7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy

Nie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż biały
sól
ew. olej do smażenia

do metody IV: pół cebuli, pęczek zielonej pietruszki, zielona papryka
do metody V: masło lub inny tłuszcz, zielona pietruszka

Przygotowanie:

I. Ryż myjemy i dokładnie odcedzamy. Podgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy ryż i, ciągle mieszając, prażymy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy go wrzącą wodą w ilości równej trzykrotnej objętości ryżu, solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1-2 minuty, a następnie wkładamy do niezbyt nagrzanego piekarnika lub trzymamy go na parze nad wrzącą wodą, aby napęczniał. Nie wolno ryżu mieszać, bo się poskleja.

II. Jest to metoda chińska. Umyty i odcedzony ryż wkładamy do takiej ilości zimnej wody (w garnku o grubych ściankach lub na patelni), by sięgała 2-3 cm wyżej od poziomu ryżu. Wolno gotujemy, bez przykrycia i bez mieszania, aż woda się wygotuje, lecz ryż będzie jeszcze wilgotny. Po zdjęciu z ognia ryż przykrywamy pokrywką i po 5-10 minutach podajemy.

III. Umyty i odcedzony ryż wsypujemy do dużej ilości osolonego wrzątku, raz mieszamy, po czym przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 13 minut, licząc od momentu zagotowania (już nie mieszamy). Gotowy odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

IV. Umyty i odcedzony ryż wrzucamy na wrzący olej i, mieszając, dodajemy pół (w całości) cebuli oraz pęczek związanej zielonej pietruszki, a także pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i wodę w ilości równej półtorej objętości ryżu. Solimy, a gdy ryż się zagotuje dusimy na małym ogniu. Cebulę i pietruszkę wyjmujemy przy końcu duszenia. Przed podaniem na stół posypujemy ryż dodatkowo siekaną zieloną pietruszką.

V. Umyty i odsączony ryż wkładamy do naczynia z odrobiną gorącego oleju lub margaryny i zalewamy dowolnym wywarem w ilości równej półtorej objętości ryżu. Gdy zawrze, wkładamy do piekarnika i dusimy do miękkości. Gotowy solimy w razie potrzeby oraz mieszamy z małą ilością masła lub innego tłuszczu i siekaną zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Oct 14, 2009
Źródło/autor przepisu: książka "Gotujmy inaczej" Eva Monspart, Magda Salamon
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Danara, nie potrzebujesz specjalnego ryżu. Możesz też kupić ryż w kilogramowych paczkach, wyjdzie taniej niż rozcinać torebki ;)
patrycccja Aug 25, 2013

Czy można rozciąć ryż w paczce i ugotować go metodą chińską, czy trzeba kupić specjalny chiński ryż?
~Danara Aug 22, 2013

swietne, ale ja dodaje oliwe z oliwek ;p Jest smaczniejsza, i ma mniej chemii niz oleje ;p ale i tak swietny sposob przygotowania ryzu :)
~michal Oct 8, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Kasza jaglana z ryżem wg Pięciu Przemian (lakto-wege)
Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska)
Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)
Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege)
Gotowane kabaczki faszerowane ryżem z pieczarkami i winegretem (wegańska)
Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas