puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	Nowości
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
							
							Najlepszy  domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem  kapuśniak,  ogórkową,  żurek,  krupnik, a nawet  ekspresową pomidorówkę.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
							
							Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
							
							Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Placki koreańskie z warzywami i czosnkowym sosem sojowym
							
								autor: admin
								dieta: ovo-wege
							 
							Janek: "Od kilku lat mam w swoich zbiorach przepis, który sprawdził się i jest przeze mnie wykorzystywany od czasu do czasu. Bardzo podobny do  okonomiyaki. Z tym, że pochodzi z Korei. Przepis pochodzi z wydawnictwa poświęconego kuchni, z tym, że nie pamiętam już z jakiego."  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pasta z groszku mrożonego a'la hummus
							
								autor: ~pat
								dieta: wegańska
							 
							Inspirowane przepisem na hummus. Robi się błyskiem. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
							
							Dodałam do  manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Czekoladowa kawa
							
								autor: ruta
								dieta: wegańska
							 
							Bo kto nie lubi czasem wypić słodkiej kawy "z mlekiem" :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Chrupiąca tortilla z serem, warzywami i kiełkami
							
								autor: admin
								dieta: lakto-ovo-wege
							 
							Tortilla jest szybką i zdrową przekąską, smaczną na ciepło i na zimno - na wynos. Z surówką może być świetnym i tanim daniem obiadowym. Poza tym co to za filozofia zmieszać wodę z mąka i dodać warzywa? 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Surówka z selera naciowego z ogórkiem, owocami i bakaliami
							
							Lekka, wiosenno-letnia surówka. Bardzo szybka do zrobienia. Nadaje się do zabrania w pudełku do pracy. Długo zachowuje naturalny zielony kolor. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zupa miso z glonami nori
							
							Błyskawiczna, prościutka, pyszna i rozgrzewająca :) Kupne zupy (czy to ekspresowe czy w restauracjach) zawierają zazwyczaj dashi - japoński bulion rybny. Zdarza się, że w menu oznaczone są jako potrawy wegetariańskie, ale po dopytaniu wychodzi szydło z worka. Lepiej więc zrobić zupkę samemu - a jakie wrażenie się robi na gościach! :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Rozgrzewające kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem
							
							Pomysł o tyle fajny, że nie wymaga żadnych szczególnych zakupów - wystarczy mieć pod ręka migdały lub inne orzechy :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ryżowo-pieczarkowa wariacja na soczewicę na sypko
							
								autor: ~Czesia
								dieta: wegańska
							 
							Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pizza jajeczna - omlet z warzywami
							
							Szybki, smaczny i syty obiad dla każdego. :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Wytrawna zupa migdałowa
							
							Ponoć jest to specjalność kuchni algierskiej. Nie mam pojęcia, czy rzeczywiście tak się jada w tym kraju, ale zupa jest warta wypróbowania. I do tego dość ekspresowo się ją robi. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Warstwowa sałatka ryżowa z ogórkami konserwowymi, cebulką i jajkami
							
							Smaczna i szybka w wykonaniu sałatka na każdą okazję. Pamiętam ją z czasów technikum, gdy wszyscy z klasy walczyli przy stole wigilijnym o jak najbliższe miejsce przy owej sałatce ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sałata rzymska z pomidorkami i pestkami
							
								autor: ruta
								dieta: wegańska & RAW
							 
							Przepyszna, błyskawiczna i sycąca sałatka! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sałatka z ananasa i orzeszków ziemnych z kiełkami
							
								autor: ~samurajka
								dieta: lakto-wege
							 
							Banalnie prosta, lekka i pyszna sałatka, idealna na babski wieczór ;) i nie tylko. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ciasto kokosowo-jabłkowe z okary
							
							Przepis pochodzi z książki "Nakarmic duszę", wyszperałam go na jakimś blogu, a wersja zaprezentowana poniżej przedstawia moją modyfikację. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Dal Makhani
							
							Gęsta zupa z czarnej soczewicy urad dal - danie kuchni indyjskiej. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Krem czekoladowo - bananowy
							
							Moja własna kreacja wymyślona z tęsknoty za czymś podobnym do Nutelli ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Owsianka z bananem i marchewką
							
							Bardzo dobry, szybki, smaczny (i, ostrzegam, słodki!) sposób na śniadanie. Owsianka pięknie pachnie i ma ciekawy kolor. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Prosty makaronowy stir fry w dwóch wersjach - pieczarkowej i brokułowej
							
							Szybki obiad - przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut, a po ciężkim dniu naprawdę poprawia nastrój :) Można spokojnie traktować ten przepis jako czyszczenie lodówki i powrzucać resztki warzyw jakie mamy w kuchni. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony)
							
							Ilovetofu: "Robiłam już kilka razy serniki wegańskie. Te na zimno zawsze powalały, ale z tymi na ciepło było trochę przebojów. Otóż czynnikiem odpowiedzialnym za wszystkie pozostałe porażki jest wszechobecna kasza manna. [...] Zamiast sernika mamy twardą kaszową breję z grudkami niezmielonego tofu. Naprawdę, opłaca się skołować kostkę tofu więcej i delektować się ciastem, które łudząco imituje sernik tradycyjny. Nie dość, że cieszymy się doskonałym smakiem , to jeszcze mamy tą radochę, że nasz wypiek jest w całości cruelty free. " 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |