Dobra informacja: Zrobienie biszkoptu to dla doświadczonych 10 minut, a po wystygnięciu przekładanie to czysta frajda, może zająć od 10 minut do 20, w zależności od fantazji :)
biszkopt: 4 szklanki mąki orkiszowej/lub owsianej lub ryżowej lub amarantusowej lub jaglanej
4-6 łyżek słodu (np. z buraków, z agawy lub ryżowego etc.)
1 szklanka oleju z pestek winogron (najlepiej)
1,5 szklanki mleka sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego niesłodzonego
2 płaskie (duże) łyżki sody
2 łyżki (duże) karobu
nadzienie: delikatnie rozcieńczony sok z cytryny = kilka kropel + woda LUB woda z ekologicznego ananasa w puszce
mus jabłkowy LUB ugotowany i ostudzony budyń wegański na mleku roślinnym LUB dżem wegański (im mniej cukru tym lepiej) LUB samodzielnie zrobiony dżem np. z daktyli
dekoracja: eko wiórki kokosowe, plastry ananasa etc.
Przygotowanie:
Biszkopt: wszystkie składniki (sodę dodajemy na samym końcu!) należy umieścić w dużym naczyniu i zmiksować (ewentualnie bardzo, bardzo dobrze wymieszać). Konsystencja w zależności od mąki może się nieco różnić. Ciasto nie powinno być bardzo gęste (jak na pierogi) ale też nie lejące (np. jak naleśnikowe). Powinno być "gęstawe" :) Ale ćwiczenie czyni mistrza, a tak zawsze wychodzi dobre :)
Następnie: wyłożyć formę (najlepiej keksówkę, bo wtedy wyrośnie duże) pergaminem lub wysmarować olejem z winogron i posypać mąką, żeby ciasto nie przywierało, przelać "ciasto" do formy i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok. 45 min w 200 st. C.
Po wystygnięciu, przekroić wzdłuż dłuższej krawędzi dwa razy, tak by powstały 3 równoległe warstwy (jak w torcie).
Po przełożeniu ciasta na osobne naczynia skropić delikatnie rozcieńczonym aromatem lub sokiem z cytryny lub najlepiej ekologicznym niesłodzonym sokiem z ananasa lub innym bezcukrowym.
Następnie po wsiąknięciu (ciasto nie może być za wilgotne, bo się rozpadnie) posmarować dolną część wybranym nadzieniem .
Potem przykryć to kolejną warstwą biszkoptu i również czymś posmarować. Przykryć ostatnią warstwą i polać przygotowana polewą.
Można udekorować eko wiórkami kokosowymi, plastrami ananasa lub np płatkami owsianymi.
Włożyć do lodówki, by zgęstniały wszystkie nadzienia lub póki mróz - wystawić za okno.
Pycha! Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje na drugi dzień i w każdy kolejny (o ile jeszcze coś zostanie ;))
Nadesłał(a) Mckamajla,
dnia: Apr 1, 2013
Źródło/autor przepisu: podstawa do biszkoptu zaczerpnięta z przepisu na puszka.pl "cygan albo murzynek"