :)
-
Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na twardo, warzyw z wody lub (w nieco zmodyfikowanej wersji) do potraw zapiekanych. Beszamel może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, ziołowego, musztardowego.
-
Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
-
Bezglutenowa szarlotka (bez cukru)
Spontanicznie stworzona szarlotka, której smakiem zachwyca się nawet moja mama! :)
-
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami
Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.
-
-
Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu
Gdy byłam na zwykłej diecie, pierogów nie robiłam, bo ogólnie nie byłam zainteresowana przesiadywaniem w kuchni i kulinarnymi eksperymentami. Zdarzyło mi się oczywiście pomocniczo lepić pierogi, przy okazji jakichś świąt i - z tego co pamiętam - nie było to łatwe. Dlatego bardzo się zdziwiłam, że pierogi bezglutenowe wyszły mi za pierwszym razem i to bez jakiejś walki i frustrujących momentów ;)
|