Ostatnio zakochałam się w kuchni indyjskiej, więc jeśli jesteś zwolennikiem mixu przypraw to potrawa dla Ciebie :) Ja podałam z ryżem, ale sprawdzi się również jako danie samo w sobie ;)
Super napój na zmarznięte popołudnia i wieczory. Ziółka grzeją, osuszają, więc są dobre przy katarze i kaszlu.
Przy przeziębieniu można zwiększyć ilość imbiru, przy kaszlu - lukrecji, a jak wyjątkowo zimno, to dodać pieprz cayenne.
Pyszna, pożywna zupa czekoladowa w wersji na ostro (nie czuć tej ostrości, bo kakao świetnie komponuje się z ostrą papryką). Świetnie zaspokaja głód na magnez ;) (zarówno w płatkach owsianych, jak i w kakao jest go mnóstwo)
Dwuskładnikowa zupa – mleko kokosowe i pożywne migdały, tylko tyle trzeba, żeby zapewnić sobie wspaniałe samopoczucie. Doskonała na rozpoczęcie dnia jako śniadanie lub na deser.
W ten sposób ugotowana zupa mleczna jest bogatsza w składniki mineralne, witaminy i jest lepiej tolerowana przez ludzi w podeszłym wieku. Ma bardzo dobry smak.
Przepis podstawowy pochodzi z "Kuchni 5 Przemian". Ja go trochę zmodyfikowałam dodając po ugotowaniu otręby, płatki żytnie, cynamon i miód. Zupa jest bardzo smaczna i energetyczna - doskonała na chłodne poranki.