7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Krem z kalafiora

Przepis powstał, gdy brakowało mi pomysłu na obiad, a w zamrażalniku akurat leżał kalafior... ;) Czyli to ten typ potrawy: wrzuć do gara to, co zalega w szafkach :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

włoszczyzna (*uwaga na kolory!)
opakowanie mrożonego kalafiora lub jeden świeży, duży
torebka ryżu brązowego
1/2 lub 3/4 szklanki płatków owsianych (w zależności od wielkości szklanki)
3 lub 2 liście bazylii
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
koperek suszony lub świeży
tymianek
pieprz biały, ziołowy

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy bulion. *Należy pamiętać o kolorach - krem z kalafiora powinien mieć barwę "beżową", tak też przykładowo włoszczyzna może składać się z: 3 pietruszek, 1 selera, 1 marchewki, 1 cebuli (zrumienionej wcześniej na patelni lub "czystej").

Bulion gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, do momentu w którym warzywa zmiękną. Dla oszczędności czasu zawsze wcześniej włoszczyznę drobno kroję.

Do bulionu wrzucamy zawartość 1 torebki ryżu brązowego. Gotujemy przez 10-15 minut, po czym wsypujemy do zupy kalafiora (jeśli ktoś używa świeżego, należy go wcześniej podzielić na różyczki), płatki owsiane i przyprawy, tj. koperek, tymianek, pieprz biały i pieprz ziołowy. Pieprzu nie oszczędzać.

Po ok. 15-20 minutach kalafior powinien być miękki, co oznacza, że gotowanie dobiega końca. ;)

Wszystko blendujemy, zupę można udekorować świeżym koperkiem.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ryż i płatki zagęszczają zupę. Początkowo chciałam ją zrobić z ciecierzycą, ale zapomniałam wcześniej ją zamoczyć - dodałam więc to, co miałam pod ręką i pasowało kolorami. Okazało się, że eksperymentalne połączenie ryżu, płatków, kalafiora i ww. przypraw to całkiem zgrabne smakowo zbiorowisko :)
Nadesłał(a) martusiak, dnia: 2014-03-06 02:51:10.128
Źródło/autor przepisu: Marta Zawadzka, martusiak
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ilość wody to ok. 1,4 l. Gdy na drugi dzień ją odgrzewamy, należy dodać odrobinę wody, żeby nie była za gęsta.
A poza tym, to zupa smakiem przypomina krupnik. ;)
martusiak 2014-03-06 16:22:13.474

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa-krem z kalafiora (lub brokuła) (wegańska)
Zupa krem z cukini, ziemniaka, kalafiora i innych (wegańska)
Biały krem z kalafiora z niebieskim serem pleśniowym (lakto-wege)
Zupa krem z kalafiora z kaszą kukurydzianą i ziemniakami (wegańska)
Zupa krem z kalafiora z soczewicą i pieczarkami (Montignac) (wegańska)
Kotlety z kalafiora (ovo-wege)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Pakora z kalafiora (wegańska)
Zapiekanka z kalafiora i/lub brokułów (lakto-wege)
Żółta zupa z kalafiora (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas