7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    


Żurek cały domowy (lakto-ovo-wege)
W tym roku postanowiłam zrobić na święta żurek od podstaw. Po raz pierwszy. Wczoraj zmieszałam składniki na zakwas i teraz zastanawiam się po czym własciwie mam poznać, że wyszedł? Czy ktoś może podpowiedzieć? Mieszanka rozwarstwiła się, na wierzchu powstała pianka, całość pachnie kiszonką, więc chyba jest ok..?
ryfka 2012-04-05 10:53:17.909

Kotlety z cukinii w kukurydzianej panierce (ovo-wege)
Całkiem dobre, jesli ktos lubi słodkie smaki, radziłabym jednak przyprawić trochę mocniej, bo z samą solą i pieprzem wychodzą trochę mdłe. Co do konsystencji, to rzeczywiscie jest "trudna do okiełznania", próbowałam temu zapobiec, odcisnęłam przetarte warzywa z wody, dodałam więcej mąki i bułkę tartą, mimo to kotlety bardziej lepiły się do łapek :) Ale rzeczywiscie to prawda, że jak już usmaży się jedna strona kotleta to jest po problemie..
ryfka 2012-03-27 11:30:35.619

Naleśniki z brokułami, serem feta i sosem czosnkowym (lakto-ovo-wege)
Robiłam po raz drugi, tym razem do farszu dodałam podsmażone wczesniej pieczarki z cebulką. Pycha!
ryfka 2012-03-20 18:41:52.75

Kuleczki-pulpety sojowe w stylu azjatyckim (wegańska)
kurcze, ale wy macie problemy.. ;)
ryfka 2012-03-14 18:55:11.619

Sos serowy na ciepło (lakto-wege)
Aradia, moim osobistym faworytem są gouda i cheddar :)
ryfka 2012-03-12 22:05:31.18

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
Ja też pijam tylko parzoną, ale uchowało mi się trochę rozpuszczalnej i na takiej robiłam :)
Ale myślę, że parzona, oczywiście po odcedzeniu fusów, tymbardziej da radę, bo jest bardziej aromatyczna.
ryfka 2012-03-10 22:37:56.911

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
Szczerze mówiąc, trzymałam moje babeczki trochę zbyt długo w piecu i z wierzchu są trochę przypieczone (pół godzinki w 180 stopniach na termoobiegu), ale w środku są dobre, zakalca nie ma, więc polecam :)
ryfka 2012-03-10 11:59:08.04

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
Bardzo smaczne! Z podanej ilości wyszło mi 19 małych muffinek.
ryfka 2012-03-09 20:25:06.071

Makaronowa zapiekanka na zielono (z groszkiem cukrowym, brukselką i brokułem) (lakto-ovo-wege)
Ja miałam świeży, ale mrożony też pewnie może być
ryfka 2012-03-06 18:00:36.34

Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake) (lakto-wege)
kurcze, no to powodzenia :) a potem zrób i daj znać, czy smakowało :)
ryfka 2012-03-02 11:51:31.347

Sznycel z selera (wegańska)
ja podgotowałam seler na półmiękko, bo bałam się, że przy samym smażeniu będzie zbyt twardy. Gotowałam parę minut w wywarze warzywnym, dzięki czemu seler miał pełniejszy smak
ryfka 2012-03-01 11:27:39.304

Sznycel z selera (wegańska)
Bardzo smaczny sposób na selera. Nie piszesz co zrobić z wywarem warzywnym. Ja po prostu podgotowałam seler w wywarze, żeby był miękki jeszcze przed smażeniem, a przyprawy wsypałam do jajka, żeby się łatwiej przylepiły :)
ryfka 2012-02-28 20:50:15.128

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Zrobiłam dziś pierożki z farszem według twojej rady, Natka. Szpinak mrożony + serek topiony + czosnek, do tego sos serowy. Pomysł genialny. Jako wielcy fani szpinaku mamy dziś zadowolone brzuszki ;)
ryfka 2012-02-16 19:42:43.63

Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska)
Mielona wędzona papryka to ostra papryka w proszku z charakterystycznym posmakiem wędzenia. Do kupienia w każdym większym markecie w Wielkiej Brytanii, lecz niestety nie wiem, gdzie w Polsce. Jest niezastąpiona szczególnie w potrawach, które pierwotnie były mięsne i zawierały jakąś wędzonkę. Wprost idealna do fasolki po bretońsku albo bigosu :)
ryfka 2012-02-15 23:14:36.427

Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Ja też nie rozumiem, o co tyle krzyku przy tej smakowitej, według mnie, zupce. Do większosci przepisów podchodzę z dystansem doprawiając po swojemu, bo bardzo lubię przyprawy, a większosć przepisów pisana jest w prosty sposób, żeby smak był łagodny, bo nie każdy lubi intensywne smaki. Na tej samej zasadzie, na jakiej działają restauracje - tam potrawy przyprawia się słabiej, niż w warunkach domowych. Z afrykańską zupką radzę sobie w taki sposób - dodaję do niej zacierkę babuni, dzięki czemu przypomina mi bogracz mojej mamy. Tak przygotowywana zupka zdobyła uznanie wsród moich znajomych :)
ryfka 2012-02-13 00:42:18.173

Majonez dziadziusia (wegańska)
Tak, musztarda jest, tak jak i jajko, dobrym łącznikiem. Poza tym dobrze jest dodać do majonezu (tak jak do innych dressingów) trochę miodu, który jest naturalnym konserwantem i który sprawia, że majonez dłużej dobrze prezentuje się na talerzu, ale to już nie dla wegan :)
ryfka 2012-02-09 11:18:16.741

Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska)
Żeby zniwelować trochę kwaśność ogórka, do sosu można dodać łyżkę cukru i zioła: majeranek i oregano, które też są słodkawe w smaku. Jeśli ziemniaki są zbyt wodniste, można dodać do nich mąkę ziemniaczaną.
ryfka 2012-02-07 22:31:39.643

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Te kotlety rzeczywiscie wychodzą mocno octowe, więc jesli ktos nie jest przyzwyczajony do cierpkiego smaku to może jednak powinien dać pół szklanki octu zamiast 3/4.. Ja lubię takie własnie, kwasne, bo idealnie nadają się na imprezy z alkoholem wysokoprocentowym ;)
ryfka 2012-02-07 22:27:24.984

Pikantne bułeczki/ placuszki serowe (lakto-ovo-wege)
To są bardziej bułeczki, niż placuszki, więc bardziej nadają się jako przekąska albo drugie sniadanie. Mi osobiscie smakują same, jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków. Myslę, że w połączeniu z jakąs sałatką mogą stanowić lekki obiad :)
ryfka 2012-02-07 22:21:24.812

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Pierwsza musaka, jaką robiłam i jaką jadłam wogóle. Potrawa jest genialna! Żeby bliżej było oryginalnej wersji, udusiłam proteinę sojową z cebulą, czosnkiem i pomidorami z puszki. Mąż powiedział, że to lazania w greckim wydaniu :) Cynamon rzeczywiście daje fajny efekt.
ryfka 2012-01-30 19:04:21.673

Tagiatelle z sosem czosnkowo-brokułowym (lakto-wege)
Uwielbiam takie obiadki! Zamiast jogurtu dodałam gęstą śmietanę, bo akurat miałam w lodówce, ale w przyszłości muszę wypróbować wersję z jogurtem, bo zaintrygował mnie ten pomysł :) Mimo że uwielbiam czosnek i pakuję go wszędzie, gdzie pasuje, to w tym przypadku myślę, że główka to za dużo. Ja dodałam dwa spore ząbki.
ryfka 2012-01-26 19:00:21.328

Francuskie koperty z serem żółtym i suszonymi pomidorami. (lakto-wege)
Fajne połączenie, super sposób na sklejanie ciasta, ogólnie pycha!
ryfka 2012-01-16 11:10:22.917

Warzywny makaron dla niejadka (wegańska)
Lucy, dzięki za informację (domyślam się, że tam jest pomyłka, powinno być: odwrotnie proporcjonalna :) W końcu mam wystarczająco dobry powód, aby ograniczyć mojemu synkowi słodycze. Wprawdzie nie je ich znowu aż tak dużo, ale apetytu też specjalnie niestety nie ma..
ryfka 2012-01-06 19:12:38.325

Ryż brązowy z kapustą (wegańska)
Pycha! Zrobiłam z jedną tylko różnicą - ryż był biały, bo za brązowym mój mąż nie przepada..
ryfka 2012-01-04 23:07:23.929

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Tym razem, żeby było bardziej świątecznie, do jabłek dodałam rodzynki, więcej cynamonu i olejek pomarańczowy zamiast wanilinowego (czasem dodaję migdałowy). Ciasto w każdym wariancie jest obłędne.
ryfka 2011-12-25 22:14:42.877

   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas