7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierogi okropnie cynamonem pachnące ze śliwkami lubią najbardziej

Proste, szybkie i smaczne. Uff... pychota i cukier. Dużo cukru!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
ciepła woda - około szklanki

nadzienie:
kilogram śliwek bardzo dojrzałych i słodkich
pół szklanki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.

By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.

Czas na nadzienie.

Proste, szybkie i smaczne. Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki, wrzucam do miski, dodaję cukier, i cynamon. Mieszam delikatnie, by wszystkie owoce pokryły się równomiernie cukrem i cynamonem. Tak przygotowane śliwki opakowuję w ciasto pierogowe.

Czas by przyrządzić pierogi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką.

Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody.

Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

Doskonałe polane gęstą, kwaśną śmietaną, lub w wersji lżejszej z jogurtem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 25, 2003
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

"opakować ciastem pierogowym śliwki" - oczywiscie autorowi chodzilo o zrobienie po prostu pieroga ze sliwkami w srodku, co opisuje w dalszej czesci przepisu. ta uwaga jest tylko podsumowaniem czesci dotyczacej nadzienia. oznacza tyle co "nadzienie jest juz gotowe".
a farsz to oczywiscie sliwki - zgadza sie. autor po prostu wykorzystal tresc innego swojego przepisu:
puszka.pl/przepis/3260-przepis.html
i sformulowanie "farsz" zostalo, choc oczywiscie lepszy bylby zwrot "nadzienie".
patrycccja May 26, 2003

Przepis brzmi bardzo smakowicie. Nie jest dla mnie, niestety, do końca jasny. Co to znaczy "opakować ciastem pierogowym śliwki", a potem przygotować pierogi. Dalej - wkładać duże porcje farszu na ciasto - przecież ten "farsz" to śliwki. Czy mam rację?
~Jan Roch May 26, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi serowe i słodkie - takie, jakie dzieci lubią najbardziej (bez ograniczeń)
Pierogi ziemniaczane parmezanem mocno pachnące (ovo-wege)
Zupa ze śliwek z cynamonem i goździkami (lakto-wege)
cukinia pachnąca estragonem (wegańska)
Sałatka witaminowa a kolorowa okropnie (wegańska & RAW)
Pilaw wegetariański okropnie kolorowy (wegańska)
Cebula i pieczarki rozkosznie pachnące ziołami (z grilla) (wegańska)
Kukurydza delikatna a masłem pachnąca (grill) (wegańska)
Bardzo kolorowa surówka (wegańska & RAW)
Bardzo czekoladowe lody (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas