
7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
w tym 4927 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:30 dag pszenicy
1/2 kg maku w wersji NIEwegańskiej: 5 łyżek miodu + 30 dag cukru w wersji wegańskiej: słód 10 dag migdałów 20 dag orzechów 10 dag rodzynek aromat waniliowy woda Przygotowanie:
Ziarno pszenicy opłukać, wilgotne wsypać do donicy, ucierać wałkiem, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Ucieranie ma na celu oczyszczenie ziaren z twardej skórki. Skórki zbierające się na wałku należy usuwać. Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać potrójną objętością wody. Gotować tak jak kaszę - gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika, lub gotować w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić zalać powtórnie. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i utrzeć w donicy (makutrze) lub przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 szklankach wody (lub słodem). Dodać umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórki i posiekane migdały, zapach waniliowy oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszać, oziębić w lodówce. Zjeść natychmiast, nie przechowywać.
Nadesłał(a) pat,
dnia: Dec 12, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie pl.rec.kuchnia, przepis podał Z.Wodecki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:
Ja kupuje od wielu lat pszenicę juz obraną z łusek, a teraz na bazarach jest napis "kutia" na pszenicy na kutię. Gotuje się ok. pół godziny, mozna zostawic w garnku na ok. 2 godziny, reszta wody wsiąknie. Zgadza się jednak, że smak kutii jest lepszy, jeśli się przyrządzi pszenicę, jak w przepisie.
~Izka Sep 13, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kutia ryżowa (wegańska)"Kutia" inaczej (z kaszą jaglaną) (wegańska) Nowości:Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ziemniaczana parmigiana (lakto-ovo-wege) Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska) Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
rzeczywiście kutii nie da się długo przechowywać, kwaśnieje szybko po dwóch dniach może już być niedobra, proponuję robić mało, albo zapraszać dużó gości
a no i dodaję jeszcze daktyle i/lub figi
-K2- Dec 23, 2010