
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:1 szklanka soczewicy czerwonej
4 cebule 4 marchewki 1/4 selera (korzeń) oliwa do smażenia 2-3 ząbki czosnku sól przyprawy, np. pieprz rzeżucha 3 jajka + bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie:
Soczewicę przelewam zimną wodą, gotuję do miękkości.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, marchewkę oraz seler ucieram na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa smażę na oliwie, aż będą miękkie. Dodaję czosnek i przyprawy. Do ostudzonej soczewicy dodaję posiekaną rzeżuchę, podsmażone warzywa i roztrzepane jajka. Taką masę (przypomina mi trochę ciasto marchewkowe :) wlewam do blaszki na keks wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30-35 minut. Wskazówki i uwagi:Przyprawy jakich używam to sól i pieprz. Lubię lekko ostry smak rzeżuchy i dlatego nie dadaję nic innego, ale myślę, że papryka albo chili mogłyby równie pasować.
Zanim wyjmę pasztet z blaszki czekam aż zupełnie ostygnie.
Nadesłał(a) ~Alina,
dnia: Apr 3, 2011
Źródło/autor przepisu: internet/niestety nie znam
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw z egzotycznymi przyprawami (ovo-wege) Pasztet z soczewicy i warzyw z włoskimi orzechami (bez ograniczeń) Pasztet z soczewicy i soi (bez ograniczeń) Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska) Pasztet z dyni i soczewicy (wegańska) Świąteczny pasztet z soczewicy (wegańska) Pasta z soczewicy i warzyw (wegańska) Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń) Pasztet bez jaj, z dyni i czerwonej soczewicy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Ola B. Apr 23, 2011