7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Krupnik (wegańska)
Smaczna zupka. Ciekawy sposób z tym podduszaniem włoszczyzny. Ja zwykle wrzucam do zupy surowe, tarte warzywa, a cebulę w całosci, uprzednio opaloną na palniku, ale takie podduszanie naprawdę dobrze robi dla smaku zupy :)
Krupnik lubi dużo selera i swieżo mielonego pieprzu. Z przypraw jak dla mnie konieczne są liscie laurowe, ziele angielskie i majeranek, ale to pewnie kwestia gustu.
ryfka 2012-10-25 12:06:30.476

Buraczki na ciepło, zabielane smietaną (lakto-wege)
Cukier do buraczków na zimno to jak najbardziej, ale do ciepłych jak dla mnie nie pasuje. Do smażenia margarynę i masło najczęsciej można stosować zamiennie. Są tylko nieliczne takie przepisy, w których masło smakuje lepiej, jak jajecznica na przykład. Ale przy buraczkach to nie robi większej różnicy..
ryfka 2012-10-19 00:05:51.761

Ormiańska pasta fasolowo-orzechowa w miseczkach z zapiekanej papryki (wegańska)
Bardzo fajne połączenie. Mieszanka orzechów, fasoli i cebuli posłużyła mi jako baza, dodałam kus-kus, sporo pietruszki i więcej przypraw, napełniłam podłużną paprykę i zapiekałam. Smaczne :)
ryfka 2012-09-28 09:51:00.494

Makaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska)
Uwielbiamy! Lubimy makarony wogóle, ale tutaj to połączenie brokuła, sezamu i swieżego czosnku jest wybitne. Warto dodać kapkę oleju sezamowego na koniec razem z czosnkiem.
ryfka 2012-09-18 11:42:01.084

Szarlotka z budyniem (wegańska)
ciasto rzeczywiscie wygląda apetycznie :)
ryfka 2012-09-17 23:50:07.42

Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska)
Kiedys szukałam przepisu na czosnek marynowany i wyczytałam, że nie powinno się tego robić domowym sposobem, bo trzeba jakichs konkretnych warunków, inaczej czosnek wytwarza toksyny.
Mój mąż, kiedy jeszcze kucharzył w hiszpańskiej knajpie, przygotowywał taką pastę, ale kuchnia hiszpańska lubi czosnek, więc pasta schodziła w góra trzy dni.
ryfka 2012-09-17 21:29:48.842

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
W pudełku dobrze jest mieć zamrożone takie zioła, jak koper czy pietruszka, takie posiekane, bez oliwki. Dodaję je często do zup, więc oliwa jest tu zbędna. Do tej pory mroziłam w ten sposób też inne zioła, ale bazylia w oliwie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie :)
ryfka 2012-09-08 12:14:38.095

Sałatka imprezowa (ryżowa) (lakto-ovo-wege)
Radziłabym dodać sos, majonez, chrzan i przyprawy tuż przed podaniem, jesli dodasz od razu, a sałatka będzie stać dobę, warzywa zmiękną i puszczą wodę. Generalnie najlepiej jest robić takie sałatki 2-3 godzinki przed podaniem, wtedy można zmieszać od razu wszystkie składniki, wszystko fajnie zdąży przejsc smakiem i będzie swieże :)
ryfka 2012-09-08 11:57:17.22

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Owocniscie, zwijasz w rulon taką pastę, np. bazyliową (jak na zdjęciu), wkładasz do zamrażarnika i czekasz, aż się zmrozi (wystarczy 2-3 godzinki). Potem wyciągasz taki rulonik, odwijasz z folii, kroisz na kosteczki, wrzucasz do woreczka i znów do zamrażarki :) W ten sposób masz w woreczku gotowe kosteczki bez folii ;)
ryfka 2012-09-07 12:28:44.501

Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege)
Mój ulubiony sposób na kurki, z tą tylko różnicą, że robię sos na gęstej smietanie, obowiązkowo z dużą iloscią natki. Rzeczywiscie czosnek tu nie pasuje.
ryfka 2012-09-06 13:35:48.884

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Pomysł jest swietny, kosteczki bazyliowe już czekają w zamrażarce :)
ryfka 2012-09-06 13:33:23.929

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
Niestety nie mam pojęcia gdzie w Polsce można kupić proteinę czy też granulat sojowy. Ja w Szkocji kupuję w Tesco, leży wsród suchych ziaren i strączkowców. Jesli w Polsce nie ma w marketach, to może w sklepach ze zdrową żywnoscią..?
ryfka 2012-09-03 16:35:23.241

Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Przerobiłam niewegetariański przepis mojej bratowej i w zasadzie wyszło cos bardzo podobnego do tych klopsików, przyprawy były tylko inne. Chciałam zrobić klopsiki ze sporą iloscią natki, pasowały mi do tego: pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa "gyros" i odrobina kuminu. Czosnku nie dodawałam wogóle, a posiekaną cebulę wczesniej zrumieniłam. Podałam z sosem koperkowym. Klopsiki wyszły bardzo smaczne, trzeba tylko pamiętać, aby do masy dodać sporą ilosć mąki i bułki tartej, żeby były zwarte.
ryfka 2012-08-29 19:31:58.356

Czuszki biurek - panierowana papryka z serowym nadzieniem (lakto-ovo-wege)
Bardzo smaczne. Ja wogóle lubię faszerowaną paprykę, tutaj jednak miałam mały problem. Robiłam z podłużnych papryk i nie sposób było faszerować ich po sciągnięciu skórki, bo zwyczajnie się rozpadały. Zrobiłam więc w odwrotnej kolejnosci, najpierw nafaszerowałam, a potem sciągnęłam skórkę. Trochę babraniny, ale ogólnie warto, bo smaczne :)
ryfka 2012-08-28 20:18:01.67

Warzywny bulion instant (wegańska)
Bulion jest genialny! Zrobiłam go kilka miesięcy temu, używam do wszelkich potraw, do których normalnie pasuje warzywko i wszędzie swietnie się sprawdza. Wyszły mi dwa słoiki i już się kończy..
Użyłam troszkę innych składników - chodziło mi przede wszystkim, żeby mieć bazę pod rosół, bo jest najbardziej uniwersalna i pasuje do wszystkiego. Nie dodawałam szczypiorku ani czosnku (wiem, że niektórzy lubią czosnek w rosole, ale mi to nie pasuje). Dodałam korzeń pietruszki i więcej swieżych ziół dla aromatu: koperek, rozmaryn, tymianek.
Genialne do zup, ale też do wszelkiego rodzaju sosów, jednogarnkowców, ciepłych dodatków warzywnych, pasztetów..
Ogólnie gorąco polecam :)
ryfka 2012-08-25 13:00:25.494

Paluszki ziemniaczane (ciasto ziemniaczane podstawowe) (wegańska)
Nie wiem, być może cos zrobiłam źle, ale wyszły niejadalne..
ryfka 2012-08-02 12:50:05.15

Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe) (wegańska)
Dorota, ja rozumiem, że frustrację trzeba gdzies rozładować, ale po co tak pluć od razu na prawo i lewo..? To przyjazny potral, nie wypada nanosić błota..
ryfka 2012-07-24 17:14:28.773

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Smaczne i proste! Zrobiłam porcję masła z 500g solonych orzeszków ziemnych i wychodzi trochę bardziej słone niż takie sklepowe, nie mniej jednak pyszne. Zwykle kupujemy masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów, tutaj można zostawić trochę orzechów, posiekać i dodać do masełka po zmieleniu. Efekt będzie taki sam.
Uwielbiamy łączyć takie masełko na złożonej kanapce z nutellą, czasem dodajemy też odrobinę płatków kukurydzianych dla chrupkosci. "Zalepa" lepsza niż przy krówce ciągutce :) Polecam!
ryfka 2012-07-23 22:19:46.268

Sałatka ziemniaczana z surowym kalafiorem i rzodkiewkami (lakto-wege)
Bardzo smaczna. Lubię takie połączenia smaków. Niestety w Szkocji nie można dostać takich rarytasów, jak ogórki małosolne, nie ma tu nawet jak zdobyć ogórków gruntowych, dlatego dodałam jednego kiszonego, który też całkiem dobrze się komponuje :)
ryfka 2012-06-21 19:27:10.295

Ziemniaki w mundurkach z twarogiem (lakto-wege)
Moja babcia mieszkała daleko od Poznania i Gniezna, bo w wiosce pod Wolsztynem. Wygląda na to, że pyrki z gzikiem są popularne w całej Wielkopolsce :) Nazwa jest po prostu bajeczna :D Muszę kiedyś poeksperymentować z dodatkami..
ryfka 2012-06-20 13:51:56.54

Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Brzmi fajnie, dzięki. Już kupiłam nowe wafle :)
ryfka 2012-06-19 14:33:01.105

Ziemniaki w mundurkach z twarogiem (lakto-wege)
Czyli jednak :) super. I ten olej słonecznikowy domowej roboty to rzeczywiscie tradycyjny składnik w tamtych rejonach, czy to tylko tradycja domu mojej babci?
ryfka 2012-06-19 14:31:25.684

Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Inon, podaj przepis, chętnie wypróbuję, bo też uwielbiamy takie wafelki :)
ryfka 2012-06-18 15:37:38.358

Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
no proszę, też można ;D
ryfka 2012-06-18 12:57:49.157

Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Szklanka mleka to za dużo! Masa wyszłaby zbyt płynna. Ja robię tą masę z pół szklanki mleka. Zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder. Reszta składników się zgadza.
Masę robię w trochę inny, wydaje mi się że prostszy i szybszy, sposób: suche składniki mieszam w misce, wlewam na przemian roztopioną margarynę i zimne mleko dokładnie mieszając, i tyle, masa gotowa.
Wafle najprosciej smaruje się długim nożem. Gotowe przyciskam deską i kładę na nią garnek z wodą, żeby się wszystko dobrze scaliło.
Najlepsze następnego dnia, kiedy trochę zmiękną :)
ryfka 2012-06-18 11:57:05.896

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas