puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	Nowości
	
		
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kotlety szpinakowe z tofu
							
							Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór.
Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą)
							
							Na fali fascynacji Łuczajem zaczęłam eksperymentować z różnymi dziwnościami i wyszło całkiem smaczne :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Makaron gotowany w sosie pomidorowym
							
							Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki (pieczarki, brokuły, tofu, fasolka, groszek itp.). Niewątpliwą zaletą jest to, że do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednego garnka :). 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Buraczki z miętą - surówka
							
							Podajemy np. na brązowym ryżu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zupa z czerwonej soczewicy z curry i grzankami
							
							Bardzo prosta do przygotowania zupa z soczewicy o smaku curry. Sama w sobie wegańska. Grzanki wegetariańskie - mogą zostać zastąpione wersją wegańską, jeśli zamiast serów wykorzystane zostanie tofu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
							
							Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota!
							
							Do tej pory zawsze robiłam sos z paczki i dodawałam swoje składniki. W końcu postanowiłam zacząć robić swój sos żeby nie faszerować się tą chemią.. Tym bardziej, że uwielbiam spaghetti i często je robię. Wynik? Nigdy więcej sosu z paczki!! :P 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
							
							Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Jagodzianki
							
								autor: Kinga
								dieta: lakto-ovo-wege
							 
							Smak dzieciństwa.... A dzięki przetrzymaniu ciasta w lodówce przez noc, jest ono mięciutkie i wilgotne. Dużo smaczniejsze niż normalnie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sałatka ze wstążek marchewki i cukinii
							
							Bukiecik ze wstążek marchewki i cukinii z dodatkiem koperkowego sosu może być ładnym akcentem przy zwykłym daniu obiadowym... 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Wegańskie "szproty" wędzone w oleju
							
							Przepis dla tych, którzy zatęsknili za smakiem wędzonej ryby. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek
							
							Pomysły z kuchni mojego teścia, bardzo dobry z chrzanem :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Bombay pot - ostry kociołek z ziemniakami, kabaczkiem i pomidorami
							
								autor: gaga1
								dieta: wegańska
							 
							Jest pyszne, syte i hooot. Obfity, wegański kociołek warzyw dla amatorów ostrej kuchni. Nim zdążyłam zrobić zdjęcie, dzieci zjadły:((( 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Wege pasztetówka - pasta z ciecierzycy i cukinii
							
							Aromatyczna pasta do pieczywa. Doskonale smakuje z towarzyszeniem ogórka kiszonego. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Surowy sos selerowo-koperkowy do warzyw
							
							Pyszny, leciutki, odświeżający sos. Świetnie nadaje się do sałaty, surowego szpinaku, brokułów, kalafiora itd. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ciepło-zimna sałatka z pomidorów i soczewicy z pestkami
							
								autor: ruta
								dieta: wegańska
							 
							Sałatka, która może być osobnym posiłkiem. Sycąca i pyszna! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Tatarska omaćka (sos tatarski)
							
							Smakuje inaczej i wg mnie o niebo lepiej od "słoikowych-sklepowych" kuzynów ;) Genialny do warzyw z patelni, do frytek, do kanapki z ogórkiem i jak się dzisiaj przekonałam - do słonych racuszków ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 |