7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54  


Sorbet truskawkowy (wegańska)
Hm, co z woda pytasz? Wiesz, trochę czasu minęło od kiedy te lody robiłam, ale idę o zakład, że wodę pominęłam....
Ale ona zasadniczo występuje w przepisie - cukier należy zagotować "w niewielkiej ilości wody". Może 200ml to niewielka ilość?
patrycccja 2009-02-20 10:58:11.407

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Nie, jest ze zwykłej, białej pszennej mąki. Dopiero mam zamiar spróbować zrobić z razowej - idę o zakład, że wyjdzie ekstra :) Ponieważ jednak baaaaaardzo rzadko piekę ciasta... to razowe zdjęcie raczej nieszybko się tu pojawi ;)
patrycccja 2009-02-17 20:44:17.693

Napój (koktajl) orzechowo-sojowy z dodatkiem płatków owsianych (wegańska & RAW)
A ja dla odmiany trzymałam się proporcji. I potwierdzam: pychota! I wcale nie za słodkie, jak się obawiałam. A do tego całkiem pożywne :) Jedna uwaga: wg. mnie lepiej najpierw dokładnie zmiksować "stałe" składniki i dopiero wtedy dolać mleko. Naprawdę fajna rzecz - zwł. jak wpada się głodnym do domu ;)
patrycccja 2009-02-09 15:38:42.856

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Oj tak, jarmuż dobra rzecz :) Niestety udało mi się go dostać chyba w sumie tylko 3 razy w ciągu kilku ostatnich lat :( Bo większość osób niestety w ogóle nie wie co to jest i co z tym zrobić... Też byłabym więc wdzięczna za info, czy da się go gdzieś kupić :) W Niemczech podobno bardzo popularny jest jarmuż mrożony. Fajnie by było, gdyby i u nas się pojawił :)
patrycccja 2009-02-09 14:02:46.368

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
Marysia_S, czy na pewno użyłaś octu jabłkowego? I czy wszystko robiłaś zgodnie z przepisem? Ja bardzo ściśle trzymałam się podanych proporcji, tylko cukru dodałam mniej, i wyszło pyszne! Nie rozumiem czemu tobie nie miałoby się udać...
patrycccja 2009-02-08 12:11:52.252

Sałatka makaronowa z selerem naciowym (wegańska)
Ha, co więcej jest to świetna sałatka do pracy. Kolorowa, apetyczna, syta, a do tego nie tylko można, ale wręcz należy przygotować ją dzień wcześniej :)
patrycccja 2009-02-01 15:56:41.692

Sałatka makaronowa z selerem naciowym (wegańska)
Mniam. Bardzo fajny, wytrawny smak :) Seler powinien być wg. mnie posiekany na cienkie plasterki. Trochę się obawiałam, czy sałatka nie będzie zbyt... oryginalna, ale jest świetna. Nawet bez chłodzenia :P
patrycccja 2009-01-28 21:04:58.685

Pseudo powidła (wegańska)
Oj z daktyli to bym chyba nie przeżyła, takie słodkie ;) Chyba że jako dodatek do masła orzechowego...
patrycccja 2009-01-27 21:08:14.387

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska)
Delicje! Całej rodzinie smakowało :) Tym razem zrobiłam zdjęcia, więc niedługo wrzucę.
patrycccja 2009-01-01 16:05:24.317

Pyszne buraczki z orzechami doprawione czosnkiem (wegańska)
Uwielbiam orzechy, a czosnkowy aromat ekstra podkręca smak sałatki. Buraczki doprawiłam jeszcze odrobiną soli i sokiem z cytryny. Mniam :)
patrycccja 2008-12-31 21:05:24.419

Kwitnący tulipan (ciasto co robi wrażenie) (ovo-wege)
Przejrzałam sieć, w szczególności zdjęcia, i bez wątpienia należy wszystko wlać do jednej formy. Chociaż jeśli upieczesz warstwy i czymś je przełożysz to też przecież wyjdzie.
W sieci generalnie jest dużo przepisów i dyskusji nt. tego ciasta. Każdy ma inny patent na nakładanie: 4 warstwy, 8 warstw, nakładanie łyżką "placków"... Jedni pieką w prodiżu, inni w tortownicy, jeszcze inni w podłużnej foremce... Dowolność jest ogromna. Daj znać jak Ci wyszło i jaki sposób ty przetestowałaś :)
patrycccja 2008-11-17 19:01:56.288

Miód z mniszka lekarskiego (popularny mlecz) (wegańska)
No i... co z robaczkami które w tych kwiatkach mieszkają? Robaczki wegetariańskie nie są ;)
patrycccja 2008-11-13 18:19:50.415

Falafel (felafel) (wegańska)
Kordonia, ta maszynka ma bardziej elegancką i apetyczną nazwę. Maszynka do mielenia :)
patrycccja 2008-11-03 21:13:31.482

Jarskie flaki z naleśnikow (wegańska)
Całe lata ich nie robiłam! Pomimo nazwy danie jest po prostu przepyszne. Możemy je doprawić wg. własnego gustu zupełnie się nie przejmując "oryginalnym" przepisem. Ja np. lubię dosyć łagodnie z wyraźną nutą imbiru i ziół :)
PS: Ja bym tam nawet nie wiedziała, jak przyprawić zgodnie z "oryginałem" bo też nigdy "oryginału" nie jadłam ;)
patrycccja 2008-10-26 20:27:56.125

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska)
Mmmmm, palce lizać! Bogaty, wielowarzywny smak. Jak dla mnie nie potrzeba żadnych dodatkowych, konkretniejszych przypraw. Smak warzyw to jest to. No i faktycznie trochę przypomina sos grecki :) Sos naprawdę klasa!
patrycccja 2008-10-12 22:34:06.445

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów - są smaczniejsze, bardziej konkretne w smaku niż białe i nie ma problemu z obieraniem włóknistej skórki ;) Chociaż same końcówki również w zielonych mogą być stwardniałe - dobrze jest to po ugotowaniu sprawdzić i takie końcówki poodcinać.
Jeśli o gotowanie idzie, to bardziej mi odpowiada gotowanie na parze - są jakieś takie w konsystencji lepsze. No i faktycznie wystarcza kilka minut, żeby były doskonałe! Później odrobina oliwy i soli, opcjonalnie sok z cytryny, i palce lizać!
patrycccja 2008-06-20 20:28:02.173

Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska)
Wow, nie spodziewałam się, że makaron, szparagi i oliwki dadzą w rezultacie coś aż tak pysznego! Zwłaszcza, że za czarnymi oliwkami nie przepadam jakoś szczególnie (w przeciwieństwie do zielonych). Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę :) Pyszności!
patrycccja 2008-06-20 19:05:22.629

Kokardki ze szparagami i sosem pomidorowym [Farfalle agli asparagi] (wegańska)
Muszę przyznać że wyszło pyszne. Zastosowałam sie do podanych proporcji, tylko pomidorów wzięłam trochę więcej :) Przez nieuwagę szparagi gotowałam trochę dłużej niż trzeba, tak że były akurat do jedzenia. Nie dodałam ich więc do pomidorów, tylko skropiłam oliwą, delikatnie posoliłam i wrzuciłam na makaron, a całość polałam sosem pomidorowym. Przy okazji ładniej wyglądało - polecam :)
patrycccja 2008-06-17 19:50:50.467

Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
Młoda kapusta to rewelacja - jest pyszna i szybciutko się gotuje. Sam przepis okazał się dość odporny na modyfikacje - zakupy robiłam z pamięci, zamiast marchewki kupiłam młodą włoszczyznę i zupełnie zapomniałam o koperku. I tak wyszło przepyszne, chociaż z koperkiem na pewno byłoby jeszcze lepsze :)
patrycccja 2008-06-09 17:33:13.446

Sorbet truskawkowy (wegańska)
Mmmmm, pyszności! Zazwyczaj robiliśmy lody truskawkowe z wykorzystaniem bananów. Po raz pierwszy robiłam z dodatkiem soku. Jedyną rzecz, którą zmieniłam, to ilość cukru - dodałam 2 płaskie łyżki brązowego cukru i to w zupełności wystarcza. Lody były gotowe po około 3,5 godz. tyle że do tego czasu połowa znikła od tego "mieszania" ;)
patrycccja 2008-06-08 17:53:31.093

Paćka pomidorowo-oliwkowa do kanapek (wegańska)
"Paćka" nie brzmi zbyt zachęcająco... na szczęście nie zniechęciło mnie to do tego przepisu, bo jest po prostu rewelacyjny! To taka oliwkowa wariacja na bruschette - palce lizać :)
patrycccja 2008-06-07 18:17:28.831

Bananowa improwizacja z grilla (wegańska)
Oj nie, tylko nie obierać ze skórki! Cały myk polega właśnie na tym, że skórka działa jak opakowanie i naczynie w jednym :) Rozcina się ją dopiero, kiedy banany są już gotowe. Moje ulubione to banany z posiekanymi orzeszkami, mmmm.
patrycccja 2008-05-07 20:15:58.3

Ryż na sypko z mikrofali (wegańska)
Świetny patent - naprawdę wyszło :) Robiłam ryż jaśminowy, który gotowałam też dzień wcześniej, ale tradycyjnie. Ten z mikrofali wyszedł nawet lepiej, bo był mniej kleisty.
patrycccja 2008-04-21 15:18:46.307

Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Bardzo dobre. Świetny jest dodatek świeżej kolendry, a chutney z jabłek wprost genialnie dopełnia całości - palce lizać! Sama ciecierzyca wyszła łagodna w smaku, delikatnie aromatyczna. Pewnie dlatego, że tym razem, bojąc się przesadzić, dodawałam po pół _płaskiej_ łyżeczki poszczególnych przypraw. Następnym razem dodałabym nieco pełniejsze.
No, dziś był dzień eksperymentów. Niedługo wrzucę zdjęcia :)
patrycccja 2008-04-20 15:44:54.513

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
Owocowo-słodki, nieco pikantny i mocno aromatyczny... super! :) Z ryżem z dodatkami, np. właśnie z ryżem i ciecierzycą po hindusku, po prostu REWELACJA! Acha, dodałam 2/3 szklanki cukru brązowego zamiast pełnej i wcale nie było za mało słodkie. Następnym razem dodałabym nawet jeszcze mniej.
patrycccja 2008-04-20 15:33:07.016

   44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas