7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Duszona kapusta pekińska skropiona sosem sojowym

Średnia ocena: [4.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta pekińska
olej do smażenia
sos sojowy
ew. parę kropel karmelu dla słodkiego posmaku i koloru

Przygotowanie:

Posiekaj kapustę pekińską dość drobno, ale w paski, nie na miał. Na patelni rozgrzej troszkę oleju, wrzuć kapustę, przemieszaj, jeszcze przemieszaj, ona powinna się powlec tym olejem - to robisz na ostrym ogniu.

Potem malutki płomień, przykryć pokrywką - kapusta zacznie puszczać sok i mięknąć. Pokropić sosem sojowym dość szczodrze i dodać troszkę wody. I niech się dusi aż te grubsze kawałki kapusty zaczną nabierać brązowawego koloru. Może być już, ja doprawiam paroma kroplami karmelu - dodaje potrawie specyficznej słodyczy i świetnie farbuje na brązowo.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kudlata z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pychotka.Dodałem kilka pieczarek i wyszło niezle.Zaserwowałem sobie z makaronem,polecam.
szoki 2008-12-02 18:27:25.058

Bardzo dobre jako dodatek do obiadu. Można w ten sposób też przyrządzić kapustę włoską i jarmuż. Ja jeszcze dodaję czasami czosnek i cebulę i trochę suszonego czili, żeby zaostrzyć nieco jarzynkę. :-)
bartolome 2008-08-04 19:55:24.878

bardzo proste, szybkie i smaczne, choć początkowo obawiałam się że z samym sosem sojowym może być niezbyt zachwycające. wody należy dodać naprawde malutko, tyle żeby kapusta się nie przypaliła zanim nie puści soku. bardzo fajnie smakuje wymieszane z makaronem - taka potrawa a'la łazanki z kapustą :)
patrycccja 2002-12-02 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska)
Kapusta pekińska z sosem sojowym i groszkiem (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z winem (wegańska)
Podsmażane pieczarki z papryką i cebulką, obficie skropione sosem sojowym (wegańska)
Kapusta pekińska duszona z jabłkiem i zasmażką (wegańska)
Fasolka duszona z kapustą pekińską i sezamem (wegańska)
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowym (lakto-wege)
Surówka z czerwonej kapusty z cebulką i sosem sojowym (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas