7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Ja naleśniki robię zawsze na oko, z mleka i wody gazowanej pół na pół, albo z przewagą mleka. Jeśli nie mam wody gazowanej, dodaję szczyptę proszku do pieczenia. Zarówno woda gazowana jak i proszek spulchnia nieco ciasto. Do tego standardowo - jajko, mąka pszenna, może być z dodatkiem razowej, no i szczypta soli.
Ogólnie chodzi o to, żeby ciasto nie było zbyt gęste i żeby nie robić zbyt grubych naleśników - cienkie zwijają się najlepiej.
ryfka May 13, 2016

Rosyjski skubaniec (wegańska)
Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D
ryfka Dec 11, 2015

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
:) Dana, ponoć uczymy się całe życie. Pozdrawiam!
ryfka Sep 5, 2015

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Zmętniała woda jak i biały osad są zupełnie normalne. W necie znalazłam taką informację: ".... biały nalot na ogórkach kiszonych jest bardzo korzystny dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kwasu mlekowego. W żadnym wypadku nie należy go zmywać z ogórków, bo jest zdrowszy niż ogórek sam w sobie..."
Ogórki po odstaniu kilku dni powinny ci zżółknąć, a woda powinna zmętnieć - wtedy wiadomo, że wszystko dobrze działa. Pozdrawiam :)
ryfka Sep 3, 2015

Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Pewnie można też moczyć, choć czy ja wiem, czy jest sens..? Ja z reguły wrzucam suchy granulat na przesmażoną cebulkę i chwilę smażę razem z przyprawami i koncentratem, pozwalam mu lekko się przyrumienić, dopiero wtedy zalewam pomidorami i wodą. W ten sposób granulat nabiera więcej smaku i w konsekwencji jest mniej trocinowy :)
ryfka Aug 27, 2015

Spaghetti ze szpinakiem, czuszką i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
hehe, dobre :D
ryfka Aug 27, 2015

Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Można. Jakby naszło trochę wilgocią, to je po prostu przegnieć chwilę z mąką. Ja z reguły mrożę ciasto, jeśli mi zostanie. Po rozmrożeniu właśnie trzeba je chwilę przegnieść z mąką i jest jak świeże. Pozdrawiam :)
ryfka Aug 14, 2015

"Zapiekanka" ryżowo-jabłkowa bez pieczenia (wegańska)
Wybór zależy od gustu. Pieprz to według mnie dziwny dodatek do takiej zapiekanki, choć może ciekawie podkręcać smak. Cynamon to klasyczny dodatek do ryżu z jabłkami, myślę, że przyprawa do piernika też może tu fajnie pasować, jeśli ktoś lubi korzenne smaki. Pozdrawiam :)
ryfka Aug 13, 2015

Kruche ciasto z truskawkami (lakto-ovo-wege)
Cieszę się, że smakowało :)
ryfka Aug 13, 2015

Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)
Jak się będą za bardzo stykać, to się ugotują a nie upieką. Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, to nie kładź ich za ciasno, a najlepiej przemieszaj ze dwa razy podczas pieczenia. Polecam też lekko podgotować ziemniaki zanim się je wstawi do pieca - tak gdzieś 5 minut od momentu zagotowania wody - szybciej się potem robią.
ryfka Aug 2, 2015

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Z umiarem wszystko jest dla ludzi, a co nas nie zabije to nas wzmocni :D
ryfka Jul 29, 2015

Kotlety z ryżu i soczewicy (wegańska)
Tandoori masala to odmiana curry, jak podaje wikipedia - składa się z garam masala, czosnku, imbiru, cebuli (która jest już w przepisie) i pieprzu kajeńskiego. Możesz pokombinować z tymi przyprawami lub jakimkolwiek innym curry - myślę, że będzie pasować. Najlepiej próbuj masę zanim zaczniesz formować kotleciki i dopasuj przyprawy pod swój gust :) Pozdrawiam.
ryfka Jul 29, 2015

Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW)
@ Marta, takie rzodkiewki raczej długo nie postoją, bo zalewy mało, ale widziałam inny przepis na marynowane rzodkiewki na zimę, jeszcze nie próbowałam, ale pewnie też dobre: http://nienazarty.blog.pl/?p=1747
Jeśli ktoś ma mało ostre rzodkiewki, to polecam potrzymać w zalewie dłużej, żeby nabrały ostrości, moje po 5 dniach były lepsze.
ryfka Jul 23, 2015

Gryczanki (wegańska)
Dosyć często robię kotlety na bazie kaszy gryczanej i szczerze mówiąc taka przemielona kasza idealnie nadaje się na kotlety, bo świetnie się lepi i nie potrzeba dodawać do niej żadnych lepików w postaci jajka czy płatków owsianych. Nie trzeba jej mielić na papkę, ale na tyle dokładnie, żeby się wszystko trzymało. Czasem taka przemielona kasza jest zbyt sucha, wtedy wystarczy dodać odrobinę wody do masy i nic się nie rozpada.
Najczęściej robię je z dodatkiem pora i kapusty kiszonej (ale bez tofu) - jak w tym przepisie http://puszka.pl/przepis/5450-kotlety_z_kaszy_gryczanej_tofu_i_kapusty_kiszonej.html
Może rzeczywiście trzeba je trochę bardziej doprawić, niż to jest w przepisie (polecam pieprz ziołowy, przyprawę do mielonych i majeranek), ale zawsze przecież można spróbować masę zanim się zacznie lepić kotlety.
ryfka Jul 7, 2015

Makaron w sosie brokułowo-pomidorowo-serowym (lakto-wege)
Lubię takie smaki. Zrobiłam na serze z niebieską pleśnią, bez pomidorów, za to z cebulą. Pyszne!
ryfka Jul 3, 2015

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
ok, czekam z niecierpliwością :)
ryfka Jun 22, 2015

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
Nie, dodatek alkoholu nie jest konieczny, i nie, płatki owsiane nie są wyczuwalne, także polecam i przy okazji gratuluję dzidziusia, niech Ci zdrowo brzuszek rośnie :D
ryfka Jun 19, 2015

Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
Bardzo smaczny. Miałam pół główki kapusty i zamieniłam ją na pyszny wiosenny obiadek. Zazwyczaj robię bardzo podobny bigos z młodej kapusty, nie dodaję marchewki, za to więcej przypraw, jakieś pieczarki i suszone grzybki. Ten przepis to równie smaczny sposób na wykorzystanie kapusty.
ryfka Jun 4, 2015

Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege)
Masz rację, Dana. Smacznego :)
ryfka May 30, 2015

Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege)
Widzę, że znasz dużo mądrych słów. Gratuluję.
ryfka May 29, 2015

Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
Dawno już nie robiłam tej zapiekanki, choć kiedyś robiłam ją dość często. "Proszkowość" pewnie wzięła się z samego kuskusu, mi to nie szkodzi, ale jak komuś przeszkadza, to kuskus zawsze można przed dodaniem przepłukać. Jedno co jest pewne - zapiekanka wymaga porządnego doprawienia.
ryfka Feb 20, 2015

Ketchup domowej roboty (wegańska)
Zrobiłam ten ketchup na bazie passaty. Wyszedł bardzo dobry. Szczerze polecam :)
ryfka Oct 1, 2014

Ajwar (wegańska)
W pierwszym momencie się zawiodłam. Zaraz po ugotowaniu ajwar w smaku był mdły i mocno był wyczuwalny bakłażan. Żeby poprawić smak dałam więcej soku z cytryny i trochę przypraw, głównie tych pikantnych - pieprz i ostra papryka. Po trzech dniach ajwar pięknie się przegryzł i papryka zaczęła być bardziej wyczuwalna niż bakłażan. Ta paprykowa nuta nadała całości charakteru.
Pierwszą porcję zjedlismy z makaronem i podsmażoną kostką sojową z ciecierzycą i cebulką, dwie kolejne porcje czekają w słoiku na swoją kolej. Ogólnie bardzo dobre, ale jednak wolimy adżikę :)
ryfka Sep 12, 2014

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Wikipedia jest również niezdecydowana co do tego, czym właściwie jest adżika :) Pod hasłem głównym pisze: "(...) Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku, ziół (w tym chmeli-suneli) oraz orzecha włoskiego (...) Pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre sosy pomidorowe nieprawidłowo nazywane są adżikami." A poniżej jest link do książki kucharskiej na wikibooks, gdzie jest przepis na adżikę niemal identyczną jak powyższa - z przewagą pomidorów. Bądź tu mądry, człowieku..
Nazwa nazwą, nie zmienia to faktu, że jest przepyszna.
ryfka Aug 24, 2014

Sos hawajski do słoików (wegańska)
Najlepszy sos słodko-kwaśny jaki jedliśmy. Bardzo dobre proporcje składników. Zrobiłam mniejszą ilość, bo tylko z kilograma pomidorów, sosu wyszło na trzy obiady dla 3 osób. Dusiłam najpierw same warzywa przez około 15-20 minut, a dopiero potem dodałam zalewę octową i dusiłam jeszcze te pół godziny przewidziane w przepisie. Ocet dodany na samym początku może sprawić, że warzywa nie zmiękną. Ten sok z ananasa dodawany na koniec z mąką ziemniaczaną dodaje fajnej glazury potrawie. Polecam wielbicielom takich smaków.
ryfka Aug 24, 2014

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas