7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Barszcz zakarpacki

Czyli jak wymyśliłam, żeby barszcz ukraiński przyrządzić z węgierskim pazurem. Nazwę wzięłam od Rusi Zakarpackiej - obecnie części Ukrainy (Obwód Zakarpacki), która przez 1000 lat była częścią Węgier.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3-4

mrożony barszcz ukraiński - opakowanie 450 g
1,5 l bulionu warzywnego
ok. 100 g śmietany
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
0,5-1 łyżka węgierskiej ostrej pasty paprykowej (w zależności od tego, jak ostre potrawy lubimy)
opcjonalnie: węgierska ostra papryka w plastrach w zalewie
opcjonalnie: duży ziemniak
bazylia
majeranek
pietruszka
lubczyk
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Mrożone warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy.
2. Dodajemy zioła (nie powiem ile, zawsze daję na oko) i gotujemy ok. 15 min.
3. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą zupę, to teraz właśnie obieramy ziemniaka, kroimy w kostkę i gotujemy.
4. Dodajemy do zupy ocet i sok cytrynowy (można użyć tylko jednego z nich w podwójnej ilości, ale ja dodałam obu i był fajny efekt), pastę paprykową oraz, jeśli mamy, 2 łyżki zalewy z papryczek i łyżkę plasterków. Radzę dodawać pasty i papryki po trochu, mieszać i próbować, żeby wiedzieć, w którym momencie wystarczy, bo są naprawdę ostre. Gotujemy kolejne 5 min i wyłączamy ogień.
5. Śmietanę przekładamy do miseczki i dolewamy do niej 2-3 łyżki zupy z garnka i dokładnie mieszamy. Powtarzamy kilkukrotnie, aż mieszanka śmietany z zupą zrobi się ciepła, wtedy wlewamy całość do garnka z zupą i całość mieszamy. Dzięki temu procesowi śmietana nam się nie zwarzy w zupie - sposób podpatrzony u Roberta Makłowicza :)
6. Odcedzamy ugotowane ziemniaki i dodajemy do zupy.
7. Dodajemy pieprzu i soli do smaku i podajemy

Wskazówki i uwagi:

W Polsce na pewno w marketach można kupić węgierską pastę paprykową w tubce Piros Arany (zwróćcie uwagę, czy jest ostra, bo jest też wersja łagodna!) i pastę w słoiczku Rolnik pod nazwą "Węgierska pasta paprykowa". Nie jestem pewna czy produkty Erős Pista są dostępne w Polsce, ale polecam zarówno pastę, jak i plasterki papryki w zalewie - zalewa jest ostra i słona i również nią można doprawiać potrawy.
Nadesłał(a) Lilly Lill, dnia: Dec 31, 2016
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz z rzodkwią (lakto-wege)
Barszcz z botwiną (lakto-wege)
Barszcz ukraiński (wegańska)
Barszcz czysty (wegańska)
Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)
Witariański surowy barszcz na szybko (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas