7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : przepisy użytkownika

Liczba przepisów: 330
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    
  • Mleko owsiane w pół minuty
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
  • Leczo do słoików
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
  • Kompot jabłkowo-aroniowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kompot jest pyszny! Dzięki przemrożeniu nie ma nawet śladu goryczki z aronii, nie ma też jej cierpkości.
  • Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bez jajek i mleka. Jedno z moich ulubionych i najprostszych, odporne na modyfikacje. Ma niesamowicie lekką konsystencję. Można wykorzystać zamiast biszkoptu do przygotowania ciasta/tortu przełożonego kremem. To także moja standardowa baza do robienia bajaderek - bo proste i pyszne ;D
  • Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
  • Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
  • Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
  • Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
  • Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kuchnia włoska. Kwestia Smaku napisała: "Jest to moim zdaniem najlepsza zupa jaką można ugotować z ciecierzycy." Cóż, to jest jedyna zupa, jaką zrobiłam z ciecierzycy, więc nie wiem czy najlepsza, ale jestem skłonna w to uwierzyć :) Na pewno pyszna i sycąca. Może robić za cały obiad :)
  • Dynia duszona w pomidorach z cebulą
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Dynia i pomidory to super małżeństwo ;) Cebula dodaje do sosu aksamitną konsystencję i słodki akcent, który świetnie uzupełnia pomidory. Najlepsze pod słońcem jest połączenie tego sosu z kaszą gryczaną, ale pasuje też do innych kasz, ziemniaków, pieczonych ziemniaków, makaronu, czegokolwiek :) W Puszce jest też bardzo podobny przepis na sos z tartej dyni i pomidorów.
  • Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)
  • Kompot z jabłek i ciemnych polskich winogron
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kompot wychodzi bardzo aromatyczny, o wiele bardziej niż np. jabłkowo-śliwkowy. Pyszny i orzeźwiający.
  • Chrupiąca tajska sałatka z quinoa z nerkowcami i dressingiem orzechowo-imbirowym
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sałatka pyszna i świeżo przygotowana i po dłuższym przegryzieniu :) Znajdziecie w niej tajskie smaki, ale nie jest powiedziane, że faktycznie reprezentuje kuchnię tajską ;) Autorka tak ją po prostu nazwała. Jeśli użyjemy tamari, a nie sosu sojowego, to sałatka będzie bezglutenowa.
  • Kompot jabłkowo-śliwkowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bardzo, bardzo smaczny. Jeden z lepszych :)
  • Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Domowe tahini jest o niebo tańsze i po prostu wspaniałe :) Białe jest delikatniejsze, nie tak aromatyczne. Robiłam już wieeele razy, wychodzi pierwsza klasa! Przy odrobinie staranności nie pojawia się też gorzki smak, na co skarżą się niektórzy. No i oczywiście tak samo jak w przypadku masła orzechowego nie dodajemy żadnego oleju - bo po kiego! Wcale nie mieli się łatwiej ani znacząco szybciej. Zysk czasowy jest minimalny, a dodatkowe puste kalorie lecą. Więc olewamy olej :)
  • Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Suszona bazylia to siano! Za to mrożona... bajka! Jakby się używało świeżą :D Naprawdę :) Robimy ją od lat. W zimie jest nieoceniona do pomidorówki, spaghetti, a nawet surówek... Lata temu poznałam ten sposób od pewnej pani uprawiającej zioła na sprzedaż, a ona od jednej z warszawskich włoskich restauracji, która się u niej zaopatrywała :)
  • Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Czarna gorczyca ma cudowny, jakby dymny (przypalony ;) aromat! Wspaniale komponuje się z ryżem. Do tego trochę przesmażonej cebuli, zielonych warzyw i pyszny farsz gotowy! Sam w sobie też pyszny :)
  • Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
  • Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
  • Pita, hummus & kwiaty nasturcji
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Foodgasm! :D Jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o hummus: pita, hummus & kwiaty nasturcji. Duuużo kwiatów! :) Nasturcja jest aromatyczna, lekko słodkawa i lekko "pikantna" jak rzeżucha. Tyle że tu jej rzezuchowatość jest minimalna. Boskie! Marzę o ogródku z nasturcjami :D <3
  • Pesto migdały & mięta - pyszne i orzeźwiające
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Zaskakująca kombinacja, ale taka dobra! Wyraźny posmak mięty jest niesamowity w tym połączeniu :) Jedno z najlepszych pesto jakie w życiu jadłam.. Kompletnie inne niż moje do tej pory ulubione Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość, ale w mojej prywatnej klasyfikacji zajmują teraz 1sze miejsce ex aequo! :)
  • Dżem wiśniowy niskosłodzony
    autor: patrycccja dieta: wegańska
  • Bób smażony po prostu, bez obgotowywania
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bób smażony... smażony po prostu - sprytny sposób, odkrycie sezonu!!!! :D Czemu się tak jaram? Bo wreszcie posłuchałam intuicji i spróbowałam usmażyć go bez wcześniejszego gotowania. Sprawdziło się znakomicie! W dodatku bób wychodzi przepiękny, bardziej zielony :D Nigdy więcej obgotowywania! Uwielbiam upraszczać :) Uwielbiam, kiedy jest mniej pracy :D
  • Wiśnie w soku własnym
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wisienki do deserów, ciast i wyjadania :) Warto robić takie wiśnie jednocześnie z innymi przetworami, np. dżemem, zwł. jeśli mamy bardzo soczyste owoce i już podczas drylowania powstaje sporo soku. Na dżem przeznaczamy wiśnie bez soku, żeby do tych zostało go więcej. Druga korzyść takiego szachrowania, to że dżem szybciej osiągnie właściwą konsystencję :)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas