7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie (wegańska)
Niestety, tu gdzie mieszkam, nie potrafię znaleźć boczniaków, choć od dawna mam chęć, żeby sprawdzić jak smakują :) Potrawkę zrobiłam więc na shitake. Stwierdziłam też ostatecznie, że kapusta pekińska smakuje mi tylko na surowo, dlatego następnym razem położę posiekane liście pod ryż, tak jak to się robi w przypadku nudli. Ogólnie kolorowo i smacznie :)
ryfka 2013-06-13 15:06:59.562

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Pyszne! Choć, tak jak Yrsa, zamieniłam bulion na oliwę, bo pesto musi być na oliwce, bo w tłuszczach zachowują się wszystkie smaki. To dlatego przesmażanie warzyw nadaje zupom takiego smaku. Za to pomysł zrobienia pesto na mieszance orzechów i ziaren, zamiast na tradycyjnych orzeszkach piniowych wydaje mi się bardzo trafiony, bo to nadaje pesto charakteru. Do mieszanki dodałam od siebie jeszcze migdały. Pyszne, podane z makaronem, parmezanem i pomidorami. Na pewno to powtórzę :)
ryfka 2013-06-13 14:59:13.759

Smalec wegetariański (wegańska)
Smalec w lodówce wytrzymuje około miesiąca, ale zawsze możesz zapasteryzować.
ryfka 2013-06-09 09:49:42.919

Kotleciki ziemniaczane z cebulą (wegańska)
Nigdy nie próbowałam robić tych kotletów bez mąki ziemniaczanej. To w zasadzie zależy pewnie od ziemniaków, jakich użyjesz. Jeśli będą wodniste, mąka będzie konieczna, żeby kotlety się nie rozpadały.
ryfka 2013-06-07 12:02:32.645

Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Pycha! Choć trochę zmieniłam przepis. Nie miałam pomidorów, więc wzięłam takie z puszki i odparowałam je maksymalnie z wody z dodatkiem dużej ilości ziół, czosnkiem i łyżką śmietany - to była pierwsza warstwa. Jako druga warstwa - papryka, bakłażan, kabaczek i cebula - wszystkie uprzednio wygrillowane na patelni. Całość posypałam startą mozzarellą. Taka kuchnia francuska z posmakiem kuchni włoskiej :)
ryfka 2013-05-31 18:19:55.021

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Bulion jest wyśmienity. Naprawdę świetny pomysł z podsmażaniem warzyw. Od lat robię bulion w bardzo podobny sposób, jednak nigdy wcześniej nie podsmażałam włoszczyzny. To nadaje zupie pełniejszego smaku.
Taki bulion można też podać jako rosół, po wyciągnięciu warzyw, z pokrojoną w talarki marchewką i makaronem, albo z tartymi warzywami i ryżem lub kaszką manną. W takim wypadku jednak według mnie lepszy jest bulion bez przesmażonej włoszczyzny. Podobnie przy czystym barszczu, o czym wspomniałaś w przepisie.
Jeśli chodzi o cebulę, to znam ten patent od mojej mamy. Cebule kładziemy bezpośrednio na palniku i opalamy z dwóch stron. Kuchenka elektryczna też daje radę.
Potwierdzam, zupy trzymane na niewielkim gazie przez kilka godzin są bogatsze w smak. Ogólnie polecam, warto jest włożyć trochę więcej wysiłku w przygotowanie smacznej zupy :)
ryfka 2013-05-22 19:33:48.353

Naleśniki piwne (wegańska)
Pewnie że można dać wodę gazowaną. Sama często robię takie naleśniki i są bardziej pulchne. Innym sposobem jest dodanie odrobiny proszku do pieczenia do ciasta.
ryfka 2013-05-15 12:44:45.373

Afrykańskie spaghetti (african macaroni) (wegańska)
Swietne. Postanowiłam zrobić dokładnie według przepisu, zmieniłam tylko delikatnie proporcje. Zupełnie nowe spojrzenie na spaghetti, które jest moim ulubionym makaronem. Na pewno to powtórzę :)
ryfka 2013-05-09 22:47:20.989

Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe) (wegańska)
Wyjdzie bez mąki?
ryfka 2013-05-09 13:04:43.785

Bajaderka (wegańska)
Genialne! Została mi ćwiartka podsuszonej zebry, postanowiłam przerobić ją na bajaderki z dodatkiem składników, które miałam w domu: dżem malinowy, po kilka kruchych ciasteczek z lukrem i herbatników digestive, kakao holenderskie, mieszane orzechy, rodzynki i aromat rumowy, który genialnie skomponował się z malibu. Zniknęło w jeden wieczór :)
ryfka 2013-05-09 11:03:22.511

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Może masz rację... ja, jako żona kucharza, w kuchni (poza samą przyjemnoscią gotowania :) zwracam głównie uwagę na praktycznosć czy triki ułatwiające pracę. Choć i w temacie ekologii też nie jestem kompletną ignorantką.
Tak, wiem, że jestes tu dobrą duszyczką, która mobilizuje nas do myslenia :) sama nie raz korzystałam z twoich dobrych rad, więc nie przejmuj się ;)
ryfka 2013-04-17 12:29:55.666

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Patrycja, dlaczego folia jest bez sensu? :) Kiedy robię pieczeń-pasztet, zawsze wykładam foremkę folią nasmarowaną olejem i nie muszę się martwić, że cos się przyklei, wręcz przeciwnie - pasztet wyciąga się ekspresowo. A sezam zmienia już smak, co nie zawsze jest efektem przeze mnie pożądanym.
ryfka 2013-04-14 10:44:30.377

Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
Pycha! Genialny patent z tym obijaniem ziemniaczków, są wtedy w zupełnie inny sposób chrupiące, niż takie zwyczajnie upieczone ;)
ryfka 2013-04-12 13:02:20.885

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Pieczeń jest pyszna! Co prawda, miałam z nią mały problem - mimo że dosc obficie wysmarowałam olejem foremkę, pieczeń przykleiła mi się do dna i trochę rozleciała.. Ale myslę, że wyłożenie formy folią aluminiową następnym razem załatwi sprawę.
Pieczarki usmażyłam razem z cebulką i przyprawami i trochę odłożyłam, a potem na tej bazie zrobiłam sos, który razem z sosem żurawinowym dobrze komponował się z pieczenią. Polecam :)
ryfka 2013-04-12 12:59:19.8

Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy (wegańska)
bardzo smaczna zupka
ryfka 2013-04-10 12:16:45.549

Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska)
Szybkie, proste i smaczne. Choć potraktowałam ten przepis jak przepis podstawowy. Więc było więcej czosnku, ziół, prażone siemie lniane i sezam i na koniec kapka oleju sezamowego. Kas, swietny pomysł z przesmażeniem makaronu z resztą składników. Na talerzu posypywalismy parmezanem i polewalismy syropem balsamicznym. Ogólnie bardzo przypomina mi ten, równie pyszny, makaron: http://puszka.pl/przepis/4797-makaron_z_brokulami_ciecierzyca_i_sezamem.html
ryfka 2013-04-04 21:17:09.415

Sałatka z kaszki kuskus i ciecierzycy (lakto-wege)
Tak, tofu będzie tu pasować. Można też pokombinować z innymi strączkami, będzie i tresciwie i kolorowo.
ryfka 2013-04-03 12:59:58.106

Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Ta z ziemniakami wygląda ciekawie.. zobaczę, może kiedys się skuszę :)
ryfka 2013-03-20 14:47:34.676

Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Patrycja, zwróciłam uwagę, że w któryms już komentarzu zachwalasz duszoną kapustę pekińską. Jak dotąd jadałam duszoną białą kapustę, albo surową pekinkę, ale postanowiłam spróbować tego przepisu, bo wiem, że masz dobry gust :) Niestety, pekinka na ciepło jest chyba nie dla mnie. Wyszła jakas taka mdła.. Niby trzymałam się przepisu, ale efekt końcowy był dla nas niejadalny.. myslę że ten olej wszystko psuje, pewnie lepsze byłoby na margarynie czy masle. Musiałam zagęscić odrobiną mąki i dodać gęstej smietany (na modłę zasmażanej młodej kapusty), żeby dało się zjesć..
ryfka 2013-03-19 17:43:08.578

Kremowy sos koperkowy (lakto-wege)
Natka, cieszę się, że odpoiada Ci ten sos, ja też go bardzo lubię. Jeszcze słówko co do grudek i mieszania sosów wogóle. Do mieszania ich używam takiej trzepaczki http://www.galerialimonka.pl/trzepaczka-jamie-oliver,p12592 i sprawdza się bardzo dobrze. Nie wiem na ile jest teraz popularna w Polsce, ale kiedy wyjeżdżałam rzadko spotykałam się z nią w kuchniach. Polecam :)
ryfka 2013-03-10 14:47:48.636

Kremowy sos koperkowy (lakto-wege)
Co do grudek: od jakiegos czasu większosć sosów zagęszczam mąką kukurydzianą. Tak jak w przypadku pszennej, trzeba wymieszać ją najpierw z zimną wodą a potem dolewać stopniowo do bazy sosu, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką, nie łyżką). Plus jest taki, że mąka kukurydziana bardzo dobrze miesza się z wodą i nie ma możliwosci powstania grudek. Poza tym sos ma wtedy taką kleikową konsystencję, która mi osobiscie bardzo odpowiada.
A najlepszy sposób na grudki, które już powstały to mikser :)
ryfka 2013-03-05 15:04:49.652

Kotlety ze strączkowców à la Gregorikos (ovo-wege)
Bardzo dobre. Zrobiłam dokładnie według przepisu (dodałam tylko pieprzu ziołowego i przyprawy do kotletów mielonych). Jest przy nich trochę roboty, ale pięknie się lepią i są smaczne. Minusem jest to, że kruszą się podczas smażenia, ale myslę, że panierka załatwi sprawę. Wyszło ich tyle, że to czego nie zjedlismy zamroziłam i będzie na dwa kolejne obiady :)
ryfka 2013-03-01 13:30:07.076

Zupa gulaszowa (wegańska)
Muszę przyznać, Natka, że ta zupka to bardzo udany eksperyment. Jest pyszna! Polecam :)
ryfka 2013-02-16 13:22:22.606

Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana) (wegańska)
Co sprawia, że myslisz, że to bardziej risotto niż paella? No bo czym one w zasadzie się różnią, poza tym, że jedno z nich pochodzi z Włoch, a drugie z Hiszpanii? I w jednym i w drugim daniu występuje spora dowolnosć, jesli chodzi o dobierane składniki, gatunki ryżu arborio i paella są bardzo do siebie podobne. Różnica tkwi głównie w przyprawach i sposobie przygotowania, przy czym risotto to danie stworzone po to, aby podawać je szybko, a paella wymaga dłuższego procesu przechodzenia się smaków (stąd to zapiekanie). Zaleca się nawet, żeby jesc paellę tylko lekko ciepłą, nie gorącą, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Co do kostki rosołowej, to, mimo że nie używam ich odkąd pierwszy raz zrobiłam domowy bulion, nie uważam, aby było to jakies przestępstwo. Środki, które negatywnie oddziaływują na twój organizm znajdziesz nawet w warzywach kupowanych na bazarku. Nie unikniesz tego, dopóki nie produkujesz sam całego pożywienia jakie zjadasz. Nie popadajmy więc w przesadę..
ryfka 2013-02-12 15:17:25.061

Naleśniki ruskie (wegańska)
Ciekawy pomysł na szybkie ruskie :) Polecam też wymieszać taki farsz z makaronem, robię tak czasem, gdy zabraknie ciasta. Pycha!
ryfka 2013-02-06 11:58:48.149

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas