7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dżem z bzu czarnego i marchewki

Obfituje w witaminę A, jest smacznym lekiem dla dzieci, osób starszych i rekonwalescentów.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g owoców bzu czarnego
400 g marchwi
cukier (1 kg dżemu na 0,5 kg cukru)

Przygotowanie:

Bez gotujemy 3 min. z 0,5 szkl. wody, przecieramy przez stylonowe sitko. Marchew pokrojoną w małe kawałki gotujemy z 0,5 szkl. wody i przecieramy przez sitko. Składniki łączymy i dodajemy cukier.

Dalej gotujemy i gorący dżem wkładamy do słoików. Można go krótko pasteryzować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 1, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Luna7, świetnie! Tez byłam przekonana że trzeba po przymrozkach i tak właśnie z roku na rok obserwuję, że bez przecież dojrzewa znacznie wcześniej... ;)
patrycccja Aug 25, 2013

Pierwsze słyszę! Tarnina, jarzębina, jałowiec - owszem. Ale dzika róża, głóg, czarny bez - nigdy!
Przynajmniej zgodnie z moją wiedzą.
Nie wiem, czy Gumowska ("Słońce w słoikach", str. 145, mniej więcej na środku strony) z 1988 roku jest wystarczająco stara i poważana, by zyskać miano wiarygodnego źródła, ale mimo to zacytuję:
"Nie tylko trzeba uważać, aby nie zbierać kwiatów czy owoców dzikiego bzu z miejsc skażonych, ale trzeba zbierać owoce tylko wtedy, gdy są już zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące. Gdy dojrzeją, po tym toksycznym związku nie ma śladu i nawet dzieci mogą takie dojrzałe jagódki jadać."
Zawsze jej wierzyłam i jakoś się nie zatrułam ;)
I przynajmniej u mnie w porze przymrozków naprawdę nie ma co zbierać z bzu. Z jarzębiny zresztą też, więc ląduje w zamrażarce. Słyszałam, że jarzębinę można też sparzyć wrzątkiem i to również niweluje jej trujące związki, ale jeszcze nie próbowałam tej metody.
Luna7 Aug 22, 2013

Zgodnie z dawnymi przepisami, czarny bez zbierało się po przymrozkach lub mroziło w zamrażalniku, jeśli zebrany był wcześniej (podobnie jak jarzębinę). Miało to na celu niwelowanie trujących własności świeżych owoców. To świetnie, że już nie jest to konieczne.
Dana Aug 22, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Syrop na kaszel z bzu czarnego (do butelek) (wegańska)
Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym (wegańska)
Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Idealny dżem malinowy (wegańska)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem jabłeczno-różany (wegańska)
Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas