7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

30 dag pszenicy
1/2 kg maku
w wersji NIEwegańskiej: 5 łyżek miodu + 30 dag cukru
w wersji wegańskiej: słód
10 dag migdałów
20 dag orzechów
10 dag rodzynek
aromat waniliowy
woda

Przygotowanie:

Ziarno pszenicy opłukać, wilgotne wsypać do donicy, ucierać wałkiem, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Ucieranie ma na celu oczyszczenie ziaren z twardej skórki. Skórki zbierające się na wałku należy usuwać. Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać potrójną objętością wody. Gotować tak jak kaszę - gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika, lub gotować w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić zalać powtórnie. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i utrzeć w donicy (makutrze) lub przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 szklankach wody (lub słodem).

Dodać umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórki i posiekane migdały, zapach waniliowy oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszać, oziębić w lodówce. Zjeść natychmiast, nie przechowywać.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 12, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie pl.rec.kuchnia, przepis podał Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

dodaję czasem też do kutii coś zamiast śmietanki z przepisów nie wegańskich, i to może być śmietanka kokosowa, sojowa, albo mleczko kokosowe, albo jakiekolwiek mleczko gęste zbożowe lub orzechowe, nasionkowe, to nie jest koniczne ale wzbogaca smak
rzeczywiście kutii nie da się długo przechowywać, kwaśnieje szybko po dwóch dniach może już być niedobra, proponuję robić mało, albo zapraszać dużó gości
a no i dodaję jeszcze daktyle i/lub figi
-K2- Dec 23, 2010

hmmm mniej więcej na ile to osób?
Irokezik91 Dec 22, 2010

Ja kupuje od wielu lat pszenicę juz obraną z łusek, a teraz na bazarach jest napis "kutia" na pszenicy na kutię. Gotuje się ok. pół godziny, mozna zostawic w garnku na ok. 2 godziny, reszta wody wsiąknie. Zgadza się jednak, że smak kutii jest lepszy, jeśli się przyrządzi pszenicę, jak w przepisie.
~Izka Sep 13, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kutia ryżowa (wegańska)
"Kutia" inaczej (z kaszą jaglaną) (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas