7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzynkowiec (ciasto rodzynkowe)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

30g drożdży
1/2 szkl. + 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
rodzynki - 200g
masło roślinne, 1/2 szkl.
2 szkl. mąki razowej
1 szkl. białej mąki
ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy
szczypta soli
1/2-1 szkl. orzechów

Przygotowanie:

30g drożdży rozbełtać w 1/2 szkl. letniej wody z 1 łyżką cukru trzcinowego lub miodu, odstawionych do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
200-gramową paczkę rodzynek gotować w szklance wody 5-10 min. Wodę odcedzić i ostudzona.
Wymieszać w misce masło roślinne, 1/2 szkl. miodu lub cukru trzcinowego, szklankę ostudzonej wody z gotowanych rodzynek, szczyptę soli, 1/2 szkl. mąki razowej i ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy i 1 szkl. białej mąki. Po wymieszaniu tych składników dodać miksturę drożdżową i odstawić całość do wyrośnięcia.
Przygotować prodiż i 1/2-1 szkl. orzechów. Gdy ciasto wyrośnie (ok. 15-20 minut w ciepłym miejscu) dodać 1 i 1/2 szkl. mąki razowej, orzechy i rodzynki (te gotowane). Całość, gdy znowu trochę podrosła w otwartym prodiżu, została upieczona w ciągu ok. 40 min. (należy sprawdzić po tym czasie, czy jest ok.) i 200oC.

Wskazówki i uwagi:

Można ten placek piec też na blasze w piekarniku.
Nadesłał(a) ~Ruda (Dorota), dnia: Dec 18, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Co do drozdzowych, to nie wyjmuje ich od razu z piekarnika, tylko czekam by doszlo do siebie z 10 minut, dopiero potem wyjmuje i czeka sobie w formie z 30 minut. Wtedy ciasto mi nie opada :)Ale moze to zalezy od piekarnika.
~Silverka Jul 4, 2010

coraz lepiej mi wychodzi :) i tylko mi opada pod koniec pieczenia.... podobno drozdzowe wcale ne jest takie latwe do zrobienia.

a zeby bylo weganskie, to uzywam oleju zamiast masla (mniej niz 1/2 szklanki, ale ciut wiecej niz 1/3). i slodu zamiast cukru lub miodu - i rowniez nieco zmniejszam ilosc, bo dla mnie slodyxze nie moga byc za slodkie ;)

mniam mniam :) ruda ma fajne przepisy - mozna je wyprobowywac w ciemno :)
patrycccja Mar 6, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem (wegańska)
Bananowo-egzotyczna, rodzynkowo-fantastyczna i ryżowo-dietetyczna słodycz (lakto-wege)
Jabłka w cieście (wegańska)
Ciasto z rodzynkami (ovo-wege)
ciasto japońskie (ovo-wege)
Kalafior w cieście (ovo-wege)
Ciasto dyniowe (wegańska)
Ciasto ze śliwkami (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto cappucino (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas