7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek

Pomysły z kuchni mojego teścia, bardzo dobry z chrzanem :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: średnia foremka

2 puszki fasoli (najlepiej biała i czerwona)
300 g pieczarek
2 spore cebule
2 czerstwe kajzerki
1 jajo

szczypta przyprawy warzywnej (vegeta lub podobne)
sok z cytryny
oliwa lub olej do smażenia
sól
pieprz
suszone zioła (po łyżeczce lub więcej): cząber, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
ew. ząbek czosnku
tłuszcz do natarcia blachy
bułka tarta do jej wysypania

Przygotowanie:

Kajzerki moczymy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Po napęcznieniu odciskamy wodę, łączymy z fasolą i miksujemy lub w inny sposób mielimy. Umyte pieczarki drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie/oleju, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości.

Mieszamy następnie wszystko z masą fasolową, dodajemy przyprawy (sól, pieprz i zioła) oraz jajko. Masa nie powinna być zbyt lejąca – zagęszczamy ją ewentualnie bułką tartą.

Foremkę keksową smarujemy tłuszczem, obsypujemy ścianki bułką tartą i nakładamy do wnętrza masę. Wkładamy na godzinę do rozgrzanego piekarnika (180-200°C). Po wyciągnięciu cieszymy się z efektu i zajadamy się.

Wskazówki i uwagi:

Ja dodaję trochę więcej przypraw i ząbek czosnku jeszcze.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: May 1, 2011
Źródło/autor przepisu: Na podstawie "Kuchni kresowej" Małgorzaty Caprari
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Kot smaczny a pasztet jak pasztet. Zastanawiam sie co z futrem zrobić. chyba na kołnierz do kurtki wystarczy.
~Zbigniew Dec 19, 2015

zrobilam ten pasztet na swieta....Wow ! ale rewelacja, swietny przepis, pyszny pasztet szkoda tylko ze ma niesamowita tendencje do znikania...postawilam na stol a po paru godzinach ostaly sie tylko okruchy (do swojego dodalam lyzke stolowa koncentratu)...
Dziekuje za ten cudowny przepis!
Owllee Mar 31, 2013

Pasztet niebiański, o wiele lepszy od popularnego na puszce "wegańskiego pieczarkowego". Część rodziny myślała, że jest mięsny ;))
~k Mar 31, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)
Ryż karaibski z fasolką z puszki (wegańska)
Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska)
Pasztet z fasoli z orzechami (wegańska)
Pasztet z fasoli jasiek (ovo-wege)
Fasola z pieczarkami (wegańska)
Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami (wegańska)
Pasztet z fasoli azuki na ostro (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas