7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam teraz to ciasto w wersji migdałowej - wyszło świetne! Polecam dla odmiany :) [zamiast wiórków kokosowych dałam zmielone na 'wiórki' płatki migdałowe, dodałam też trochę oleju z pestek moreli (pachnie mocno migdałowo) i ciut zapachu migdałowego]
camomile Apr 6, 2015

Mam męża egipcjanina więc do syropu oprócz 2 szklanek cukru dodałam pół szklanki melasy z trzciny cukrowej i jest pycha!!! A słodkie po egipsku :-)
~ewa Nov 8, 2014


Bardzo smaczne i lekkie, stąd musiałam uważać przy krojeniu. :)
U mnie w syropie: 1 szklanka ciemnego cukru, trochę więcej cytryny i kardamon, dlatego ciasto nie było słodkie.
martusiak Jul 25, 2014

testujemy... pomieszałem kuskus z kasza manna.zamiast syropu z cukrem zrobiłem z miodem...
skowronek Apr 21, 2014

Dobre, smakuje jak kokosanki :) Z tym, że nie nazwałabym go "lekkim", wg mnie bardzo ciężkie, za dużo tłuszczu. Ciekawe czy ktoś próbował zastąpić część tłuszczu czymś mokrym nietłuszczowym?..
camomile Feb 14, 2014

Zrobiłam na kaszce mannie gryczanej (nie wiem jak z dostępnością, ta moja była kupiona w Evergreenie), z olejem zamiast masła. No i cóż... Nie wyrosło praktycznie wcale i smakuje trochę gryką. Ale mimo to jest naprawdę pyszne :) Będę próbować z jakąś inną kaszką.
Sowa90 Jan 14, 2014

Fajne. I jak prosto i szybko się robi. Ale następnym razem dodam chyba zdecydowanie więcej soku z cytryny.
Improwizator Nov 25, 2013

Ciasto rzeczywiscie bardzo dobre, tylko nie wiedziec czemu mi sie kruszy :/ zamienilam cukier na miod, moze dlatego.
Ireth Aug 18, 2013


Świetne ciasto! Proste i smaczne:) Ale faktycznie trzeba uważać na cukier, użyłam pół szklanki i jak dla mnie troszkę za słodkie;)
panika Apr 18, 2013

dziękuje Agaska i patryccja za podpowiedzi, z pewnoscia wkrótce poeksperymentuje.
Mieszkam we Wloszech, więc myslałam nad zastosownaiem tzw."polenty" (ktora jest z mąki badz kaszki kukurydzianej)...
~ola Apr 14, 2013

Info z Fejsa, Olga napisała: "spokojnie mozna dac ok. pół szklanki oliwy zamiast margaryny, wyjdzie super, często robię, ulubione ciasto" :)
admin Apr 14, 2013

Ola, nie wiem gdzie jestes, ale w anglojezycznych krajach, kasza manna nazywa sie semolina i jest do kupienia w kazdym sklepie spozywczym. Dla niepoznaki jest zolta, a nie biala.
~Agaska Apr 14, 2013

Ola, poczytaj komentarze. Na kaszce kukurydzianej, najlepiej drobniejszej, na pewno wychodzi, chociaż "na kaszce mannej jest delikatniejsze". Część manny można też zastąpić kuskusem. Możliwe że na kaszy jaglanej też wyjdzie, ale chyba jeszcze nikt nie próbował.
patrycccja Apr 14, 2013

z checia wyprobowałabym przepis, niestety mam niewielki problem z zdobyciem kaszy manny za garnicami Polski..czy można ją czymś zastapić??
~ola Apr 14, 2013

pythopunk - a jakiej wielkości ta puszka była?
~Paulina Apr 14, 2013


mega przepis. Ja zamiast margaryny dałem puszkę mleka kokosowego (część stałą bez wody). wszyscy zachwyceni.
pythonpunk Apr 13, 2013


pycha!
kiń Mar 30, 2013

ciasto się udało,było delikatne i "kruche",ale myślałam,że choć trochę wyrośnie lub spuchnie po zalaniu,co się nie stało.dlatego polecam piec w niewielkiej blaszce czy tortownicy.
~iw Mar 16, 2013

czy syrop jest konieczny? proszę o szybka odpowiedz, bo ciasto juz w piekarniku:)
~kamila Mar 14, 2013

Też myślałam, że będzie lepiej... Fajnie, że kasza manna, że wiórki, że zalewa się wyropem po wyjęciu z piekarnika, ale jakieś takie...zwyczajne wyszło.
~doro Mar 13, 2013

Właśnie zrobiłam, jest pyszne i słodkie chociaż syrop robiłam ze szklanki cukru. Zjadłam pierwsze kawałki jeszcze na ciepło, bo nie mogłam się doczekać - kroi się bez problemu. Jako fanka wszystkiego co kokosowe jestem zachwycona, na pewno jeszcze zrobię !!! polecam !!!
~Kasia Dardzińska Mar 10, 2013


Jest super!
Uwielbiam wszystkie arabskie słodkości, więc i to mnie nie rozczarowało. ;)
Za pierwszym razem zrobiłam wersję 'podstawową' z mlekiem sojowym.
Dziś przymierzam się do drugiego podejścia i rozważam dwie opcje: a) dodanie wody różanej do syropu b) soku z pomarańczy zamiast wody w syropie, ale zastanawiam się czy nie będą się gryzły z mlekiem migdałowym i migdałami. Zobaczymy- jak wyjdzie to się podzielę przemyśleniami. :D
Olexy Mar 9, 2013

eee...szału nie ma. Myślałam że będą lepsze
amanda3601 Feb 20, 2013


Awwww. Było naprawde dobre !
Euforio Oct 13, 2012

ja zrobiłam na mleczku kokosowym i z kaszy kukurydzianej grubo mielonej. Generalnie, na kaszce mannej jest delikatniejsze niż na kukurydzianej, ale chyba na drobnej kukurydziej bedzie luz. Jeszcze poeksperymentuje. W każdym razie chcialam mieć bezglutenowe i wegańskie.A mleczko koko dodało wiórkom jeszcze wiecej kokosowej mocy :p
pani gałganek Oct 9, 2012


wspaniałe ciasto,lekkie słodkie i proste w wykonaniu!:)
DolceVita Sep 22, 2012

ja zrobiłam bez cukru - zamiast tego dodałam miodu i buteleczkę olejku waniliowego. Zamiast masła dodałam oleju kokosowego.I dałam więcej wiórków, no i płatki migdałowe. Na każdym kwadraciku położyłam polówkę orzecha włoskiego.
Syrop tez zrobiłam z wody, miodu i większej ilości soku cytrynowego, choć samego syropu użyłam tak z 3/4 szklanki.
Zapach to ciasto miało nieziemski, niepodobny do żadnych, które znałam. Smakowało mi, ale brakowało mi w nim czegoś wilgotnego (masy owocowej?)
tiare May 3, 2012

zrobilam :D ciasto jest super! latwe w wykonaniu, dosc orginalne w smaku, choc nie tak bardzo egzotyczne jak mogloby sie wydawac. Musialam wprowadzic nieco zmian poniewaz:
1. nie mialam cukru, wiec zastapilam 3 duzymi lyzkami miodu
2. nie mialam odpowiedniej formy, wiec zrobilam w okraglej formie do robienia tart. Reszta sie zgadzala.
Moje ciasto nie wyroslo tak ladnie jak na zdjeciu, ale to wcale nie przeskadza.
Przepis do powtorzenia! Tylko nastepnym razem dodam 2 lyzki miodu wiecej coby bardziej przypominalo arabskie slodkosci.
~gosia Feb 21, 2012

Tak jak podane - "Składniki: forma ok. 30x24 cm".
PaniKasia - ja bym spróbowała. Widziałam już parę udanych eksperymentów z zamiennym stosowaniem manny, jaglanki i kaszki kukurydzianej, dlatego bym zaryzykowała. Ale sama robiłam tylko z manny.
patrycccja Feb 12, 2012

jakie powinny byc wymiary blaszki
chr Feb 11, 2012

jakie maja byc wymiary blaszki
chr Feb 11, 2012

Ciekawe, czy dałoby się zastąpić mannę kaszą kukurydzianą, mam alergika w domu :/
PaniKasia Feb 11, 2012

udaje się nawet początkującym! ;)
a co najbardziej zaskakuje to konsystencja ciasta przed upieczeniem,jednak bez obaw-wychodzi odpowiednio wilgotne po polaniu syropem.
Dzięki za przepis. ;)
~muminK Feb 5, 2012

Kolejny eksperyment z basbusą. Połowę manny zastąpiłam okarą, bo miałam akurat w nadmiarze, dałam trochę więcej wiórków, a zamiast margaryny - 5 łyżek oleju.
Syrop: sok pomarańczowy pół na pół z wodą + cukier biały pół na pół z brązowym (w sumie 1 szklanka).
Wyszło bardzo dobre :))
joa Dec 31, 2011

bardzo smaczne :)
agnmid Nov 11, 2011

Zrobiłam wersję z olejem i wyszła mi totalna tragedia. Z wierzchu za mokre,z dołu mocno zbite, w środku za suche. Tak więc chyba pozostanę przy margarynie/maśle.
Vanja86 Nov 11, 2011

Dziś zamiast 200 g masła dałam 50ml oleju. Joa napisała, że przy takiej ilości "ciacho wyszło smaczne, ale nieco tłuste". Mi wyszło w ogóle nie tłuste i bardzo niskie, bo praktycznie wcale nie wyrosło ;) Joa chyba jednak dała więcej oleju, tylko jej pierwszą cyferkę zjadło. Tak czy siak bardzo się cieszę, bo ciasto wyszło przepyszne i znikało błyskawicznie. Dodatkowo się nie kruszyło i w efekcie bardziej nam takie odpowiada niż oryginał ;D
patrycccja Oct 30, 2011

Nigdy nie jadlam tego ciasta, a przepis brzmi dla mnie przepysznie! Moim problemem jest niedostepnosc kaszy manny. Czy ciasto bedzie smakowac z kasza kukurydziana(polenta)?
Iwo-na Oct 29, 2011

Podczas pieczenia caly dom zatapia się w słodkim zapachu roztaczanym przez piekarnik :). Zapomnialam podzielić na kawałki przed upiezceniem i faktycznie był problem z krojeniem ale to nie jest duży problem dla łasuchów :>
Toszka Oct 21, 2011

Ciasto bardzo dobre! przy tym proste i szybkie w wykonaniu. dodałam 3/4 szkl. cukru trzcinowego i wyszło w sam raz jeśli chodzi o poziom "słodkości". dzięki za przepis!
~katasza Sep 12, 2011

Akurat robiłam mleko sojowe i szkoda mi było wyrzucić okary, więc użyłam jej zamiast kaszy manny. Ciasto przez to trochę się rozpada. Syrop zrobiłam ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i 1/2 szkl cukru, a margarynę zastąpiłam masłem kokosowym. W ogólnym rozrachunku jest pysznie :]
Zanetak Sep 10, 2011

to moje drugie ulubione ciasto z puszki.pl.
Pierwsze to wegańskie cisto czekoladowe, i to teraz. Super przepis .Dałam szklankę cukru , na drugi dzień było też dobre. Nie tak pachnące , ale było dobre.
Dziś zrobiłam eksperyment , i dodałam mielonych orzechów laskowych ,a kaszę pomieszałam z płatkami owsianymi.
Na ciepło się rozpada , zobaczymy co będzie jak przestygnie.
monika77 Jun 1, 2011

Zrobiłam jakiś czas temu wersję z olejem wspomnianą niżej. Nie było bardzo kokosowe, ale smaczne i na pewno jeszcze zrobię.
sunflower_ren May 27, 2011

Ja zrobiłam trochę eksperymentalnie - część manny zastąpiłam kuskusem (bo mi się skończyła), a zamiast margaryny dałam 50ml oleju. Ciacho wyszło smaczne, ale nieco tłuste. Nie rozpadało się, rzeczywiście było trochę mało kokosowe. Syrop zrobiłam na bazie brązowego cukru, jego smak trochę za bardzo dominował.
Następnym razem spróbuję dać trochę mniej oleju, więcej mleka i wiórków. Zobaczymy :)
joa May 26, 2011

Wyszło smaczne, ale całkiem cynamonowe, zupełnie nie kokosowe. I rozlatuje się, ale może je po prostu zbyt niedokładnie wyrobiłam. Takie piernikowate, jak ToniJoHenty powiedziała. Chyba spróbuję je następnym razem zrobić z migdałami lub orzechami, powinno być jeszcze lepsze. Na plus w każdym razie. :)
Canard May 26, 2011

Zrobiłam z mleczkiem kokosowym i sporą ilością wiórków, a mimo tego w smaku zbytnio kokosowe nie było, usłyszałam nawet, że smakuje jak piernik O_o (to pewnie z powodu cynamonu, który akurat był wyraźnie wyczuwalny). Następnego dnia natomiast ciasto jest już kompletnie bez smaku - podratowałam je polewą czekoladową, żeby w ogóle dało się zjeść. Rozczarowanie.
ToniJoHenry Apr 11, 2011


besbusa wyszła boska ^^
zamrucz Apr 11, 2011

przepyszne, intensywny smak, wygląd niesamowity :) chętnie wypróbuję wersję z mlekiem kokosowym zamiast masła/margaryny
anchor Mar 11, 2011

ciasto zrobilam wg oryginalnego przepisu, wyszlo nie za bardzo slodkie (tylko 0,5 szklanki cukru), bardzo pachance kokosem i cynamonem, pyszne w smaku. Nastepnym razem sprobuje wersji z mleczkiem kokosowym!
imitationoflife Feb 24, 2011

Zamiast margaryny dodałam 150g oleju, cukru tylko 3 łyżki. Ciasto wyszło bardzo smaczne, słodkie i mocno kokosowe :)
JAGA Feb 23, 2011

Ja też zrobiłam. Bardzo dobre ciasto - na pewno spodoba się wszystkim co lubią kokosanki. Proste w wykonaniu i smaczne. Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię niejeden raz.
Vanja86 Feb 19, 2011

Uwaga! Moje ciasto przeleżakowało noc i koniecznie muszę uzupełnić mój komentarz. Dnia następnego, ciasto straciło swój mocno słodki smak. Być może pierwszy efekt, ciepłego jeszcze syropu i mocno nasiąkniętego kokosa sprawił, że słodycz była tak duża. Wniosek pierwszy: wyobrażam sobie, że można dać cukru więcej (choć dla mnie ta właśnie ilość cukru była w sam raz); Wniosek drugi: choć następnego dnia ciasto jest również bardzo dobre, pierwszego zdecydowanie bardziej zachwyca.
~Barbara K. Feb 19, 2011

No, zrobiłam! Chodziło za mną odkąd mi wyskoczyło na fb. ;) Zamiast margaryny dałam oliwę. Z chęcią powiedziałabym wam w jakiej ilości, ale niestety dodawałam "na oko". Najpierw 4 łyżki, potem jeszcze trochę. Wyszło przepyszne, taka przesłodka kokosanka. Cukru dałam ciut więcej niż pół szklanki i jak dla mnie jest to ulepek niesłychany (nie wyobrażam sobie, że można by go dać jeszcze więcej), ale to znaczy, że dla cukrożerców powinno być w sam raz. :) Również zamiast części wody dałam świeży sok z pomarańczy co jest bardzo przyjemnie wyczuwalne. Mega szybkie, super efekt. Na pewno będę powtarzać, kombinować, modyfikować i bawić się tym przepisem jeszcze nie raz. Dzięki!
~Barbara K. Feb 17, 2011

Nie mam pojęcia - ja dopiero będę eksperymentować z tym sposobem. Mam zamiar wziąć tyle koko-mleka ile objętościowo zajmuje 200g margaryny. Jeśli ciasto nie będzie miało konsystencji niebyt gęstego błocka, to dodam trochę więcej. Jeśli będziesz robić pierwszy(a), to daj znać ile czego i jak wyszło :)
patrycccja Feb 17, 2011

jesli margaryne zastepujemy melkiem kokosowym, to ile go dodac?
imitationoflife Feb 16, 2011

Ha, to w sumie lepiej - nie oddałabym apetycznego zapachu za syczenie ;) A zalewałeś ciasto świeżo wyjęte z piekarnika? Przecież płyn po zetknięciu z tak rozgrzaną powierzchnią musi zacząć gwałtownie parować :) Może to jeszcze kwestia tego, że ja to robiłam powoli, łyżką, żeby na pewno było równomiernie. Dopiero pod koniec chlupnęłam po całości pewnym ruchem :)
patrycccja Feb 16, 2011

Świetne ciasto. Zrobiłem w wersji z syropem w proporcji 1:1 (szklanka cukru, szklanka wody), z dodatkiem soku wyciśniętego z jednej pomarańczy. I jest takie, jakie chciałem, czyli bardzo słodkie. :-) Wielkie dzięki za przepis! Aha, jedno tylko mnie rozczarowało - spodziewałem się efektownego syczenia ciasta podczas zalewania syropem, tymczasem moje nie syczało, a "tylko" wydzielało piekielnie apetyczny zapach... ;-)
bartolome Feb 16, 2011

polecam jeść z plasterkami zielonego kiwi!
Goś Feb 14, 2011

słooooooodkie
Goś Feb 13, 2011

niezłe, dałam za dużo cukru oczywiście, Autorka dobrze pisze aby nie przesadzać;)
Goś Feb 13, 2011

wow.....biorę się do pracy:
~Asia Feb 13, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas