7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 jarmuż (6-8 szkl. posiekanego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
1/4 szkl. wody

Przygotowanie:

Jarmuż umyć, odciąć liście od łodygi, poszatkować w paski.

Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki poza jarmużem wymieszać, wrzucić do garnka i gotować na dużym ogniu ok. pół minuty. Zmniejszyć nieco ogień i dodać jarmuż, zamieszać. Gotować pod przykryciem często mieszając, aż zmięknie, ok. 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast jarmużu można użyć kapusty liściastej (collard greens) - o gładkich, luźno ułożonych liściach, a nie zbitych jak w zwykłej kapuście. Osobiście w życiu jej nie jadłam i pewnie nawet nie widziałam.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jan 26, 2003
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Children", Amy Lanou
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nigdy nie jadłam a tym bardziej nie przetwarzałam jarmużu, stąd moje pytanie - taki jarmuż jeszcze doprawia się 'czymś' po wyjęciu zimą ze słoika?, czy to jest już gotowa jarzynka do obiadu?,czy można też zmiksować taką jarzynkę i smarować kanapki?, a jeżeli do obiadu to na zimno czy podgrzać? Bardzo proszę o odpowiedź /mam nadzieję że ktoś tu zagląda,bo wpis ma już parę latek/ Pozdrawiam A.
~ANNA Aug 24, 2021

Hej cekJacekJa. Ja małe słoiczki (200 ml - wbrew pozorom da się w nich upchnąć dużo uduszonego jarmużu) pasteryzowałam ok. 15 min. Może wystarczy krócej, ale wolałam nie ryzykować, zwł. że jarmuż był już nieco przestygnięty. Wszystkie słoiczki pięknie przetrwały :)
patrycccja Nov 9, 2014

Witam,pytanko takie jak długo pasteryzowac?
z góry dziękuję i pozdrawiam :)
cekJacekJa Nov 9, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dodatek: jarmuż duszony z pieczarkami (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
Sałatka chińska z aromatycznego, imbirowo-czosnkowego ryżu i kapusty pekińskiej (ovo-wege)
Jarmuż z bakaliami (wegańska)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Jarmuż zasmażany ze śmietaną (lakto-wege)
Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska)
Zapiekanka z ziemniaków w zalewie śmietanowej (lakto-wege)
Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas