7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sznycel z selera

Smaczny, bardzo prosty w wykonaniu sznycelek na obiad i każdą inną okazję.

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: według potrzeb

seler korzeniowy
bulion warzywny w proszku, ew. wegeta (bez inozynianu sodu)
sól
pieprz
przyprawa do grilla

panierka:
mąka pszenna
woda (lub jajko)
sezam, bułka tarta lub płatki kukurydziane

Przygotowanie:

Selera pokroić w plastry grubości ok. 7 mm. Posypać dość obficie przyprawami i odłożyć na kilka minut. W międzyczasie przygotować lekkie ciasto z mąki i wody oraz panierkę (np. sezam albo bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane).

Przyprawione sznycelki zamoczyć w cieście, następnie w panierce i smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron.

Podawać z ryżem, ziemniaczkami z dodatkiem sałatek wszelkiego rodzaju.

Zamiast ciasta z wody i mąki można naturalnie użyć jajka.

Wskazówki i uwagi:

Można przygotować wersję dla "zabieganych" podsmażając sznycelki bez panierki, zamrozić lub przechować w lodówce (choć stracą wiele wartości odżywczych, nie tracąc smaku). Potem tylko panierka i patelnia. Dobry sposób na imprezkę, bo smażą się sporo krócej.
Nadesłał(a) jajola, dnia: Feb 19, 2012
Źródło/autor przepisu: mój wynalazek
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Ja też zawsze krótko podgotowuje je w bulionie. Są wyśmienite!
Pitou Mar 23, 2015


uwielbiam, ja plastry selera gotuję chwilę w bulionie (mocno słonym, już później nie przyprawiam), a panieruję zawsze w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej. pyszne kotlety :))
majczi Feb 18, 2015

U mnie takie kotleciki robiło się zawsze z pozupnego selera ;) Pychotka :)
Luna7 Feb 16, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

sznycel wegetarianski (bez ograniczeń)
Sznycle serowe (bez ograniczeń)
Sznycle z tofu w sezamie (ovo-wege)
Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami. (wegańska)
Sznycle z bakłażanów przekładane sosem z fety (bez ograniczeń)
Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej (ovo-wege)
Ratatouille z selerem (wegańska)
Kotlety z selera (wegańska)
Placuszki z selera (ovo-wege)
Tosty z selera (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas