7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowyNie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ryż biały
sól ew. olej do smażenia do metody IV: pół cebuli, pęczek zielonej pietruszki, zielona papryka do metody V: masło lub inny tłuszcz, zielona pietruszka Przygotowanie:I. Ryż myjemy i dokładnie odcedzamy. Podgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy ryż i, ciągle mieszając, prażymy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy go wrzącą wodą w ilości równej trzykrotnej objętości ryżu, solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1-2 minuty, a następnie wkładamy do niezbyt nagrzanego piekarnika lub trzymamy go na parze nad wrzącą wodą, aby napęczniał. Nie wolno ryżu mieszać, bo się poskleja.
II. Jest to metoda chińska. Umyty i odcedzony ryż wkładamy do takiej ilości zimnej wody (w garnku o grubych ściankach lub na patelni), by sięgała 2-3 cm wyżej od poziomu ryżu. Wolno gotujemy, bez przykrycia i bez mieszania, aż woda się wygotuje, lecz ryż będzie jeszcze wilgotny. Po zdjęciu z ognia ryż przykrywamy pokrywką i po 5-10 minutach podajemy. III. Umyty i odcedzony ryż wsypujemy do dużej ilości osolonego wrzątku, raz mieszamy, po czym przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 13 minut, licząc od momentu zagotowania (już nie mieszamy). Gotowy odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. IV. Umyty i odcedzony ryż wrzucamy na wrzący olej i, mieszając, dodajemy pół (w całości) cebuli oraz pęczek związanej zielonej pietruszki, a także pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i wodę w ilości równej półtorej objętości ryżu. Solimy, a gdy ryż się zagotuje dusimy na małym ogniu. Cebulę i pietruszkę wyjmujemy przy końcu duszenia. Przed podaniem na stół posypujemy ryż dodatkowo siekaną zieloną pietruszką. V. Umyty i odsączony ryż wkładamy do naczynia z odrobiną gorącego oleju lub margaryny i zalewamy dowolnym wywarem w ilości równej półtorej objętości ryżu. Gdy zawrze, wkładamy do piekarnika i dusimy do miękkości. Gotowy solimy w razie potrzeby oraz mieszamy z małą ilością masła lub innego tłuszczu i siekaną zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: Oct 14, 2009
Źródło/autor przepisu: książka "Gotujmy inaczej" Eva Monspart, Magda Salamon
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Czy można rozciąć ryż w paczce i ugotować go metodą chińską, czy trzeba kupić specjalny chiński ryż?
~Danara Aug 22, 2013
swietne, ale ja dodaje oliwe z oliwek ;p Jest smaczniejsza, i ma mniej chemii niz oleje ;p ale i tak swietny sposob przygotowania ryzu :)
~michal Oct 8, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Kasza jaglana z ryżem wg Pięciu Przemian (lakto-wege) Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska) Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska) Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege) Gotowane kabaczki faszerowane ryżem z pieczarkami i winegretem (wegańska) Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja Aug 25, 2013