puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	Nowości
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Deser jabłkowy z płatkami kukurydzianymi
							
							Świetne danie! Sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu
							
								autor: joa
								dieta: wegańska
							 
							Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry
							
							Sos pasuje do tofu, kotletów warzywnych, może służyć jako dip. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Aromatyczno-ziołowe ciasto na pizzę
							
							Ciasto jest tak dobre, że nie wymaga wielu składników na wierzch, ani intensywnych sosów. Właściwie, to można jeść je samo :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pieczarkowo-jęczmienne kotleciki wg 5 Przemian
							
								autor: Izaraj
								dieta: lakto-wege
							 
							Naprawdę proste i pyszne kotleciki z drobniutkiej kaszy jęczmiennej... Do tego polecam buraczki na ciepło, surówkę z kiszonej kapusty, sałatę w sosie jogurtowym, gulasz z warzyw, itp, itd... 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Uniwersalna pikantna zalewa octowa do warzyw i kotletów sojowych (z pepperoni)
							
							Zalewa ta świetnie pasuje zarówno do fasolki szparagowej, czosnku, ogórków, jak i smażonych wcześniej kotletów sojowych. Jest w niej mało octu, dlatego nie zdominuje on smaku przyrządzonych przetworów. Należy je zjeść w ciągu tygodnia. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Fasolka z konserwowym groszkiem w pomidorach na ostro
							
								autor: ~altelily
								dieta: wegańska
							 
							Pyszne i bardzo sycące danie na szybko. :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Koktajl bananowo-bakaliowy
							
							Bardzo łatwa bomba witaminowa, szybkie przygotowanie i pyszne na śniadanie! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Owsianica - owsiana "jajecznica"
							
								autor: kra
								dieta: wegańska
							 
							Nie pamiętam dobrze smaku jajecznicy, ale wydaje mi się, że jest w owsianicy coś podobnego:) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Koktajl bananowy z waniliowym serkiem homogenizowanym
							
								autor: pestka
								dieta: lakto-wege
							 
							Pyszny, idealny na śniadanie, łatwy w przygotowaniu i sycący :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami
							
							Naszło mnie, że mam ochotę na sałatkę ryżową z awokado i że na pewno będzie pyszna. Znalazłam w necie kilka przepisów, zrobiłam coś pomiędzy i... wyszło super. Innym razem w ostatniej chwili okazało się, że awokado nie nadawało się do użycia - sałatka i tak była dobra ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Szaszłyki "tradycyjne" z kotletami sojowymi (smażone lub grillowane)
							
							Przepis zaczerpnęłam od od obcych i przerobiłam na nasze :)
Szaszłyki są smaczne, proste do wykonania i wyglądają ślicznie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Muffinki jeżynowe lub malinowe
							
							Pyszne, kipiące owocami muffinki <3. Zresztą sami spróbujcie, co tu pisać. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Domowa skórka kandyzowana
							
							Co prawda skórkę kandyzowaną można bardzo tanio kupić w sklepie, ale kto tam wie, co w niej siedzi? Otrzymanie jej w domowych warunkach jest bardzo proste, a smak lepszy niż w przypadku "kupnej". 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pasta z cebuli, kiełków słonecznika i pokrzywy
							
							Pasta do chleba. Idealna na wiosnę, gdy rosną pokrzywy. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Grillowany mix warzyw z bakłażanem i cukinią
							
							Na grillu nie koniecznie musi być mięso. Można zjeść grillowane tofu lub warzywa. A oto przepis na warzywa z grilla! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |