nn: "Sok pokrzywowy wspaniale odtruwa organizm z toksyn. Z uwagi na łatwo przyswajalne żelazo i kwas foliowy jest skuteczny przy anemii. Skutecznie wzmacnia organizm, działa moczopędnie i wspomaga pracę trzustki. Pity bez cukru obniża jego poziom we krwi. Systematycznie stosowanie soku pomaga przy kuracji przeciwłupieżowej, przeciwtrądzikowej i przeciwreumatycznej."
Wegański, bezglutenowy, surowy budyń z jarmużu, banana i płatków jaglanych, o niesamowitym kolorze i zaskakującym smaku. Genialna energia na śniadanie! Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a zielonej radości co niemiara.
Pierwszy przepis z serii: "zielsko na talerzu - czyli jemy dzikie rośliny i zioła". Właściwie to drugi, bo pierwszym była zupa pokrzywowa z kluseczkami, ale wtedy nie pomyślałam nad wspólną nazwą ;) Jest to dość szybki obiadek, można przygotować go prędzej, zapakować w pudełeczko i zabrać do pracy/szkoły/ na uczelnię :) Danie jak najbardziej "przenośne", dobrze smakuje też na zimno :)
Kolejny zielony wariant - pokrzywa na pizzy :) Dobrze wygląda, dobrze smakuje :) Aby danie było bardziej sycące, dodałam soczewicy. Nieskomplikowane i kolorowe :)