| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | Nowości
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Różowe burgery (z fasoli i buraków)
							
							Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!
						  
							Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem
							
								autor: ~Magilion
								dieta: wegańska
							 Nie lubię kasz bez smaku. Ta bardzo mi smakuje - z dużą ilością pieprzu jest znakomita. Polecam spróbować.
						  
							Sos czosnkowy (z nerkowców)
							
							Prosty sos do sałatek, kanapek oraz jako dip.
						 
							  
							Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
							
							Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
						 
							  
							Zupa porowo-ziemniaczana
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 Pyszna zupka, rozgrzewająca w zimę. Podana latem najlepiej smakuje jako chłodnik z dodatkiem cytryny i kapką jogurtu.
						 
							  
							Tarta kokosowa
							
								autor: Nula
								dieta: wegańska
							 Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)
						 
							  
							Sałatka z tortellini
							
								autor: Nula
								dieta: wegańska
							 Kolorowa sałatka z warzywnym tortellini.
						 
							  
							Pakora
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
						  
							Warzywne kotlety z ciecierzycy
							
								autor: Olexy
								dieta: wegańska
							 Ciecierzycę uwielbiam - jest zdecydowanie najczęściej używanym przeze mnie strączkiem. Falafel był do tej pory moim numerem jeden wśród warzywnych kotletów - jednak wiadomo, nie ma takiego dania, które nigdy się nie nudzi.
Przepis na kotlety dostałam od znajomej, która znając moją miłość do ciecierzycy, zapewniła, że zagoszczą w moim repertuarze dań na stałe. Nie myliła się. :)
						 
							  
							Ciecierzyca curry ze szpinakiem
							
							Dobra propozycja na szybki obiad lub nawet romantyczną kolację. Danie jest sycące, ale lekkie.
						 
							 
						 
							  
							Racuchy na śniadanie
							
							Świetne na niedzielne śniadanie.
						 
							 
						 
							 
						 
							  
							Smażona quinoa z warzywami
							
								autor: Irris
								dieta: wegańska
							 Bardzo pyszna quinoa znaleziona w sieci. Wrzucam do Puszki, aby przepis był pod ręką: cześć i chwała należą się http://martascooking.blogspot.com/
						 
							  
							Babeczki z zieloną herbatą matcha i pistacjami
							
							Te wiosenne babeczki naprawdę poprawiają humor. Intensywna zieleń ciasta to zasługa sproszkowanej zielonej herbaty (matcha). Przełamuje ją pastelowy kolor kremu. A kolejny odcień zieleni wnoszą pistacje. Szczypta czerwonego szafranu na czubek i gotowe. Czysta pozytywna energia. Słodki krem idealnie kontrastuje z ciekawą nutą jaką nadaje babeczkom matcha. No i oczywiście pistacje.
						 
							  
							Lody karmelowe z mleka kokosowego
							
								autor: Nula
								dieta: wegańska
							 Proste i smaczne lody.
						 
							  
							Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy
							
							Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)
						 
							  
							Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym
							
							Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
						 
							  
							Tarta cytrynowa RAW
							
								autor: readeat
								dieta: wegańska & RAW
							 Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód  kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
						 
							  
							Kajmak (masa krówkowa)
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
						  
							Obłędny wegański tort - trójwarstwowiec uniwersalny
							
							Dobra informacja: Zrobienie biszkoptu to dla doświadczonych 10 minut, a po wystygnięciu przekładanie to czysta frajda, może zająć od 10 minut do 20, w zależności od fantazji :)
						 
							 
						 
							 
						 
							  
							Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym
							
							Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :) |