7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja kupiłam sobie automat do robienia mleka sojowego - ale soja to też dla Polaków b. częsty alergen dlatego w tym automacie robię mleko ze słonecznika, dyni, migdałów bez skórki albo ryżu. Mniej roboty i autoamt robi 1 lirt mleka w 25 minut.
~Majka Jul 21, 2014

Zrobiłam mleko z pestek dyni i słonecznika. Garstkę ziarenek moczę w 1/2 litrowym garnku,żeby pozbyć się choć częściowo chemii. Płuczę, zalewam niewielką ilością wrzątku + szczypta soli i cukru, blenduję i przecedzam, jak mi się chce. Uzupełniam wodą, ew. doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku. W małych ilościach robi się szybciutko i mam cieplutkie świeże mleko. Poza tym - mniejszy żal, gdyby eksperyment się nie powiódł
Dana Jul 20, 2014

P.S. Żeby mleko "nie opadało" zawsze moczę dodatkowo trochę siemienia lnianego. Tylko należy uważać, bo jak da się za dużo to wychodzi "glut".
martusiak May 24, 2014

Wszystkie są genialne, a "fusy" najczęściej wykorzystuję przy śniadaniu do skomponowania owsianki.
A kiedyś myślałam, że bez krowiego mleka trzeba kupować sojowe za 10 zł i zbankrutować, haha, nic z tego!... Go vegan! ;)
martusiak May 24, 2014

Migdałowe najlepsze!
Dana Apr 5, 2014

a czy ten ryz ma byc surowy ?
~ryzowa May 20, 2012

bardzo dobre mleko kokosowe wyszło - musiałam odcedzać przez sitko, ale jakoś nie ma farfocli. zalewałam wiórki wrzątkiem.
tiny Apr 6, 2012

tak, będzie nadal dobre, ja tak wiele razy robiłam. maksymalnie 2 dni stało (z nerkowców lub wiórek).
majczi Apr 4, 2012

jak dlugo moze stac takie mleko w lodowce czy jak zrobie wieczorem to moge go uzyc rano na sniadanie bedzie nadal dobre ?
agnmid Apr 3, 2012

Swietny przepis! Osobiscie robilam jeszcze mleka z ziaren konopii, surowych orzechow ziemnych(obydu nie trzeba namaczac) i jeszcze z orzechow laskowych. Szczegolnie smaczne w wersji surowej, doslodzone zmiksowanym daktylem, jest mleko z ziaren konopii - polecam dla witarian!
~edymal - ja mysle, ze ono sie nie wazy, tylko "wytraca" sie bardzo wyraznie mial ze zmielonych orzechow. Jezeli odstawisz takie mleko na jakis czas odstaje sie woda i zmielone orzechy. Mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi :-)
Iwo-na Nov 10, 2011

mleko kokosowe wychodzi najlepsze w proporcji 2:1 wiórki:woda - wtedy można używać je w potrawach jako zmiennika mleka kokosowego z puszki, które jest dość drogie. polecam do smaku dodać szczyptę soli oraz cukru jeszcze przed miksowaniem. przelać wystarczy przez gęste sitko, gaza jest niepotrzebna.
majczi Oct 22, 2011

nie probowalam na cieplo ale jak sprobuje to powiem
agnmid Jul 2, 2011

Próbowałam robić mleko kokosowe i migdałowe. W smaku jest ok. Problem mam gdy chcę go dodać np do kawy. Waży się! Macie na to jakiś sposób
~edymal Jun 11, 2011

Dzięki Agata - to teraz bez obaw spróbuję :)
patrycccja Apr 21, 2011

patrycccja, ja wielokrotnie robiłam mleko ryżowe z suchego ryżu, tak jak zostało podane w tym przepisie. Wychodzi pyszne, lekkie, delikatnie zbożowe.
~Agata Apr 20, 2011

Zrobiłam kokosowe dzisiaj rano - wielbię Cię za ten przepis, bo przy odkryłam jak zrobić "bitą śmietanę" :>
Zanetak Apr 17, 2011

Już nie raz robiłam mleczka roślinne, ale nigdy z ryżu. Z komentarzy na blogu wynika, że w przepisie chodzi o ryż suchy, natomiast w Puszce znalazłam przepis z ryżem gotowanym: puszka.pl/przepis/4299-mleko_ryzowe_napoj_ryzowy.html . Czy próbowaliście któregoś ze sposobów? Zastanawiam się który jest sensowniejszy i jaka jest różnica w smaku.
patrycccja Apr 13, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas