7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:30g drożdży
1/2 szkl. + 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu rodzynki - 200g masło roślinne, 1/2 szkl. 2 szkl. mąki razowej 1 szkl. białej mąki ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy szczypta soli 1/2-1 szkl. orzechów Przygotowanie:30g drożdży rozbełtać w 1/2 szkl. letniej wody z 1 łyżką cukru trzcinowego lub miodu, odstawionych do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
200-gramową paczkę rodzynek gotować w szklance wody 5-10 min. Wodę odcedzić i ostudzona. Wymieszać w misce masło roślinne, 1/2 szkl. miodu lub cukru trzcinowego, szklankę ostudzonej wody z gotowanych rodzynek, szczyptę soli, 1/2 szkl. mąki razowej i ewentualnie trochę startej skórki pomarańczy i 1 szkl. białej mąki. Po wymieszaniu tych składników dodać miksturę drożdżową i odstawić całość do wyrośnięcia. Przygotować prodiż i 1/2-1 szkl. orzechów. Gdy ciasto wyrośnie (ok. 15-20 minut w ciepłym miejscu) dodać 1 i 1/2 szkl. mąki razowej, orzechy i rodzynki (te gotowane). Całość, gdy znowu trochę podrosła w otwartym prodiżu, została upieczona w ciągu ok. 40 min. (należy sprawdzić po tym czasie, czy jest ok.) i 200oC. Wskazówki i uwagi:Można ten placek piec też na blasze w piekarniku.
Nadesłał(a) ~Ruda (Dorota),
dnia: Dec 18, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
coraz lepiej mi wychodzi :) i tylko mi opada pod koniec pieczenia.... podobno drozdzowe wcale ne jest takie latwe do zrobienia.
a zeby bylo weganskie, to uzywam oleju zamiast masla (mniej niz 1/2 szklanki, ale ciut wiecej niz 1/3). i slodu zamiast cukru lub miodu - i rowniez nieco zmniejszam ilosc, bo dla mnie slodyxze nie moga byc za slodkie ;) mniam mniam :) ruda ma fajne przepisy - mozna je wyprobowywac w ciemno :) patrycccja Mar 6, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem (wegańska)Bananowo-egzotyczna, rodzynkowo-fantastyczna i ryżowo-dietetyczna słodycz (lakto-wege) Jabłka w cieście (wegańska) Ciasto z rodzynkami (ovo-wege) ciasto japońskie (ovo-wege) Kalafior w cieście (ovo-wege) Ciasto dyniowe (wegańska) Ciasto ze śliwkami (wegańska) Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Ciasto cappucino (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Silverka Jul 4, 2010