7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa miso z glonami noriBłyskawiczna, prościutka, pyszna i rozgrzewająca :) Kupne zupy (czy to ekspresowe czy w restauracjach) zawierają zazwyczaj dashi - japoński bulion rybny. Zdarza się, że w menu oznaczone są jako potrawy wegetariańskie, ale po dopytaniu wychodzi szydło z worka. Lepiej więc zrobić zupkę samemu - a jakie wrażenie się robi na gościach! :)
Średnia ocena:
[4.6
z 5 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 4 duże porcje albo na 8 małych miseczek jako przystawka2 małe marchewki
1 spora cebula 1,5 l wody 150-200 g makaronu ryżowego lub sojowego (tasiemki) lub ryż 2 dość czubate łyżki pasty miso (czym ciemniejsze, tym intensywniejszy smak - my preferujemy nieco jaśniejsze) kilka łyżek sosu sojowego lub tamari 3-4 arkusze nori (ładniej wygląda) lub nori w postaci pokruszonych płatków (tańsze) opcjonalnie: - kilka grzybków shiitake (suszonych lub świeżych) - kilka kropli oleju imbirowego lub sezamowego (lub soku z utartego imbiru) - kawałek tofu naturalnego - kolendra świeża (super aromat!) Przygotowanie:Marchewkę obrać i pokroić w zapałki, cebulę posiekać w półplasterki. Wrzucić na wrzątek, pogotować bez przykrycia aż cebula straci zapaszek, a marchewka nieco zmięknie (ok. 5 min. - zależy od grubości zapałek). Zdjąć z kuchenki.
Jeśli używamy shitake, to należy namoczyć je krótko w gorącej wodzie, a kiedy już będą miękkie odciąć ogonki (są twarde więc się ich nie je), pokroić na kawałki wielkości kęsa i dodać do zupy, najlepiej jeszcze w czasie gotowania. Makaron lub ryż ugotować wg. wskazówek na opakowaniu (wodę na makaron też solimy). Jeśli będziemy jeść zupę łyżkami, a nie pałeczkami, to makaron nie powinien być za długi. Miso rozmieszać w niedużej ilości wody i dodać do zupy. Doprawić sosem sojowym tak, aby zupa była odpowiednio słona - ilość zależy od własnych preferencji, firmy/rodzaju sosu i od słoności miso. Dodajemy też dla aromatu kilka kropli oleju sezamowego lub imbirowego. Arkusz nori tniemy na paseczki (np. 1 x 5 cm). Nakładamy do miseczek ryż/ makaron, wlewamy zupę, wsypujemy nori i inne dowolnie dobrane dodatki - tofu pokrojone w dość małą kostkę, kiełki i posiekana kolendrę. Wskazówki i uwagi:Jeśli mamy nori nieprażone, to przeciągamy je kilka razy nad ogniem lub podprażamy chwilę na suchej patelni. Zmienia kolor i nabiera głębszego aromatu, a co ważniejsze, staje się mniej gumowate.
Nadesłał(a) chojnac,
dnia: Mar 30, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:zapomniałam o nori :P ale nic to! zupka bardzo dobra, faktycznie ekspresowa, robi wrażenie! orzechova Aug 20, 2013
@aa:miso, tofu i nori możesz dostać w Almie np w Galerii Kazimierz :) Tam jest taka półka z egzotycznymi artykułami i właśnie tam znajdziesz potrzebne rzeczy :)
~Ma Jul 30, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa z miso (wegańska)Zupa śniadaniowa miso (wegańska) Soczewicowa warzywna zupa z kawałkiem glonów kombu (wegańska) Zupa morska z glonami i świeżą kolendrą (wegańska) Zupa miso z tofu i oberżyną (bakłażanem) (wegańska) Zupa z czerwonej soczewicy z warzywami, glonami Dulse i kaszą jaglaną (wegańska) Zupa-krem z czerwonej soczewicy, ryżu i miso z algami wakame (wegańska) Nori wraps (wegańska & RAW) Chrupki z nori (wegańska) Dressing z białego miso (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Dorka Jun 14, 2016