7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dal Makhani

Gęsta zupa z czarnej soczewicy urad dal - danie kuchni indyjskiej.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

1/2 szkl. czarnej soczewicy (urad dal)
garstka czerwonej fasoli (może być z puszki)
1 duży pomidor
4 cm kawałek imbiru
1 zielona papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża łyżka ghee lub masła (lub oleju do smażenia)
sól

1 łyżka gotowej mieszanki do Dal Makhani *(patrz: wskazówki i uwagi)
LUB
własnoręcznie przygotowanej - potrzebujemy po 1 łyżeczce:
- czerwonego mielonego chili
- kurkumy (turmeric)
- grubo zmielonych nasion kopru włoskiego
- nasion kuminu (kminu rzymskiego, jeera)
- sproszkowanego mango (amchur)
- zmielonego czarmego pieprzu
- mielonych goździków
- mielonej kolendry
- mielonej gałki muszkatołowej
- cynamonu
- duża szczypta asafetydy (hing)

śmietana tradycyjna lub sojowa
gałązka świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie:

Dal wsypać do garnuszka, zalać wodą, namoczyć na 8 godzin (najlepiej na noc).

Rano podgotować soczewicę, aby była prawie miękka, odlać wodę, soczewicę zachować do czasu przygotowania dalu. Pomidora zemleć na puree, to samo zrobić z imbirem. Papryczkę chili i cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.

Na ghee lub maśle podsmażyć łyżkę mieszanki do Dal Makhani przez 1 min. - należy uważać, by nie przypalić przypraw, bo danie będzie niesmaczne. Dodać posiekaną cebulę i chili, podsmażać 4 min. Dodać imbir i czosnek, podsmażać 2-3 min. Dodać puree pomidorowe, czerwoną fasolę i podgotowaną soczewicę, dopełnić wodą tak, aby dal miał konsystencję gęstej zupy, gotować ok. 10 min. aż soczewica zupełnie zmięknie. Doprawić solą do smaku.

Wyłożyć do miseczek (lub jednej dużej, w zależności od sposobu podania), na wierzchu skropić śmietaną, przybrać gałązkami świeżej kolendry. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim (naan, parantha...).

Wskazówki i uwagi:

Gotowa mieszanka Dal Makhani jest do nabycia w sklepach Kuchnie Świata lub sklepach z żywnością indyjską, czasem widuję ją w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie mamy możliwości jej kupienia, możemy zrobić ją sami.

Przyprawę przechowujmy z chłodnym, ciemnym miejscu w słoiku. Z 1 łyżki tej przyprawy wyszła mi dość ostra zupa, każdy może dozować ostrość wg upodobań.
Nadesłał(a) safiya, dnia: Mar 25, 2011
Źródło/autor przepisu: Inspiracją była strona http://www.sailusfood.com
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dal (wegańska)
Dhal Makhani (wegańska)
Moong Dal Tarka (wegańska)
Zupa z dalu (grochu) i warzyw z cynamonem, kurkumą, kminkiem i imbirem (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas