puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Duszone rydze
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepis na przepyszne duszone rydze bez wydziwiania.
-
Dwukolorowa zupa krem z cukinii
Dwukolorwa zupa krem z cukinii z białym winem i bazylią,
-
-
-
Genesis aka paprok wegański, czyli skąd jest bigos
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
-
Hummus z dodatkiem oleju lnianego
Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.
-
Imbirowa pomidorowa
Pyszna, rozgrzewająca wersja zupy pomidorowej ;) Moja ulubiona.
-
Jesienna zupa gulaszowa
autor: Dana
dieta: wegańska
Rozgrzewająca wegańska, jesienna zupa, przypominająca smakiem zupę gulaszową. Bardzo smaczna i pożywna.
-
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.
-
Koktajl bananowy z jagodami goji
autor: Nula
dieta: wegańska & RAW
Lepszy niż poranna kawa :)
-
Kolorowa letnia zupa
Pożywna i smaczna zupa, która razem z grzankami może stanowić główny posiłek dnia. Składniki na 5 l garnek.
-
Koreańska zupa - doenjang jjigae
Bardzo popularna zupa w Korei. Podaje się ją zwykle z miską ryżu (takiego "lepkiego" jak do sushi), ale jak wrzuci się dużo tofu to zapycha i bez ;) Tęskno mi strasznie za koreańską kuchnią, więc ostatnio postanowiłam zmontować sobie taką zupę w domu. Wyszła tak jak powinna, pycha. A co to jest pasta doenjang oraz więcej zdjęć do przepisu na blogu. Smacznego!
-
Kotlety panierowane z boczniaków
Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)
-
Kotlety z chleba z warzywami
Kotlety powstały w wyniku czyszczenia lodówki i szafek.
-
Krem z dyni z curry
Moja ulubiona opcja na szybką i prostą zupę z dyni (szybką pod warunkiem, że ma się wcześniej przygotowaną dynię ;))
-
Krem z kalafiora
Przepis powstał, gdy brakowało mi pomysłu na obiad, a w zamrażalniku akurat leżał kalafior... ;) Czyli to ten typ potrawy: wrzuć do gara to, co zalega w szafkach :)
-
Krem z soczewicy
Prosty do przygotowania, rozgrzewający krem z soczewicy.
-
Leczo (na ostro z papryczkami piri piri i habanero)
autor: pslb
dieta: wegańska
Prosty i szybki przepis na leczo, z dodatkiem papryczki piri piri i sosu z bardzo ostrej papryki habanero, które nadają potrawie niesamowity smak/ dla wielbicieli ostrości ;)
-
Leczo z kalafiorem
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Makaron gotowany w sosie pomidorowym
Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki (pieczarki, brokuły, tofu, fasolka, groszek itp.). Niewątpliwą zaletą jest to, że do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednego garnka :).
-
-
-
-
Owsiane placuszki z nutą wanilii
autor: Nula
dieta: wegańska
Pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.
|